Vraag en antwoord: Reizen met kinderen

Vliegen

Een baby is tussen de 0 tot en met 1 jaar op het moment van de heen- en terugreis. Een kind is tussen de 2 en de 11 jaar, voor hen geldt het kindertarief bij bijvoorbeeld het boeken van vliegtickets. Voor kinderen boven de 12 jaar geldt een ander vluchttarief; zij worden als volwassene gezien.

Kinderen vanaf twee jaar krijgen standaard een eigen stoel in het vliegtuig. Baby’s tot en met 1 jaar hebben geen eigen stoel, zij zitten tijdens de vlucht op schoot bij een van de ouders. Hiervoor krijg je een extra riem die je aan je eigen riem kunt koppelen. Zo kan je kindje veilig op schoot zitten tijdens de vliegreis. Het precieze systeem kan per vliegmaatschappij verschillen, vraag de steward(ess) om uitleg om het systeem goed te bevestigen. Het is ook mogelijk om een stoel voor een baby te reserveren. In dat geval wordt voor de prijs van het vliegticket het kindertarief aangehouden.

Ja, een maxicosi mag je mee aan boord nemen wanneer je baby een eigen stoel heeft in het vliegtuig. Als de afmetingen voldoen, kun je de maxicosi vaak in de vliegtuigstoel plaatsen. De regels, opties en afmetingen hiervoor kunnen per maatschappij verschillen, je kunt ze navragen bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Wanneer de baby geen eigen stoel heeft, mag de maxicosi niet mee aan boord. Deze mag je wel als ruimbagage meenemen.

Let op: tijdens een vlucht met Air Transat mag je alleen stoelen gebruiken die zijn voorzien van een Canadees of Amerikaans keurmerk. Ze mogen wel mee als ruimbagage. Daarover lees je meer op hun site: www.airtransat.com

Sommige luchtvaartmaatschappijen stellen babywiegjes of bassinets ter beschikking. Of je hiervan gebruik kunt maken, is onder andere afhankelijk van de beschikbaarheid. Babywiegjes van luchtvaartmaatschappijen zijn in de regel geschikt voor baby’s tot 65 centimeter en 10 kilogram.

De regels voor bagage kunnen per vliegmaatschappij verschillen en kunnen wijzigen. Dit zijn de standaardregels:

  • 10 kg handbagage voor babyverzorging en -voeding. De maximale afmetingen zijn 55 x 35 x 25 cm.
  • Een kinderwagen/buggy die opvouwbaar is, mag mee tot aan de gate en gaat vanaf daar in het ruim van het vliegtuig.
  • Maximaal 10 kg ruimbagage mag ingecheckt worden voor de baby.

Voor een kind gelden in het vliegtuig dezelfde voorwaarden voor bagage als voor volwassen passagiers.

Documenten

Ja, alle baby’s en kinderen hebben een eigen paspoort nodig voor een reis naar de VS en/of Canada. In Amerika moet je voor je baby of kind bovendien, net als iedere volwassen reiziger, beschikken over elektronische reistoestemming.

Reis je met een kind naar het buitenland waarover je gezamenlijk het gezag hebt, of reis je met een kind waarover je geen gezag hebt? Dan moet je aantonen dat je toestemming hebt van de personen die het gezag over het kind hebben om met het kind naar het buitenland te reizen. Je kunt hiervoor een formulier gebruiken van de Rijksoverheid. Bekijk het formulier. Ook dien je een aantal andere documenten te regelen.

Vereiste documenten:

  • ingevuld toestemmingsformulier
  • kopie van het paspoort/ID-kaart van de toestemminggevende ter verificatie van de handtekening
  • internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van het kind met daarop vermeld de oudergegevens óf de (internationale) geboorteakte van het kind
  • uittreksel gezagsregister en/of uitspraak van de rechter m.b.t. gezag en omgang
  • kopie van ouderschapsplan, indien opgesteld
Overige vragen

Nee, het is niet nodig om kinderen en baby’s te laten vaccineren voor een reis naar Amerika en/of Canada. Ons advies is wel om neusspray, ORS (oraal rehydratiemiddel) en paracetamol/zetpillen mee te nemen op reis. Gebruikt je kindje andere medicijnen, dan is het verstandig om een medisch paspoort aan te vragen. Medicijnen mogen mee aan boord.

Ja. In alle grote supermarkten is voeding te koop voor baby’s. Ook Pampers en andere spullen zijn er te verkrijgen. We raden je wel aan om zelf flessenvoeding mee te nemen. Gebruik voor het klaarmaken hiervan altijd bron- of mineraalwater uit gekochte flessen en geen water uit de kraan.

We raden je aan om kritisch te kijken naar de route die je gaat rijden als je met een baby of klein kind reist. We adviseren je om afstanden te beperken en onderweg voldoende rust te nemen. Bij Tioga Tours werken verschillende reisadviseurs die uit eigen ervaring weten hoe het is om met kleine kinderen of baby's te reizen. Zij kunnen je goed helpen bij het uitstippelen van je reis en de voorbereiding en geven je tips voor onderweg. Laat onze reisadviseurs met je meedenken of pas een bestaand routevoorbeelden naar wens aan met onze routeplanner.

Met een baby of klein kind is een camperreis het meest aan te raden. Je hebt in de camper namelijk alle spullen bij de hand voor bijvoorbeeld de voeding of een middagdutje en je kunt dus stoppen waar je wilt en wanneer je baby/kind er behoefte aan heeft. ’s Avonds, als de kleine slaapt, kun je bovendien buiten zitten en genieten van de avond. Omdat je in een hotel vaak maar één kamer hebt, is dit niet altijd even praktisch

  • Hotel: Bij hotels kun je bij de boeking doorgeven dat er een kinderbedje aanwezig moet zijn op de slaapkamer. Als wij de boeking voor je maken, geven we dit altijd door. Helaas kunnen we niet bij ieder hotel een kinderbedje op de kamer reserveren.
  • Camper: Maak je een camperreis met een klein kind, dan is het handig om een Deryan Travel-Cot mee te nemen of een vergelijkbaar opvouwbaar reisbedje. Dit is een tentje waar de baby veilig en rustig in kan slapen, maar dat je ook kunt gebruiken als box. Het lichtgewicht bedje weegt slechts twee kilogram en is compact verpakt en dus gemakkelijk mee te nemen als bagage. De Deryan Travel-Cot is bovendien makkelijk op te zetten en voorzien van muggengaas. Het bedje kost ongeveer €50. Het is ook mogelijk om ter plaatse een campingbedje te kopen, bijvoorbeeld bij een Walmart.

Bij sommige verhuurders kun je baby- en/of kinderzitjes huren. Bij andere verhuurders moet je deze ter plaatse kopen of van huis meenemen. Het verschilt per verhuurder en per model of en zo ja hoe veel kinderzitjes bevestigd kunnen worden. Soms zijn er driepuntsgordels, soms maak je gebruik van een ankerpunt (tether hook) en soms is er alleen een heupgordel.

Voor specifieke informatie ga je naar de praktische informatie per verhuurder en klik je op 'Baby- en kinderzitjes'.

Ja, je kunt je eigen autostoeltje meenemen als ruimbagage. Het is ook mogelijk om deze ter plaatse te kopen bij bijvoorbeeld een Walmart of te huren. Huur je een auto, dan is het ook mogelijk om van tevoren een autostoeltje bij de autoverhuurder te reserveren, bij camperhuur is dat vaak niet mogelijk. Het kan handig zijn om voor alle zekerheid een paar spanbanden mee te nemen, zodat je het kinderstoeltje altijd vast kunt zetten.

We schreven diverse blogs over het reizen met kinderen.

Meld je nu gratis aan voor ons webinar over Zuidwest-Amerika.
Klik voor meer info!
Meld je nu gratis aan voor ons webinar over West-Canada.
Klik voor meer info!
Kom naar onze infodag op 5 september in Zwolle.
Meld je gratis aan!