Campings reserveren in Yosemite National Park

door Lisa Huis in 't Veld vr 27 nov. 2015 11:18 bijgewerkt op do 12 jan. 2023 8:30

Campings reserveren in Yosemite National Park is als kaartjes bemachtigen voor een groot concert: binnen enkele minuten is alles vergeven. Maak je in 2023 een camperreis door West-Amerika? Grote kans dat je Yosemite National Park gaat bezoeken en dat je er wilt overnachten. Noteer de onderstaande data in je agenda. Vanaf dan kun je namelijk campingplaatsen reserveren in Yosemite. Zorg dat je stipt op tijd klaar zit, het liefst met meerdere mensen op verschillende laptops/computers. Niet gelukt? Halverwege deze blog vind je alternatieve campings.

bezienswaardigheden Yosemite Yosemite Valley

Belangrijke data 2023 (Nederlandse tijd)

 • 28 november t/m 12 december: loterijdeelname North Pines.
 • 15 december vanaf 16:00: boekingen voor 15 april t/m 14 mei
 • 15 januari vanaf 16:00: boekingen voor 15 mei t/m 14 juni
 • 15 februari vanaf 16:00: boekingen voor 15 juni t/m 14 juli
 • 15 maart vanaf 15:00: boekingen voor 15 juli t/m 14 augustus
  In de VS gaat de klok zondag 12 maart 2023 al een uur vooruit, waardoor het tijdsverschil tijdelijk een uur minder is.
 • 15 april vanaf 16:00: boekingen voor 15 augustus t/m 14 september
 • 15 mei vanaf 16:00: boekingen voor 15 september t/m 14 oktober*
 • 15 juni vanaf 16:00: boekingen voor 15 oktober t/m 14 november*

*Niet alle campings zijn het hele jaar door open. Zie het kopje 'Openingstijden' hieronder. Bedenk ook dat de oostingang van het Yosemite (via de Tioga Road) enkel is geopend van mei/juni tot oktober/november.

Reserveer je camping in Yosemite via recreation.gov

Het is voor Yosemite National Park echt een uitdaging om een plek te reserveren op een van de campings in de vallei. In dit centrale deel van Yosemite National Park zijn drie campings: Upper Pines, Lower Pines en North Pines. Deze campings zijn ongekend populair en daarom vaak snel volgeboekt. Dus reserveren is noodzakelijk. Campingplekken zijn soms binnen een paar minuten vergeven. Je kunt je kampeerplek op North, Upper en Lower Campground in Yosemite National Park tot vijf maanden van tevoren reserveren via www.recreation.gov. Op elke 15de van een nieuwe maand komen de plaatsen beschikbaar voor aankomstdata van 4 t/m 5 maanden later. Probeer op deze dag om 16:00 meteen je camping te boeken. Voor het vastleggen van je camping moet je ingelogd zijn en heb je een creditcard nodig. Hoe je campings reserveert via recreation.gov lees je in onze blog over campings reserveren in Amerikaanse National Parks.

Reserveer North Pines in Yosemite via een loterijsysteem

Voor North Pines geldt in 2023 dat je al eerder dan de reguliere data een plek kon proberen te krijgen via een loterij. De inschrijving liep van 28 november 2022 tot 12 december 2022. Het gaat om reserveringen voor het hele jaar. Op 22 december hoor je als deelnemer of je gebruik kunt maken van de 'early access reservations'. Vervolgens kun je tussen 2 januari en 1 februari een plekje reserveren, op een specifiek moment. Vervolgens gaan alle resterende plaatsen maandelijks in de verkoop. Op 15 februari reserveer je je plek met aankomst tussen 17 april en 14 juli. Daarna lopen de reserveringsdata gelijk met de andere Pines Campgrounds. Als je North Pines via de reguliere weg wilt reserveren, is een deel van de plekken dus al ingenomen door de loterijwinnaars. Hoe de loterij werkt, lees je terug op deze pagina van de NPS. Hieronder beschrijven we de werkwijze voor het maken van reguliere campingreserveringen.

Campings West-Amerika

Tips voor het bemachtigen van een kampeerplek

 • Maak van tevoren een account aan op www.recreation.gov en kijk hoe alles werkt
 • Schrijf eventueel een paar nummers op van plekken die jou leuk lijken. Tijdens het boeken houd je de lijst met plekken ernaast. Mocht jouw favoriete plekje al vergeven zijn, dan kun je snel een andere aanklikken. Wees gerust: je kunt niet verkeerd kiezen. Alle kampeerplekken zijn prachtig.
 • Log voor aanvang vast in en zet het reserveringsscherm meerdere keren open
 • Probeer het met verschillende mensen op verschillende computers, laptops of tablets
 • Vul zo ver mogelijk de gevraagde gegevens vast in (arrival date, looking for)

Reserveren is niet gelukt, wat nu?

Vis je ondanks je goede voorbereiding toch achter het net? Kijk dan in onze blog met alternatieve campings in bijvoorbeeld Wawona (NPS Campground), El Portal (bijvoorbeeld Indian Flats RV Park), Groveland (Yosemite Pines RV Resort). Helaas is Crane Flat gesloten in 2022. Campings buiten Yosemite hebben meer voorzieningen (denk aan wifi, zwembad) en zijn daarom iets duurder. Deze campings hanteren allemaal hun eigen reserveringsprocedure. Kijk op de website van de betreffende campings voor meer informatie. In onze campingdatabase vind je contactgegevens, adressen en camping-beoordelingen. Houd er rekening mee dat sommige campings buiten het park liggen, op soms wel een uur rijden van de Valley! Tot slot zijn er in Yosemite een aantal campings waar je op basis van first-come, first-served een kampeerplek kunt krijgen. Wil je weten hoe dat precies werkt? Lees dan verder in deze blog over campings.

Heel belangrijk: In 2022 was een entree-reservering vereist om Yosemite National Park binnen te rijden van 20 mei tot 30 september. In 2023 is het niet meer nodig om de parkentree te reserveren. In onze blog over parken die werken met een reserveringssysteem lees je welke parken in 2023 wél met een reserveringssysteem werken.

Openingsdata campings Yosemite

 • Lower Pines: eind maart t/m oktober
 • Upper Pines: hele jaar geopend, reserveren van begin februari t/m november
 • North Pines: begin april t/m september
 • Wawona (niet in de Valley): hele jaar geopend, reserveren noodzakelijk van april tot en met september. Wawona is een goed alternatief als de Pines-campings vol zijn. De Wawona Campground ligt vlak bij de Mariposa Grove of Giant Sequoias. Een andere natuurcamping in het park is Crane Flat Campground, maar deze is helaas gesloten in 2022. Andere opties zijn de "commerciële" campings buiten het National Park, bijvoorbeeld Yosemite Lakes RV Resort of Yosemite Pines RV Park (niet te verwarren met de Pines-campgrounds in het park).

Hoe zit het met andere parken?

We raden aan om campings in nationale parken altijd te reserveren, want ze raken vrijwel allemaal volgeboekt. Campings in nationale parken kun je al een half jaar van tevoren reserveren (Yosemite is een uitzondering). Op 1 januari reserveer je bijvoorbeeld plekken voor 1 op 2 juli. Op 2 januari komen de plekken vrij voor een overnachting van 2 op 3 juli, et cetera. In weekenden en de zomervakantie raken de campings het snelst volgeboekt, maar zo'n vaart als bij Yosemite loopt het niet. Hieronder staat een linkje naar uitleg over het reserveren van campings bij de National Parks Service. Particuliere campings hebben allemaal hun eigen reserveringsprocedure. Kijk voor informatie daarover op de website van de camping.

Tip: Vervoer in Yosemite

Het kan in Yosemite erg druk zijn, vooral in de zomer en in (feest)weekenden daarbuiten. Ga dan vroeg op pad, zodat je verzekerd bent van een parkeerplaats. In de drukste gebieden van Yosemite National Park rijden gratis shuttlebussen. Zo kun je met de shuttlebus over de Tioga Road rijden, de vallei verkennen en naar Wawona toe. Als je overnacht op een van de campings buiten Yosemite, kan het slim zijn gebruik te maken van de YARTS-bussen. De bussen rijden op vier routes naar de vallei, waar ze aansluiten op de gratis shuttlebussen. De bussen gaan onder andere langs Yosemite Pines RV Park, Yosemite Lakes RV Resort en Indian Flat Campground. Vanuit het oosten - indien de Tioga Road is geopend - kun je opstappen in Mammoth Lakes en Lee Vining. Kijk op de website van YARTS voor de routes, het schema en om te reserveren. Vooraf reserveren is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.

Glacier Point

Glacier Point Road wordt in 2022 afgesloten voor al het verkeer om de weg te herstellen en te verbeteren. De enige toegang tot Glacier Point is via de Four Mile, Panorama en Pohono Trails, allemaal inspannende wandelingen. In 2023 is er een vertraging van 30 minuten.

Aanbevolen artikelen:

Evenementen en Infodagen

Infodag 2 september 2023

Info & aanmelden


Infodag 16 september 2023

Info & aanmelden


Infodag 30 september 2023

Info & aanmelden


Infodag 14 oktober 2023

Info & aanmelden


Roadshow Breda 15 oktober 2023

Info & aanmelden


Infodag 28 oktober 2023

Info & aanmelden


Infodag 11 november 2023

Info & aanmelden


Infodag 25 november 2023

Info & aanmelden


Infodag 9 december 2023

Info & aanmelden


Reizigers vertellen reizigers: gratis tips en inspiratie van ervaren reizigers
18 en 19 maart op onze Reizigersbeurs
Volgend jaar op reis? Kom naar een infodag voor presentaties, camperbezichtiging en adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan