Vraag en antwoord: Actueel

Op deze pagina vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen van dit moment.

Hoera! Je hebt geboekt. De voorpret kan beginnen, maar er zijn ook nog enkele belangrijke zaken te regelen. Hier helpen we je op weg:

  • Gebruik de checklist: Gebruik in Mijn Tioga je persoonlijke kalender. Hier staan belangrijke actiepunten voor jouw reis. Klik op 'Boekingen', klik je boekingsnummer aan en kies dan voor Kalender.
  • Lees het boekje Aandachtspunten: Deze zit bij je reispapieren. Of bekijk hem via je Mijn Tioga-account

Een van de belangrijkste zaken is het regelen van je reistoestemming. Dit is voor zowel de VS als Canada verplicht.

Visum of reistoestemming?

Kijk welke reispapieren benodigd zijn op onze FAQ Reisdocumenten

VS

Kom je per vliegtuig, via land of per cruiseschip de VS binnen voor een kort bezoek (maximaal negentig dagen), dan ben je verplicht om via het ESTA-programma reistoestemming aan te vragen. Dit geldt ook als je in de VS overstapt op de heen- of terugreis. Je regelt de toestemming online via het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming: https://esta.cbp.dhs.gov of via de officiële ESTA-app. De kosten van $21 per persoon kunnen uitsluitend per creditcard worden voldaan. Je krijgt een melding dat de behandeling 72 uur kan duren. In de praktijk is je aanvraag vaak de volgende dag al goedgekeurd.

Canada

Vlieg je naar Canada voor een bezoek van korter dan zes maanden, dan is het verplicht om online reistoestemming aan te vragen. Dit geldt ook als je in Canada overstapt op de heen- of terugreis. De reistoestemming heet Electronic Travel Authorization (eTA). De eTA vraag je online aan en kost $7 per persoon (wijzigingen voorbehouden). De kosten betaal je per creditcard. De eTA is vijf jaar geldig. Je vraagt je eTA aan via http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start.asp. De aanvraag wordt meestal binnen enkele minuten goedgekeurd. Je krijgt dan een bevestiging per e-mail. Een eTA is vijf jaar geldig.

Voor onder andere de nationale parken Yosemite (Californië), Glacier (Montana), Arches (Utah), Mount Rainier (Washington) en Rocky Mountain moet je in 2024 een toegangsbewijs reserveren.

Hoe vind ik geschikte campings voor mijn reis?

Het antwoord op deze vraag vind je in onze camping-vraagbaak, ga naar het kopje Hoe vind ik campings?

Hieronder zetten we enkele belangrijke data op een rij voor het reserveren van campings.

Moet ik alle campings reserveren?

Campings in nationale parken zoals Yosemite, Grand Canyon en Banff of Jasper kun je het beste altijd reserveren. Zelfs buiten het hoogseizoen raken campings in nationale parken volgeboekt. Hetzelfde geldt in steeds sterkere mate voor campings in State Parks (VS) en Provincial Parks (Canada).

Belangrijke data Verenigde Staten

Nationale parken VS:
Reserveren kan in de regel vanaf zes maanden van te voren. Op 1 januari reserveer je voor aankomst op 1 juli. In onze blogs lees je hier meer over en leggen we stap voor stap uit hoe reserveren in Amerikaanse nationale parken werkt:

Yosemite National Park (uitzondering):
Elke vijftiende van de maand reserveer je de kampeerplekken voor aankomst 4 t/m 5 maanden later.

Yellowstone National Park (uitzondering):
Verschilt per camping. Enkele zijn al te reserveren vanaf 13 maand voor aankomst: Madison Campground, Canyon Campground en Fishing Bridge RV Park. Deze campings worden door een extern bedrijf gerund.

California State Parks:
6 maanden van tevoren reserveren via reserveamerica.com of Reservecalifornia.com

Utah State Parks:
4 maanden van tevoren via Utahstateparks.reserveamerica.com

Belangrijke data Canada

Nationale parken Canada:
Vanaf 19 januari 2024 zijn de campingplekken bij Parks Canada te reserveren:

BC Parks (Provincial Parks in British Columbia):
Reserveren kan doorgaans vier maanden voor aankomst. Dit schuift elke keer een dag op. 

Alberta Parks (Provincial Parks in Alberta):
Je kunt je campingplek op de provinciale campings van Alberta 90 dagen van tevoren reserveren.

Met onze routeplanner bouw je zelf een route voor je auto- of camperreis door de USA of Canada. Je kunt ook een bestaand routevoorbeeld aanpassen (zie submenu, optie 'Bewerk in routeplanner').

Handig is de camperrouteplanner: is je route klaar? Dan kun je campings selecteren en toevoegen aan je route met onze campingplanner. Via Mijn Tioga print je vervolgens een handig adressenboekje uit. De geselecteerde campings komen ook terug in het persoonlijke routeboek dat je kunt aanvragen.

Boek je bij ons een autorondreis met hotels, dan ontvang je van ons automatisch een persoonlijke reisgids, met daarin gedetailleerde informatie over de plaatsen die je gaat bezoeken. Boek je bij ons een camper, dan kun je deze reisgids gratis zelf aanvragen. Hiervoor moet je je route klaar hebben. Je vraagt de gids aan via Mijn Tioga. Lees meer over het aanvragen van een persoonlijke camperreisgids

De belangrijkste zaken met de meeste impact voor reizigers houden we voor je bij in onze blog Belangrijk wegennieuws voor reizigers

9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan