Campings reserveren in Yosemite National Park

bijgewerkt op do 25 jan 2024 8:00

Campings reserveren in Yosemite National Park is als kaartjes bemachtigen voor een groot concert: binnen enkele minuten is alles vergeven. Maak je in 2024 een camperreis door West-Amerika? Grote kans dat je Yosemite National Park bezoekt en er wilt kamperen. Noteer de onderstaande data in je agenda. Vanaf dan kun je namelijk campingplaatsen reserveren in Yosemite. Zorg dat je stipt op tijd klaar zit, het liefst met meerdere mensen op verschillende laptops/computers. Niet gelukt? Halverwege deze blog vind je alternatieve campings. Belangrijk! In 2024 is het vereist om entree te reserveren voor Yosemite. Zo'n reservering is niet nodig als je op een camping in het park overnacht. Kijk voor meer info op onze blog over het reserveren van Yosemite.

bezienswaardigheden Yosemite Yosemite Valley

Belangrijke data 2024 (Nederlandse tijd)

 • 15 november 2023 vanaf 16:00: boekingen voor 15 maart t/m 14 april*
 • 15 december 2023 vanaf 16:00: boekingen voor 15 april t/m 14 mei*
 • 15 januari 2024 vanaf 16:00: boekingen voor 15 mei t/m 14 juni
 • 15 februari 2024 vanaf 16:00: boekingen voor 15 juni t/m 14 juli
 • 15 maart 2024 vanaf 15:00: boekingen voor 15 juli t/m 14 augustus
  In de VS gaat de klok zondag 10 maart 2024 al een uur vooruit, waardoor het tijdsverschil tijdelijk een uur minder is.
 • 15 april 2024 vanaf 16:00: boekingen voor 15 augustus t/m 14 september
 • 15 mei 2024 vanaf 16:00: boekingen voor 15 september t/m 14 oktober*
 • 15 juni 2024 vanaf 16:00: boekingen voor 15 oktober t/m 14 november*

*Niet alle campings zijn het hele jaar door open. Zie het kopje 'Openingstijden' hieronder. Bedenk ook dat de oostingang van het Yosemite (via de Tioga Road) enkel is geopend van mei/juni tot oktober/november.

Reserveer je camping in Yosemite via recreation.gov

Het is voor Yosemite National Park echt een uitdaging om een plek te reserveren op een van de campings in de vallei. In dit centrale deel van Yosemite National Park zijn drie campings: Upper Pines, Lower Pines en North Pines. Deze campings zijn ongekend populair en daarom vaak snel volgeboekt. Dus reserveren is noodzakelijk. Campingplekken zijn soms binnen een paar minuten vergeven. Je kunt je kampeerplek op North*, Upper en Lower Campground in Yosemite National Park tot vijf maanden van tevoren reserveren via www.recreation.gov. Op elke 15de van een nieuwe maand komen de plaatsen beschikbaar voor aankomstdata van 4 t/m 5 maanden later. Probeer op deze dag om 16:00 meteen je camping te boeken. Voor het vastleggen van je camping moet je ingelogd zijn en heb je een creditcard nodig. Hoe je campings reserveert via recreation.gov lees je in onze blog over campings reserveren in Amerikaanse National Parks.

* North Pines heeft een early acces lottery, lees hieronder meer.

North Pines: loterijsysteem

Voor North Pines is er een loterij voor overnachtingen van 16 april t/m 30 september 2024. Als je de loterij wint, krijg je vervroegde toegang tot het reserveringssysteem. 28 november 2023 t/m 12 december 2023. Op 22 december hoor je als deelnemer of je gebruik kunt maken van de 'early access reservations'. Vervolgens kun je tussen 2 januari en 1 februari een plekje reserveren, op een specifiek moment. Vervolgens gaan alle resterende plaatsen maandelijks in de verkoop. Op 15 februari reserveer je je plek met aankomst tussen 17 april en 14 juli. Daarna lopen de reserveringsdata gelijk met de andere Pines Campgrounds. Als je North Pines via de reguliere weg wilt reserveren, is een deel van de plekken dus al ingenomen door de loterijwinnaars. Hoe de loterij werkt, lees je terug op deze pagina van de NPS.
Houd hiervoor de volgende data in gedachten:

 • 28 november 2023 t/m 12 december 2023: inschrijving loterij
 • 22 december 2023: uitslag loterij (per mail)
 • 2 januari t/m 1 februari 2024: loterijwinnaars kunnen reserveren
 • Hierna treedt het reguliere reserveringssysteem met bijbehorende data in werking: 15 februari reserveren voor aankomst 16 april t/m 14 juli; 15 maart reserveren voor aankomst 15 juli t/m 14 augustus; 15 april reserveren voor aankomst 15 augustus t/m 14 september; 15 mei reserveren voor aankomst 15 september t/m 1 oktober
Campings West-Amerika

Tips voor het bemachtigen van een kampeerplek

 • Maak van tevoren een account aan op www.recreation.gov en kijk hoe alles werkt
 • Schrijf eventueel een paar nummers op van plekken die jou leuk lijken. Tijdens het boeken houd je de lijst met plekken ernaast. Mocht jouw favoriete plekje al vergeven zijn, dan kun je snel een andere aanklikken. Wees gerust: je kunt niet verkeerd kiezen. Alle kampeerplekken zijn prachtig.
 • Log voor aanvang vast in en zet het reserveringsscherm meerdere keren open
 • Probeer het met verschillende mensen op verschillende computers, laptops of tablets
 • Vul zo ver mogelijk de gevraagde gegevens vast in (arrival date, looking for)

Reserveren is niet gelukt, wat nu?

Vis je ondanks je goede voorbereiding toch achter het net? Kijk dan in onze blog met alternatieve campings in bijvoorbeeld Wawona (NPS Campground), El Portal (bijvoorbeeld Indian Flats RV Park), Groveland (Yosemite Pines RV Resort). Campings buiten Yosemite hebben meer voorzieningen (denk aan wifi, zwembad) en zijn daarom iets duurder. Deze campings hanteren allemaal hun eigen reserveringsprocedure. Kijk op de website van de betreffende campings voor meer informatie. In onze campingdatabase vind je contactgegevens, adressen en camping-beoordelingen. Houd er rekening mee dat sommige campings buiten het park liggen, op soms wel een uur rijden van de Valley! Tot slot zijn er in Yosemite een aantal campings waar je op basis van first-come, first-served een kampeerplek kunt krijgen. Wil je weten hoe dat precies werkt? Lees dan verder in deze blog over campings.

Openingsdata campings Yosemite

 • Lower Pines: eind maart t/m oktober
 • Upper Pines: hele jaar geopend, reserveren van begin februari t/m november
 • North Pines: begin april t/m september
 • Wawona (niet in de Valley): hele jaar geopend, reserveren noodzakelijk van april tot en met september. Wawona is een goed alternatief als de Pines-campings vol zijn. De Wawona Campground ligt vlak bij de Mariposa Grove of Giant Sequoias. Een andere natuurcamping in het park is Crane Flat Campground, maar deze is vooralsnog gesloten voor onderhoud. Andere opties zijn de "commerciële" campings buiten het National Park, bijvoorbeeld Yosemite Lakes RV Resort of Yosemite Pines RV Park (niet te verwarren met de Pines-campgrounds in het park).

Hoe zit het met andere parken?

We raden aan om campings in nationale parken altijd te reserveren, want ze raken vrijwel allemaal volgeboekt. Campings in nationale parken kun je al een half jaar van tevoren reserveren (Yosemite is een uitzondering). Op 1 januari reserveer je bijvoorbeeld plekken voor 1 op 2 juli. Op 2 januari komen de plekken vrij voor een overnachting van 2 op 3 juli, et cetera. In weekenden en de zomervakantie raken de campings het snelst volgeboekt, maar zo'n vaart als bij Yosemite loopt het niet. Hieronder staat een linkje naar uitleg over het reserveren van campings bij de National Parks Service. Particuliere campings hebben allemaal hun eigen reserveringsprocedure. Kijk voor informatie daarover op de website van de camping.

Tip: Vervoer in Yosemite

Het kan in Yosemite erg druk zijn, vooral in de zomer en in (feest)weekenden daarbuiten. Ga dan vroeg op pad, zodat je verzekerd bent van een parkeerplaats. In de drukste gebieden van Yosemite National Park rijden gratis shuttlebussen. Zo kun je met de shuttlebus over de Tioga Road rijden, de vallei verkennen en naar Wawona toe. Als je overnacht op een van de campings buiten Yosemite, kan het slim zijn gebruik te maken van de YARTS-bussen. De bussen rijden op vier routes naar de vallei, waar ze aansluiten op de gratis shuttlebussen. De bussen gaan onder andere langs Yosemite Pines RV Park, Yosemite Lakes RV Resort en Indian Flat Campground. Vanuit het oosten - indien de Tioga Road is geopend - kun je opstappen in Mammoth Lakes en Lee Vining. Kijk op de website van YARTS voor de routes, het schema en om te reserveren. Vooraf reserveren is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.

Aanbevolen artikelen:

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan