Vraag en antwoord: Actueel

Op deze pagina vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen van dit moment.

Hoera! Je hebt geboekt. De voorpret kan beginnen, maar er zijn ook nog enkele belangrijke zaken te regelen. Hier helpen we je op weg:

 • Gebruik de checklist: Gebruik in Mijn Tioga je persoonlijke kalender. Hier staan belangrijke actiepunten voor jouw reis. Klik op 'Boekingen', klik je boekingsnummer aan en kies dan voor Kalender.
 • Lees het boekje Aandachtspunten: Deze zit bij je reispapieren. Of bekijk hem via je Mijn Tioga-account

Een van de belangrijkste zaken is het regelen van je reistoestemming. Dit is voor zowel de VS als Canada verplicht.

Visum of reistoestemming?

Kijk welke reispapieren benodigd zijn op onze FAQ Reisdocumenten

VS

Kom je per vliegtuig, via land of per cruiseschip de VS binnen voor een kort bezoek (maximaal negentig dagen), dan ben je verplicht om via het ESTA-programma reistoestemming aan te vragen. Dit geldt ook als je in de VS overstapt op de heen- of terugreis. Je regelt de toestemming online via het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming: https://esta.cbp.dhs.gov of via de officiële ESTA-app. De kosten van $21 per persoon kunnen uitsluitend per creditcard worden voldaan. Je krijgt een melding dat de behandeling 72 uur kan duren. In de praktijk is je aanvraag vaak de volgende dag al goedgekeurd.

Canada

Vlieg je naar Canada voor een bezoek van korter dan zes maanden, dan is het verplicht om online reistoestemming aan te vragen. Dit geldt ook als je in Canada overstapt op de heen- of terugreis. De reistoestemming heet Electronic Travel Authorization (eTA). De eTA vraag je online aan en kost $7 per persoon (wijzigingen voorbehouden). De kosten betaal je per creditcard. De eTA is vijf jaar geldig. Je vraagt je eTA aan via http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start.asp. De aanvraag wordt meestal binnen enkele minuten goedgekeurd. Je krijgt dan een bevestiging per e-mail. Een eTA is vijf jaar geldig.

Hoe zit het met de inreisregels (vaccinaties, testverplichting)?

Zowel Canada als de VS hebben geen specifieke inreisvoorwaarden meer. Er is geen vaccinatieverplichting of testverplichting.

Voor onder andere de nationale parken Glacier (Montana), Arches en Rocky Mountain moet je in 2023 een toegangsbewijs reserveren.

Boek je bij ons een autorondreis met hotels, dan ontvang je van ons automatisch een persoonlijke reisgids, met daarin gedetailleerde informatie over de plaatsen die je gaat bezoeken. Boek je bij ons een camper, dan kun je deze reisgids gratis zelf aanvragen. Hiervoor moet je je route klaar hebben. Je vraagt de gids aan via Mijn Tioga. Lees meer over het aanvragen van een persoonlijke camperreisgids

De belangrijkste zaken met de meeste impact voor reizigers houden we voor je bij in onze blog Belangrijk wegennieuws voor reizigers

Reserveer een tijdslot voor de securitycontrole

 • Een reservering is niet verplicht. We raden dit wel sterk aan
 • Een tijdslot reserveren kan online vanaf drie dagen tot 90 minuten voor vertrek
 • Na het maken van de reservering, ontvang je een bevestigingsmail inclusief QR-code
 • Na het inchecken/bagage afgeven bij je luchtvaartmaatschappij volg je de gele borden naar je gate. Je komt na het scannen van je boardingpass bij security. Zorg dat je hier bent binnen het aan jou toegewezen tijdslot
 • Volg bij de security de rij waarbij 'Timeslot' aangegeven staat. Hier scant een medewerker van Schiphol je QR-code en ga je door de controle

Let op: het tijdslot geldt voor de securitycontrole, niet voor het inchecken van ruimbagage Kijk op schiphol.nl/timeslots

Overige tips

 • Check van tevoren online in bij je luchtvaartmaatschappij en houd het vluchtschema in de gaten voor wijzigingen
 • Vul hier je gegevens in voor uw persoonlijke reisschema en reistips: https://www.schiphol.nl/nl/mijn-reisdag/vandaag
 • Zorg dat je ruim op tijd op Schiphol bent, zeker vier uur voor vertrek van je vlucht (als je geen tijdslot hebt gereserveerd)
 • Reis het liefst per trein naar Schiphol.
 • Bekijk de pagina met informatie over hoe je snel door de security komt: https://www.schiphol.nl/nl/pagina/get-ready-for-security. Met deze tips draag je bij aan een vlotte doorstroming. Het is bijvoorbeeld goed om vooraf te weten dat je laptop/elektronica niet uit de handbagage hoeft, riemen en laarzen vrijwel altijd uit moeten en dat een flesje water vol mee mag.

Wat als ik onverhoopt toch mijn vlucht mis?

Als je daadwerkelijk je vlucht hebt gemist, neem dan direct contact met ons op. Wij kijken dan meteen naar de eerstvolgende beschikbare vlucht. Dit kan pas op het moment dat de oorspronkelijke vlucht is vertrokken.

Op deze pagina lees je de laatste tips voor je camperreis

Op deze pagina lees je de laatste tips voor je hotelrondreis

Reizigers vertellen reizigers: gratis tips en inspiratie van ervaren reizigers
18 en 19 maart op onze Reizigersbeurs
Volgend jaar op reis? Kom naar een infodag voor presentaties, camperbezichtiging en adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan