Vraag en antwoord: Actueel

Op deze pagina vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen van dit moment.

USA

Kom je per vliegtuig, via land of per cruiseschip de VS binnen voor een kort bezoek (maximaal negentig dagen), dan ben je verplicht om via het ESTA-programma reistoestemming aan te vragen. Dit geldt ook als je in de VS overstapt op de heen- of terugreis. Je regelt de toestemming online via het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming: https://esta.cbp.dhs.gov. De kosten van $21 per persoon kunnen uitsluitend per creditcard worden voldaan. Je krijgt een melding dat de behandeling 72 uur kan duren. In de praktijk is je aanvraag vaak de volgende dag al goedgekeurd.

Canada

Vlieg je naar Canada voor een bezoek van korter dan zes maanden, dan is het verplicht om online reistoestemming aan te vragen. Dit geldt ook als je in Canada overstapt op de heen- of terugreis. De reistoestemming heet Electronic Travel Authorization (eTA). De eTA vraag je online aan en kost $7 per persoon (wijzigingen voorbehouden). De kosten betaal je per creditcard. De eTA is vijf jaar geldig. Je vraagt je eTA aan via http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start.asp. De aanvraag wordt meestal binnen enkele minuten goedgekeurd. Je krijgt dan een bevestiging per e-mail. Een eTA is vijf jaar geldig.

Bekijk hier de inreisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19.

Voor onder andere de nationale parken Glacier (Montana), Arches en Rocky Mountain moet je in 2023 een toegangsbewijs reserveren.

Algemene informatie over campings lees je in de camping-vraagbaak. Hieronder zetten we enkele belangrijke data op een rij voor het reserveren van campings.

Moet ik alle campings reserveren?

Campings in nationale parken zoals Yosemite, Grand Canyon en Banff of Jasper kun je het beste altijd reserveren. Zelfs buiten het hoogseizoen raken campings in nationale parken volgeboekt. Hetzelfde geldt in steeds sterkere mate voor campings in State Parks (VS) en Provincial Parks (Canada).

Belangrijke data Verenigde Staten

Nationale parken VS:
Reserveren kan vanaf zes maanden van te voren. Op 1 januari reserveer je voor aankomst op 1 juli. In onze blogs lees je hier meer over en leggen we stap voor stap uit hoe reserveren in Amerikaanse nationale parken werkt:

Yosemite National Park (uitzondering):
Elke vijftiende van de maand reserveer je de kampeerplekken voor aankomst 4 t/m 5 maanden later.

Yellowstone National Park (uitzondering):
Verschilt per camping. Enkele zijn al te reserveren vanaf 13 maand voor aankomst: Madison Campground, Canyon Campground en Fishing Bridge RV Park. Deze campings worden door een extern bedrijf gerund.

California State Parks:
6 maanden van tevoren reserveren via reserveamerica.com of Reservecalifornia.com

Utah State Parks:
4 maanden van tevoren via Utahstateparks.reserveamerica.com

Belangrijke data Canada

Nationale parken Canada:
Vanaf 13 maart 2023 zijn campingplekken bij Parks Canada te reserveren:

BC Parks (Provincial Parks in British Columbia):
Op 3 januari 2023 kun je reserveren voor aankomsten t/m 3 mei. Vervolgens schuift dit elke keer een dag op. 

Alberta Parks (Provincial Parks in Alberta):
Je kunt je campingplek op de provinciale campings van Alberta 90 dagen van tevoren reserveren.

Het antwoord op deze vraag vind je in onze camping-vraagbaak, ga naar het kopje Hoe vind ik campings?

Samen met je nota ontvang je van ons een informatieboekje over de regio die je gaat bezoeken én een A5-formaat boekje met de naam Aandachtspunten. In het boekje Aandachtspunten lees je alle belangrijke informatie. Lees dit boekje goed door! De boekjes die je van ons krijgt, kun je ook online inzien via je Mijn Tioga-account

Tip! In jouw account vind je ook een persoonlijke kalender waarin belangrijke actiepunten voor jouw reis worden opgesomd. Klik op 'Boekingen', klik je boekingsnummer aan en kies dan voor Kalender.

Boek je bij ons een autorondreis met hotels, dan ontvang je van ons automatisch een persoonlijke reisgids, met daarin gedetailleerde informatie over de plaatsen die je gaat bezoeken. Boek je bij ons een camper, dan kun je deze reisgids gratis zelf aanvragen. Hiervoor moet je je route klaar hebben. Je vraagt de gids aan via Mijn Tioga. Lees meer over het aanvragen van een persoonlijke camperreisgids

Met onze routeplanner bouw je zelf een route voor je auto- of camperreis door de USA of Canada. Je kunt ook een bestaand routevoorbeeld aanpassen (zie submenu, optie 'Bewerk in routeplanner').

Handig is de camperrouteplanner: is je route klaar? Dan kun je campings selecteren en toevoegen aan je route met onze campingplanner. Via Mijn Tioga print je vervolgens een handig adressenboekje uit. De geselecteerde campings komen ook terug in het persoonlijke routeboek dat je kunt aanvragen.

De belangrijkste zaken met de meeste impact voor reizigers houden we voor je bij in onze blog Belangrijk wegennieuws voor reizigers

Wil of ga je naar West-Canada? Kom 7 januari langs voor een presentatie van Eagle Eye Adventures!
Meld je gratis aan
Dit jaar op reis? Kom naar een infodag voor presentaties, camperbezichtiging en adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan