De mooiste plekken aan de Tioga Road

bijgewerkt op ma 31 jul 2023 15:45

De Tioga Road in Yosemite National Park is één van de mooiste wegen van de VS. Van granieten rotsen tot verstilde bergmeren, uitgestrekte weides en groeves vol sequoiabomen: achter elke bocht van de Tioga Road wacht een nieuwe verrassing op je. Deze prachtige route is een van Amerika’s hoogst gelegen wegen.

  • Waar: Yosemite National Park, Californië (VS)
  • Lengte: 62 kilometer
  • Beste reistijd: eind mei/begin juni t/m begin november
Tioga Road in Yosemite National Park

Tenaya en Tuolumne

Een van de hoogtepunten aan de Tioga Road is Tenaya Lake. Dit grote meer wordt omringd door kale bergen en is een goede stopplaats voor een picknick of een frisse duik in de zomer. Iets verderop rijd je langs de Tuolumne Meadows. Dit zijn uitgestrekte, groene weides waardoor de Tuolumne-rivier zich een weg baant. Verwar Tuolumne Meadows niet met de Tuolumne Grove, die een uur rijden verder ligt. Hier staat een verzameling volgroeide sequoia’s. Vanaf de parkeerplaats leidt een wandelpad (3,2 km) je naar de boomgaard. De parkeergelegenheid is beperkt. Ga dus vroeg op pad!

Tenaya Lake Yosemite National Park Tuolumne Meadows aan de Tioga Road, Yosemite

Olmsted Point

Niet ver van Tenaya Lake ligt Olmsted Point. Olmsted Point is een niet te missen bezienswaardigheid aan de Tioga Road. Vanaf hier kun je kilometers ver uitkijken over de granieten toppen van de Sierra Nevada, die hier en daar worden onderbroken door verschillende meertjes. Vanaf Olmsted Point kun je ook Half Dome zien, de massieve rots die 1.524 meter boven de Yosemite Vallei uittorent en een uitdaging is voor veel bergbeklimmers.

Olmsted Point in Yosemite National Park

Tioga Tours - Tioga Road?

Het hoogste punt van de Tioga Road is de Tioga Pass, gelegen op 3.031 meter. Hier valt in de late herfst, winter en vroege lente erg veel sneeuw. De hele Tioga Road is sneeuwvrij van mei/juni tot oktober/november. Toen we nog uitsluitend groepsreizen organiseerden, lukte het steeds niet om de Tioga Pass over te steken. De ene keer door een dik pak sneeuw, andere keren hinderden een bosbrand en een aardverschuiving de doorgang. Het gelukkige gevoel dat ons overmande toen het eindelijk lukte om deze prachtige route te rijden, resulteerde in de bedrijfsnaam ‘Tioga Tours’. Lees verder over de geschiedenis van Tioga Tours.

Ellery Lake Yosemite National Park De Tioga Road, Yosemite

Verder lezen

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan