27 Juni - Badlands?......maar niet voor de zwaluwen en prairie dogs,

Door Klaas & Nanda Knobbe - 28-06-2022 05:16

De camping waarop we overnachten staat een paar mile buiten het park, dus het is maar een klein stukje rijden en dan zijn we in het park. Omdat het warm gaat worden willen we eerst de wandelingen gaan doen en rijden door naar Door Trail. Op het parkeerterrein staat een toiletgebouw met een brede overkapping. Onder die overkapping hebben zwaluwen hun nesten gemaakt, het zijn er tientallen. De zwaluwen lijken wel op de boerenzwaluw bij ons maar hebben geen gevorkte staart. Het is een drukte van belang want in sommige nesten zitten al jongen terwijl anderen nog met het nest bezig zijn. De zwaluwen vliegen af en aan. De heuvels hier in de buurt bestaan uit een soort klei dus nestmateriaal in overvloed. De drive true is ook open want muggen, vliegen en andere insecten zijn er in overvloed. Dit was leuk om even te zien en omdat de zwaluwen helemaal niet bang zijn kun je het mooi van dichtbij bekijken.

Op naar de trail. Die gaat eerst over een lange vlonder en dan mag je tussen de rotsen doorlopen. De paden zijn gemarkeerd want om de zoveel meter staat een lange paal zodat je de route kan volgen. De rotsen zijn in lagen opgebouwd en zijn lichtgrijs en gelig met rode strepen erdoor. Miljoenen jaren geleden was dit gebied een enorme binnenzee die bijna een derde van Amerika besloeg. De aarde kwam omhoog en het water stroomde weg en de zee werd land. Door de eeuwen heen werd er door de wind verschillende soorten zand aangevoerd en werden de lagen opgebouwd. Regen, wind, sneeuw zorgen voor uitspoeling waardoor de gekleurde bergen, die we nu zien, zichtbaar werden. Het is verrassend hiertussen door te lopen en het komt eigenlijk wat onrealistisch over. De gekleurde heuvels en bergen bestaan uit een soort kleikorrels. Het is nu droog maar als het nat wordt, kun je hier niet lopen.  Omdat de kleikorrels nu droog en hard zijn, rol je makkelijk onderste boven dus. Het wordt steiler en dus gevaarlijker en wij gaan maar terug. Bij dezelfde parkeerplaats begint ook de Window Trail maar dat is maar kort loopje. Je kijkt door twee heuvels door naar de bergen daarachter. De Nortch Trail slaan we over want die is heel steil en dat zien we gezien de ondergrond niet zitten. Andere trails gaan we niet doen want de temperatuur loopt op en ze zijn ook  veel te lang.

Wij gaan naar Prairie Dogs Observation Point. Daar staat een heel groot beeld van een prairie dog en daar leven ze ook. Het zijn grappige diertjes die soms plotseling recht op gaan staan de pootjes in de lucht gooien en even fluiten. Zal wel met het territorium te maken hebben maar omdat ze dat om de beurt doen lijkt het net of doen ze de wave. Ze zijn helemaal niet schuw en komen zelfs naar je toe. Je mag ze voeren met voer dat je in de winkel kunt kopen. Vooral voor kinderen is dit leuk. Overal, zelfs op het parkeerterrein zitten grote diepe gaten dus is het oppassen geblazen.

We rijden terug en doen Prairie Homestead even aan. Voor het Visitor Center staan allemaal oude werktuigen die de mensen hier vroeger gebruikten om het land te bewerken. Zaai, spit en maaimachines maar ook ploegen, eg etc. Achter het Visitor Center staan nog een huis, schuur, wagen en andere spullen. Voor die mensen die hier probeerden een bestaan op te bouwen moet het een keihard bestaan zijn geweest. Wat een doorzettings- en uithoudingsvermogen moeten die mensen hebben gehad.

Dan is het tijd de Badlands Loop te doen. Langs deze weg zijn een groot aantal uitzichtpunten vanwaar je de rotspartijen en de achterliggende vallei kan zien. Aan de ene kant de afgrond met de gekleurde heuvels en bergen en de andere kant de prairie met tientallen soorten wuivend gras. De weg gaat op en neer en slingert door het landschap. De naam Badlands doet zijn naam eer aan, van wat wij zien vanaf de uitzichtpunten is het echt slecht land, je kunt er niets mee. Het uitzicht lijkt veel op elkaar en valt ons iets tegen, maar misschien zijn we de afgelopen weken ook wel teveel verwend. Als we eerlijk zijn genieten we meer van de golvende grasvlakten aan de andere kant, vooral als de er schaduwen overschuiven van de wolken. Zo moeten de prairie’s of plains (vlaktes) eruit hebben gezien maar dan met honderden bizons.

Op grasvlakten zien we overal gele vlekken, bulten met gelig zand. Dat zijn de gaten die de prairie dogs hebben gegraven en waar hun hol onder zit. Het zijn er honderden en honderden, dit is echt prairie dog land. Yellow Mounds Overlook vinden wij wel weer mooi om te zien. Tussen bergen en hoge heuvels zijn lagen die kleurijker zijn. Die zijn geel, rose rood en soms wat groenig. Mooi tussen al die andere. We rijden nog een stukje door en dan gaat de weg over in de Creek Rim Road. Die doen we niet want dat is een dirtroad en trouwens we hebben genoeg gezien. Rustig rijden we terug naar de camping. Het is warm 85 graden Fahrenheid (meer dan 30 graden Celsius) maar gelukkig staat er wat wind. Bij ons plekje staat een boom en we gaan mooi in de schaduw zitten te lezen. Het is mooi geweest voor vandaag. Badlands is niet ons land maar wel voor zwaluwen en prairie dogs.  K&N

Reacties

Tinus en Annie 28-06-2022 08:20 {{button-63322}}

Grappige beestjes, die dogs.....leuk als huisdier?!
De omgeving van het Yellowstone was inderdaad veel mooier; wat hebben jullie daar de afgelopen dagen veel mooie dingen gezien. De herinneringen en de foto's zijn een kostbaar bezit.
Wij genieten op afstand mee....
Groetnis!!

Teatske 28-06-2022 08:52 {{button-63323}}

Aangezien het niet gelukt is om knabbel en babbel te vangen willen de jongens nu wel een prairie dog :-) Sterkte met de warmte!!

Johannes & Ietsje de Jong 28-06-2022 14:33 {{button-63332}}

After all that beauty is it good to see a different landscape. Swallows can make a lot of mess but are fun to watch always busy, and the prairie dogs you can probably watch for all day. You enjoy your day and stay cool.

Theun en Corrie 28-06-2022 18:05 {{button-63339}}

Misschien een speelgoed prairie dog als knuffel mee naar Balk?
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan