Top 10 nationale parken in Zuidwest-Amerika

bijgewerkt op zo 8 jan 2023 11:30

De grandioze Grand Canyon, de spetterende watervallen van Yosemite of de witte zoutvlakten van Death Valley. Zuidwest-Amerika barst van de prachtige natuur en indrukwekkende parken. Misschien zie je door de bomen het bos niet meer. Daarom hebben we speciaal voor jou onze favoriete parken op een rijtje gezet. Dit is onze top 10 nationale parken in Zuidwest-Amerika!

1. Bryce Canyon National Park, Utah

Al die tinten oranje en vreemde rotspilaren oftewel hoodoos. In Bryce Canyon waan je je in een heus sprookjeslandschap! Vooral rond zonsopkomst of –ondergang zijn de oranje kleuren spectaculair. In de zomermaanden rijden er gratis shuttlebussen die bij de mooiste uitzichtpunten langs de verharde Rim Road stoppen. Zo hoef je niets van het park te missen! Je verkent de diepte van de hoefijzervormige kloof het beste te voet via de Navajo Loop Trail. Start je wandeling ‘s ochtends vroeg als het nog muisstil is bij Sunset Point en daal zigzaggend de diepte in. Je wandelt tussen pijnbomen door en langs oranje hoodoos. Je kunt alleen de Navajo Loop Trail (2,2 km round trip) lopen of deze combineren met de Queens Garden Trail (4,6 km totaal). Klauter dan via Sunrise Point weer omhoog.

Bryce Canyon

Bryce Canyon Navajo Loop Trail

2. Zion National Park, Utah

Zion National Park is met haar rode rotsen en groene valleien een lust voor het oog! Overdag kun je hier naar hartelust wandelen, ’s nachts kun je je vergapen aan de miljoenen flonkerende sterren. Zion kent tal van wandelroutes. Fanatiekelingen beginnen vroeg in de ochtend aan de klim naar Angels Landing. Wil je het iets rustiger aan doen? Dan is de Emerald Pools Trail of de Riverside Walk meer iets voor jou. Deze laatste loopt aan het eind over in The Narrows: een wandeling waarbij je over de bodem van de rivier loopt. Deze route is alleen mogelijk als het water niet te hoog staat. Check dat vooraf bij het visitor center. In de zomermaanden parkeer je je auto of camper heel eenvoudig op de parkeerplaats. Van hieruit brengt een gratis shuttlebus je via de Zion Canyon Scenic Drive naar de verschillende stops.

Zion National Park Zion National Park

Zion National Park Zion National Park

3. Yosemite National Park, Californië

Majestueus Yosemite is een park boordevol granieten rotsformaties, prachtige uitkijkpunten en klaterende watervallen. Een fantastisch uitzicht heb je bij de Tunnel View en Glacier Point. Voor wie van wandelen houdt is de Mist Trail een absolute aanrader. Via een pad en een in de rotsen uitgehouwen trap kom je bij de top van de Vernal Fall. Dit kan (letterlijk) een spetterende ervaring zijn; neem een poncho mee! Met een beetje geluk is de Tioga Road geopend. Deze spectaculaire route langs het noorden van het park is een van de hoogste van de VS. Na elke bocht wacht weer een nieuw adembenemend uitzicht. Omdat het zo hoog ligt, gaat het een groot deel van het jaar schuil onder een dik pak sneeuw. Meestal is de weg tussen eind mei en eind oktober wel begaanbaar.

Yosemite Falls Yosemite Valley

Glacier Point Tioga Road

4. Grand Canyon National Park, Arizona

Je móet gewoon eens over de rand van de Grand Canyon gegluurd hebben, hoe cliché ook. De Grand Canyon behoort tot een van de bekendste en populairste parken van de VS. Met een lengte van 443 km en een breedte van 16 tot 29 km maakt deze immense kloof een onuitwisbare indruk. Het diepste punt ligt op 1.829 meter en het kost je twee dagen om beneden te komen. De Colorado-rivier verdeelt de kloof in de onbekendere North Rim en de toegankelijke South Rim. Langs de South Rim liggen ook de bekendste uitzichtpunten. In de zomermaanden rijden er gratis shuttlebussen over de Desert View Drive. Aanrader: maak een onvergetelijke helikoptervlucht boven de Grand Canyon!

Grand Canyon

Havasu Falls Desert View Point

5. Death Valley National Park, Californië

Death Valley is minder doods dan de wat lugubere naam doet vermoeden. Behalve uitgestrekte zoutvlaktes vind je hier ook kleurrijke rotsen van Artist’s Drive, diepe canyons en bergtoppen. Vergaap je aan de torenhoge zandduinen van Mesquite Flat Sand Dunes en breng een bezoek aan Badwater Basin dat met 86 meter onder zeespiegel het laagste punt van de VS is. In de zomermaanden stijgt het kwik tot boven de vijftig graden. Neem dus voldoende water en benzine mee. Dit is niet de plek waar je zonder wilt komen te staan. Vanwege de hitte staan de meeste camperverhuurders niet toe om in de heetste maanden door Death Valley te rijden. Check bij je verhuurder onder het kopje restricties welke regels voor jou gelden.

Artist's Drive Badwater Basin

Zandduinen in Death Valley Ubehebe Crater

6. Arches National Park, Utah

Gigantische bogen, rode rotsen en een grillig landschap kenmerken Arches National Park. Tijdens een rondreis door het zuidwesten mag dit park niet aan je lijstje ontbreken. Zoveel natuurlijke bogen die door weer en wind werden uitgesleten vind je werkelijk nergens ter wereld! Bekijk onze top 5 bezienswaardigheden Arches National Park.

Landscape Arch

Skull Arch Turret Arch

7. Joshua Tree National Park, Californië

Joshua Tree dankt haar naam aan de stekelige bomen die hier groeien. Volgens de mormoonse pioniers leken ze op Jozua die hen met uitgestoken armen naar het beloofde land leidde. Muziekliefhebbers herkennen de Joshua Tree van het gelijknamige album van U2 met bijpassende cover (van Anton Corbijn). Het park bestaat uit het lager gelegen dorre Colorado Desert en het hoger gelegen, koelere Mojave Desert. Joshua Tree National Park telt drie bezoekerscentra: Cottonwood Visitor Center in het zuiden, Oasis Vistor Center in het oosten en de westelijke (hoofd)ingang Joshua Tree Vistor Center. Ze zijn onderling met elkaar verbonden door twee verharde parkwegen. Een van de populairste bezienswaardigheden is de Hidden Valley Trail. Deze trail gaat langs rotsblokken, Joshua Trees en cactussen naar de Hidden Valley, een verborgen vallei waar zich ooit veedieven schuilhielden. Je komt er door vanaf de westingang de weg (circa 14 km) te volgen en de zijweg aan je rechterhand in te slaan.

Joshua Tree

Cottonwood Spring Skull Rock

8. Sequoia & Kings Canyon National Park, Californië

Omarm de grootste bomen ter wereld in Sequoia & Kings Canyon National Park. In de twee aangrenzende parken staat het vol met bijna 100 meter hoge sequoia’s. Met name de circa 2.500 jaar oude General Sherman Tree in Sequoia National Park is een publiekstrekker. Deze gigant heeft een doorsnede van 11,1 meter. Op een goede tweede plaats staat de General Grant Tree in het westelijk deel van Kings Canyon met een diameter van 8,8 meter. Start je bezoek aan Sequoia National Park bij het Giant Forest Museum. Vanaf hier leidt de Crescent Meadows Road je naar de iconische Tunnel Log. In de omgevallen sequoia is een tunnel uitgezaagd. Let op: campers/trailers langer dan 22 feet kunnen niet via de zuidelijke ingangen de parken binnenrijden. Lees vooraf de restricties onder het kopje vervoer door!

Kings Canyon National Park Amphitheater Point

Roaring River Falls General Sherman Tree

9. Capitol Reef National Park, Utah

Hoge kliffen in alle tinten rood en oranje, prachtige gevormde koepels en torens. Dit is Capitol Reef National Park. De grootste publiekstrekkers zijn hier de fruitboomgaarden en de voormalige nederzetting Fruita. De dertien kilometer lange Scenic Drive brengt je langs bontgekleurde rotswanden, startpunten van wandelingen en uitkijkpunten. Omdat de weg dood loopt, moet je via dezelfde route terug rijden. Twee onverharde wegen brengen je nog verder het park in: de ene leidt naar Grand Wash, de andere richting Capitol Gorge. Beide zijn ze toegankelijk voor voertuigen t/m 27 feet.

Capitol Reef

Hickman Bridge, Capitol Reef National Park Capitol Reef Dome

10. Canyonlands National Park, Utah

Het grillige Canyonlands NP in Utah is vrij onbekend. Dat komt mede doordat grote delen van het park nauwelijks toegankelijk zijn. In het ruige woestijngebied vind je grillige rotsformaties en ontelbare canyons, uitgesleten door de Green River en de Colorado-rivier. Het park kent slechts twee verharde toegangswegen: Highway 31 richting Island in the Sky en Highway 211 naar the Needles. Island in the Sky is het best bereikbare gebied en is daarom de belangrijkste trekpleister. Deze 300 meter hoge mesa rust op zandstenen kliffen. Via de Island in the Sky Road bereik je Green River Overlook en Grand View Point Overlook waar je meer dan honderd kilometer ver kunt kijken.

Colorado River Grand View Point

Mesa Arch The Needles

Bonus: Monument Valley, Utah

Monument Valley mag dan officieel geen nationaal park heten, tijdens je rondreis door Zuidwest-Amerika mag het echt niet aan je route ontbreken. Het is een zogenaamd tribal park: de exploitatie ervan is in handen van de native americans. Rode buttes rijzen loodrecht op in het vlakke landschap. Deze heilige Navajo-grond werd al snel ontdekt door regisseurs. Monument Valley is dan ook het achtergronddecor van tal van series en (western)films. De onverharde en hobbelige Valley Drive is de enige weg door het park en - door verhuurbedrijven - verboden voor de meeste huurcampers of -auto's. Gelukkig worden er tal van jeeptours georganiseerd.

Monument Valley

Monument Valley Viewpoint Monument Valley Three Sisters

Ook leuk om te lezen

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan