Vraag en antwoord: Nationale parken en parkpassen Amerika & Canada

Wat moet je weten over het bezoeken van nationale parken in Amerika en Canada? Moet je een parkpas kopen voor de nationale parken? Op deze vragen geven we je hier antwoord.

Ja. Je betaalt bij de ingang van het nationale park entreegeld. Je krijgt hier plattegronden van het park en informatiebrochures. Het kan voordelig zijn een jaarpas aan te schaffen, hieronder lees je daar meer over.

In sommige parken is het verplicht om online je toegang te reserveren. Je leest meer op onze pagina over parken reserveren

Als je meerdere nationale parken bezoekt in Amerika of Canada, is het voordelig om een parkpas aan te schaffen. Deze geeft jouw reisgezelschap vanaf het moment van kopen één jaar lang toegang tot alle nationale parken en monumenten in het land. Bij een bezoek aan circa vier of vijf parken heb je de kosten alweer terugverdiend. Vooral in West-Amerika en West-Canada bezoek je al snel meerdere parken.

Hoe koop ik een parkpas voor nationale parken in Amerika?

Bij een bezoek aan drie of meer nationale parken is het vaak al voordeliger om een jaarpas te kopen bij de entree van het eerste park dat je bezoekt. De pas geldt ook voor natuurgebieden die beheerd worden door de US Forest Service en Bureau of Land Management. De pas kost 80 dollar (wijzigingen voorbehouden) en geeft vanaf het moment van aankoop een jaar lang toegang tot alle nationale parken en nationale monumenten in de Verenigde Staten. Er kan één handtekening op de pas en de pas geldt per voertuig of (in sommige gevallen) voor maximaal vier volwassenen. Kinderen onder de 16 jaar hoeven geen entree te betalen. Let op: de pas geldt niet in State Parks! Lees meer over de America the Beautiful Annual Pass.

Hoe koop ik een parkpas voor nationale parken in Canada?

Als je van plan bent om meerdere Canadese nationale parken en Historic Sites te bezoeken, is het voordelig om een Parks Canada Discovery Pass te kopen bij de ingang van het eerste park dat je bezoekt. Deze jaarpas kost $145,25 per voertuig of groep (wijzigingen voorbehouden). Een groep bestaat uit maximaal zeven personen die in hetzelfde voertuig arriveren. Je hoeft voor je gezin of reisgezelschap dus maar één pas te kopen, als je maar met zijn allen in hetzelfde voertuig het park binnen rijdt en met maximaal zeven personen bent. De pas is een jaar geldig vanaf het moment van aankoop. Lees meer over Parks Canada Discovery Pass.

Bezoekers Québec, let op: Vrijwel alle nationale parken in de provincie Québec vallen onder het beheer van Parcs Québec, ook wel Sépaq genoemd (Société des établissements de plein air du Québec). Mocht je veel nationale parken in Québec bezoeken, overweeg dan om de Annual Parcs Québec Network Card aan te schaffen. Deze jaarkaart koop je per persoon ($81,25 ). Kinderen tot en met 17 jaar krijgen gratis toegang. Lees meer op de site van Sepaq. Helemaal onderaan de website stel je de taal in op Engels.

Enkele van de parken die bij Sepaq horen:

 • Grands-Jardins
 • Hautes-Gorges-de-la-Rivière-Malbaie
 • Pointe-Taillon
 • Bic
 • Gaspésie
 • Lac-Témiscouata
 • Fjord-du-Saguenay
 • Jacques-Cartier

Forillon National Park en La Mauricie National Park behoren tot Parks Canada.

Alle belangrijke wegen in de nationale parken zijn doorgaans verhard en opengesteld voor motoren, auto's en campers. Er zijn uitzonderingen, zoals:

 1. Restricties afmetingen voertuigen, vanwege scherpe bochten, tunnels en dergelijke. Heel af en toe kom je wegen tegen die niet geschikt zijn voor grotere campers. Dit staat bij ons altijd vermeld bij de informatie over de betreffende plaats, onder het kopje 'Vervoer'. Voorbeelden van wegen met restricties zijn de Going-to-the-Sun Road in Glacier National Park, Montana en de zuidingang van Sequoia National Park

 2. Wintersluiting: sommige wegen zijn in de winter gesloten wegens sneeuwval. Dit geldt onder andere voor de Tioga Road in Yosemite National Park en de Trail Ridge Road in Rocky Mountain National Park, Colorado

 3. Verplicht gebruik shuttlebussen. Af en toe komt het voor dat je verplicht gebruik moet maken van de shuttlebussen. Dit geldt onder andere op de Scenic Drive in Zion National Park. In Bryce Canyon National Park geldt dit voor grotere campers (vanaf 25 ft) in bepaalde maanden.

## Moet ik campings in nationale parken van tevoren reserveren? We raden het aan om campings van mei t/m september altijd te reserveren, vooral in weekenden en het hoogseizoen. In populaire nationale zijn campings erg snel volgeboekt. Denk aan Yosemite, Yellowstone, de Grand Canyon, Jasper en Banff. Het reserveren van campings in nationale parken kan vaak al vanaf zes maanden van te voren. Yosemite is daarop een uitzondering: hiervoor moet je op een specifieke datum en tijd klaarzitten om je slag te slaan. In onze blogs lees je meer over het reserveren van campings en leggen we stap voor stap uit hoe het reserveren in zijn werk gaat. - [Campings reserveren in Amerikaanse nationale parken](/blog/campings-reserveren-in-amerikaanse-national-parks/ 'Campings reserveren nationale parken Amerika') - [Campings reserveren in Yosemite National Park](/blog/campings-reserveren-in-yosemite-national-park/ 'Info over campings reserveren Yosemite National Park') - [Campings reserveren in Canadese nationale parken](/blog/campings-reserveren-bij-parks-canada/ 'Campings reserveren in Canadese nationale parken') - [Veelgestelde vragen campigns in nationale parken](/praktische-info/vraagbaak/campings/ 'FAQ Campings Amerika en Canada')

Bijna elk nationaal park heeft een bezoekerscentrum. Hier kun je terecht voor informatiebrochures en het plannen van jouw bezoek aan het park. De rangers vertellen je alles over mooie bezienswaardigheden en de beste wandelroutes. Soms zijn er rangeractiviteiten (zoals lezingen en rondwandelingen), tentoontstellingen en een parkfilm.

Zo lang je op de gebaande paden blijft, zijn er geen vergunningen vereist. Wil je het achterland in ('back country') of daar met een tent kamperen, dan dien je vaak in het bezit te zijn van een permit. Informatie hierover vind je op de website van het betreffende nationale park. Ga in drukke parken vroeg op pad als je populaire trails wilt wandelen. Denk aan de Angels Landing in Zion, de Mist Trail in Yosemite en de Johnston Canyon in Banff. Zo omzeil je de drukte! Neem voldoende drinkwater mee en bescherm je tegen de zon. Ga 's zomers in Zuidwest-Amerika niet op het heetst van de dag een inspannende wandeling maken.

9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan