Top 5 bezienswaardigheden Yosemite National Park

bijgewerkt op wo 12 apr 2023 9:00

Yosemite National Park is een park dat bijna nooit ontbreekt in rondreizen door Zuidwest-Amerika. En dat is niet voor niets. In deze blog lees je alles wat je moet weten over Yosemite National Park, inclusief 5 bezienswaardigheden die je niet mag missen.

Yosemite National Park in het kort

 • Waar: Californië
 • Beste reistijd: mei – begin november
 • Aantal dagen: circa twee dagen als je wandelingen wilt maken
 • Good to know: openingsdata Tioga Road, campings reserveren (zie onder)

Waarom naar Yosemite National Park?

'Djòsemait', 'Jozémietie': de naam van dit nationale park wordt op veel manieren verbasterd. Once and for all: je spreekt het uit als 'Josèmitie'. Deze schatkist van Californië staat vol granieten bergen, watervallen en torenhoge sequoia's. Je verkent Yosemite via verschillende verharde wegen en wandelpaden.

5 tips voor Yosemite

1. Vergaap je aan het uitzicht bij Tunnel View

Tunnel View Yosemite National Park

Als je vanuit San Francisco komt, is het uitzichtpunt Tunnel View je eerste echte kennismaking met Yosemite. En wat voor een! Bij Tunnel View kijk je dwars 'door' de vallei en zie je hoe watervallen en granieten monolieten samenkomen in een zee van groen.

2. Wandel de indrukwekkende Mist Trail

Mist Trail in Yosemite National Park

In de vallei van Yosemite klateren watervallen je om je oren en dansen eekhoorns rond je voeten. De watervallen ontstaan door smeltwater, het kan zijn dat ze in de late zomer en het najaar (gedeeltelijk) opdrogen. Zolang het water stroomt, is de Mist Trail een absolute aanrader. Een wandelpad en talloze granieten traptreden brengen je naar de top van Vernal Fall, een wandeling van ongeveer vier kilometer (round trip). Bovenaan kijk je de diepte in over het spetterende water en zie je hoe de druppels een regenboog vormen. Neem een poncho mee, je wordt geheid nat van de mist!

3. Roadtrippen over de Tioga Road

Olmsted Point in Yosemite National Park

De beroemdste en mooiste weg van Yosemite is de Tioga Road. Hij is naar ons vernoemd – of was het andersom? De groene vegetatie van de vallei maakt langzaam plaats voor kaal graniet met hier en daar een weide of een meer. Het letterlijke hoogtepunt, de Tioga Pass, ligt op 3.031 meter boven zeeniveau. Tips: een stop bij Tenaya Lake (zwemmen in de zomer!) en Olmsted Point. Omdat de weg zo hoog ligt, is hij alleen in de zomer open. Lees meer hieronder!

4. Uit de hoogte op Glacier Point

Glacier Point in Yosemite National Park

Glacier Point is een uitkijkpunt aan het eind van de gelijknamige weg. Je kijkt hier vanaf een 2.200 meter hoge rotswand diep de betoverende vallei in. Je schiet hier zo je rolletje vol. Wie even wil wandelen, gaat naar het 360-graden panorama bij Sentinel Dome. Je staat hier voor je gevoel op het dak van de wereld (3,5 kilometer round trip).

5. Yosemite Falls: je kunt er niet omheen

Yosemite Falls in Yosemite National Park

De Yosemite Falls trekt van alle bezienswaardigheden in Yosemite veruit de meeste bezoekers. En dat is niets voor niks. Ook al schuw je de mensenmassa's, we raden je tóch aan hier een kijkje te nemen. Kom vroeg in de ochtend of later in de middag en laat deze gigant je overweldigen. De Yosemite-waterval is met zijn 740 meter (verdeeld over drie delen) een van de hoogste watervallen ter wereld. Hij is tien keer hoger dan de Niagara Falls!

Bonustip voor de echte fanatiekeling

Half Dome Trail in Yosemite Beklimming van Half Dome in Yosemite

Half Dome torent met zijn karakteristieke vorm bijna 1.500 meter boven de vallei uit. Waaghalzen kunnen deze reus beklimmen. Dat kan gewoon op wandelschoenen. Aan weerszijden van het steile pad bieden kabels je de nodige ondersteuning. Er mogen maar een beperkt aantal mensen per dag deze trail bewandelen, je kunt proberen een 'permit' te bemachtigen via het loterijsysteem op www.recreation.gov

Belangrijk!

Tioga Road

Openingsdata Tioga Road

De Tioga Road dwars door Yosemite is niet altijd geopend. In de winter ligt de weg bedolven onder een dik pak sneeuw. Meestal gaat de Tioga Road ergens in mei open, maar in 2017 moesten reizigers wachten tot eind juni. Afhankelijk van het weer sluit de weg eind oktober of in november. Reis je in mei, juni, oktober of november? Zorg dan voor een alternatieve route. De kortste route richting het zuiden is – afhankelijk van je bestemming – via Bakersfield, Visalia (Sequoia National Park) of bijvoorbeeld Lake Isabella. De mooiste trip is via de Sonora Pass en/of Lake Tahoe, maar dan ben je wel iets langer onderweg. Op www.nps.gov/yose worden updates gegeven over de Tioga Road.

Op tijd je camping reserveren

Een camping reserveren in de vallei van Yosemite is als een kaartje bemachtigen voor een populair concert. Je zit met meerdere mensen klaar en na drie minuten is alles vergeven. In onze blog over campings reserveren in Yosemite lees je hoe je je kansen vergroot op een felbegeerde kampeerplek in Yosemite Valley.

Noteer vast in je agenda:

 • 15 december vanaf 16:00: boekingen voor 15 april t/m 14 mei
 • 15 januari vanaf 16:00: boekingen voor 15 mei t/m 14 juni
 • 15 februari vanaf 16:00: boekingen voor 15 juni t/m 14 juli
 • 15 maart vanaf 15:00: boekingen voor 15 juli t/m 14 augustus
  In de VS gaat de klok op 11 maart al een uur vooruit, waardoor het tijdsverschil tijdelijk een uur meer is.
 • 15 april vanaf 16:00: boekingen voor 15 augustus t/m 14 september
 • 15 mei vanaf 16:00: boekingen voor 15 september t/m 14 oktober

Verder lezen over Yosemite

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan