ESTA aanvragen

door Onze redactie do 14 apr. 2016 12:00 bijgewerkt op wo 8 jan. 2020 9:04

Om per vliegtuig of cruiseschip de Verenigde Staten binnen te mogen, moet je beschikken over elektronische reistoestemming. Deze reistoestemming heet ESTA (Electronic System for Travel Authorization) en moet je voor vertrek zelf online aanvragen. Ook als je alleen overstapt in Amerika! Steek je per auto, camper of ferry de grens over, dan is dit niet nodig.
ESTA aanvragen, hoe doe je dat?

Houd dit bij de hand

 • Je paspoort
 • De adresgegevens van je eerste overnachtingsplaats. Als dit een hotel is, kun je onze hotelvoucher erbij pakken
 • Je creditcard

Waarschuwing vooraf: Vraag je ESTA zélf aan via de website van ESTA - de link eindigt op .gov. Dan kost het $14 per persoon. Als je meer moet betalen, boek je niet direct via ESTA, maar via een tussenliggende partij en betaal je onnodig veel geld. De kosten kunnen dan onnodig oplopen tot $99 per persoon. Zonde, want zo lastig is het niet!

Nieuwe aanvraag indienen

 1. Open Firefox of Safari. Gebruik liever geen Chrome of Microsoft Edge (voorheen Internet Explorer). We krijgen meldingen dat in deze browsers de aanvraag vaak vastloopt bij het betaalscherm. Loop je onverhoopt toch vast bij het betaalscherm? Probeer je aanvraag dan te voltooien in een andere browser of probeer het later nog eens.
 2. Ga naar de officiële website van ESTA: https://esta.cbp.dhs.gov/esta
 3. Klik in de rechter bovenhoek (in de blauwe balk) op English (U.S./U.K.) en selecteer Nederlands. Dat maakt het invullen straks een stuk eenvoudiger.
 4. Klik op ‘Nieuwe aanvraag aanmaken’ uitleg ESTA aanvragen Amerika
 5. Klik vervolgens op ‘Individuele Aanvraag’
  Opmerking: Kies niet voor 'Groepsaanvraag'. Het kan dan lang(er) duren voor je aanvraag is goedgekeurd. Deze uitleg gaat daarom uit van de individuele aanvraag.

 6. Je ziet een melding over Veiligheidskennisgeving. Lees de tekst en klik op ‘Bevestigen en doorgaan’
 7. Lees de Vrijwaring en zet een vinkje voor ‘Ja, ik heb de informatie gelezen en begrepen en stem in met deze voorwaarden.’
 8. Lees de Travel Promotion Act of 2009 en zet weer een vinkje voor ‘Ja, ik heb de informatie gelezen en begrepen en stem in met deze voorwaarden.’
 9. Klik op ‘Volgende’

Aanvragerinformatie invoeren

Aanvrager-/Paspoortinformatie

Je gaat nu informatie invullen over jou als aanvrager en je moet informatie overnemen uit je paspoort. We lichten enkele invulvelden toe. Je kunt eventueel een afbeelding van je paspoort uploaden via de knop met 'Uw paspoort uploaden' rechts, zodat sommige velden automatisch worden ingevuld. Dit is echter niet noodzakelijk. Je kunt de gegevens ook handmatig invullen. Als je met de muis op een rood sterretje gaat staan, lees je meer uitleg. Klik op de afbeelding voor een groter formaat. uitleg ESTA aanvragen
 • Achternaam en voornaam: Vul je achternaam en je voornamen in zoals ze in het paspoort staan. Let op: Een getrouwde vrouw dient alleen de meisjesnaam als achternaam in te vullen. Deze staat dik gedrukt in het paspoort. Je moet dus e/v (echtgenote van) niet overnemen uit het paspoort.
 • Paspoortnummer: Vul je paspoort-/documentnummer in. Dit is in Nederlandse paspoorten een combinatie van letters én cijfers. Vul dit juist en zorgvuldig in. Let op! In Nederlandse paspoorten komt de letter O nooit voor. Het paspoortnummer kan wel het cijfer 0 (nul) bevatten.
 • Nationaal identificatienummer: Vul je Burgerservicenummer (BSN) in. Dit kan pas zodra je de vorige velden allemaal hebt ingevuld. Het Burgerservicenummer is de opvolger van het sofinummer en bestaat uit een reeks met enkel cijfers. Belgische reizigers vullen hier hun Rijksregisternummer in, dat doorgaans start met je geboortedatum. Laat je niet afleiden door het veld 'Persoonlijk identificatienummer'. Als je de andere velden hebt ingevuld, is het überhaupt niet mogelijk dit veld in te vullen.

Ander staatsburgerschap/nationaliteit en e-mailadres

Geef aan of je staatsburger/ingezetene bent (geweest) van enig ander land. Is dit niet het geval, selecteer dan twee keer 'Nee'. Vul daarna twee keer je e-mailadres in. Je krijgt dan een pop-up te zien waarin wordt aangegeven dat je een e-mail ontvangt met een code die uit vier tekens bestaat. Controleer of je e-mailadres klopt en klik dan op 'Code sturen'. uitleg ESTA aanvragen

Code invullen

Ga naar de inbox van het opgegeven e-mailadres. Hier vind je een mail getiteld 'Validate Email Address with 4 Digit Code'. Neem de dikgedrukte code over. Dit moet binnen 25 minuten, anders verloopt de code. Nu kun je verder met 'Persoonlijke informatie invoeren'.

Persoonlijke informatie invoeren - Uw contactinformatie

Beantwoord de eerste twee vragen en ga door met 'Uw contactinformatie'. Hier vul je je eigen adresgegevens in. Er is geen speciaal veld voor de postcode. Deze zou je kunnen invullen in Adresregel 2, maar het is niet verplicht. Hier bij 'Telefoonmodel' welk telefoonnummer je door gaat geven. Kies de landcode. Laat in het vakje 'Telefoonnummer' de eerste nul van het netnummer of van het mobiele nummer (06) achterwege.

uitleg ESTA aanvragen

Sociale media (optioneel)

Je kunt ervoor kiezen je sociale media-kanalen door te geven. Dit is niet verplicht. Wil je meerdere kanalen doorgeven, klik dan op 'aanvraag toevoegen'. Er verschijnt dan een extra invulbalk.

Ouders

 • Vul de voor- en achternaam van je vader en moeder in.
 • Vraag ons niet waarom.
 • Voor meer uitleg en definities kun je met je muisaanwijzer op het vraagtekentje gaan staan.

Informatie werkgever

Geef aan wie je huidige werkgever is.
 • Heb je op dit moment geen werkgever? Geef dan de gegevens van je vorige werkgever op.
 • Heb je nooit een werkgever gehad? Selecteer dan ‘Nee’
 • Klik op 'volgende'.

Reisinformatie invullen

Je geeft nu informatie over de reis die je gaat maken.
"Reist u naar de V.S. op doorreis naar een ander land?" Selecteer ‘ja’ als de VS niet je bestemming is, maar bijvoorbeeld Canada. Je kunt dan verder gaan bij het kopje 'Noodcontactinformatie'. Selecteer 'nee' als de VS wel je bestemming is. Dan is het volgende kopje: Informatie contactpersoon in de V.S.

Informatie contactpersoon in de VS: Slaap je de eerste nacht in een hotel? Vul hier dan de informatie over dat hotel in. Doe dat als volgt:
 • Naam: je kunt de naam van het hotel invullen
 • Adresregel 1: eerst het huisnummer, dan de straat
 • Staat: in welke staat ligt je accommodatie?
 • Telefoonnummer: vul het telefoonnummer van het hotel in (zoals het op je hotelvoucher staat)
uitleg ESTA aanvragen

Adres tijdens verblijf in de VS: Is dit hetzelfde als de informatie die je bij Contactpersoon hebt ingevuld? Klik dan op Ja bij de vraag 'Is uw Adres Tijdens Verblijf in de V.S. hetzelfde als het hierboven aangegeven contactadres in de V.S?'

Noodcontactinformatie binnen of buiten de VS: Met wie kunnen de Amerikaanse autoriteiten contact opnemen mocht jou iets overkomen tijdens je reis? Let op dat je bij Telefoonnummer de eerste nul van het netnummer of van het mobiele nummer achterwege laat.

Verkiesbaarheidsvragen

Je krijgt nu een serie vragen over bijvoorbeeld eventuele besmettelijke ziektes en wetsovertredingen. Ook moet je invullen of je op zoek naar werk bent in de VS of eerder naar Irak, Syrië, Iran of Soedan gereisd hebt.

Vul alle info naar waarheid in en zet, als je dit gedaan hebt, een vinkje onder 'Waarmerking'. Vul je het formulier in voor een kind of partner, klik dan ook het vinkje aan onder ‘Alleen voor derden’. Klik op 'Volgende'.

Controleer uw aanvraag

Controleer zorgvuldig of alle informatie die je hebt ingevuld, juist en volledig is. Dat doe je in drie stappen:
 • Eerst controleer je de gegevens die je hebt ingevuld onder het kopje 'Aanvragersinformatie'. Klopt alles? Klik dan op 'Bevestigen en doorgaan'.
 • Klopt er iets niet? Klik dan rechtsboven op 'Bijwerken' en werk de gegevens bij. Scroll naar beneden en klik op 'Bijwerken' en vervolgens op 'Bevestigen en doorgaan'.
 • Vervolgens controleer je de gegevens onder 'Persoonlijke informatie'. Als alles klopt, klik je weer op 'Bevestigen en doorgaan'. Wil je iets aanpassen, dan kan dat weer door rechtsboven op 'Bijwerken' te klikken.
 • Ten slotte check je je ingevulde gegevens onder 'Reisinformatie' en 'Verkiesbaarheidsvragen'.

Vul tot slot bij ‘Verificatie’ nogmaals je paspoortgegevens, nationaliteit, achternaam en geboortedatum in ter controle. Klik op ‘Volgende'.

uitleg ESTA aanvragen

Betalen

 • Om je aanvraag te voltooien, moet je $14 per aanvraag betalen. Dit doe je met een creditcard.
 • Zet een vinkje voor ‘Vrijwaring’ en klik op ‘Nu Betalen’. Kies hoe je wilt betalen (Paypal of creditcard)
 • Klik je op creditcard? Dan vul je je gevens in in het scherm dat verschijnt.
uitleg ESTA aanvragen

Goedkeuring

Zodra je je betalingsgegevens hebt ingevuld, klik je op 'Betaling verrichten'. De betaling wordt dan in orde gemaakt. Dit kan even duren. Je krijgt een bevestigingsscherm zodra de betaling in orde is. Aanvragen worden niet direct goedgekeurd. Je krijgt de melding 'Vergunning in behandeling'. Een beslissing zal binnen 72 uur beschikbaar zijn. Print de pagina uit, of bewaar je aanvraagnummer, zodat je later kunt kijken of de aanvraag is goedgekeurd. Je ontvangt géén mail wanneer je aanvraag is goedgekeurd. Dit moet je zelf checken op de website van ESTA. Dit doe je door op de homepage van ESTA te klikken op 'Bestaande aanvraag controleren'.

uitleg ESTA aanvragen

En verder...

 • We raden je aan je ESTA-goedkeuring uit te printen en in je handbagage mee te nemen, maar dit is niet verplicht.
 • Zorg ervoor dat je de adresgegevens van je eerste overnachtingsplaats ook in het vliegtuig bij je hebt. Daar moet je namelijk een douaneformulier invullen, ook als je ESTA hebt aangevraagd. Soms vul je dit formulier pas in na aankomst op het vliegveld.
 • Je ESTA is geldig voor een periode van twee jaar vanaf het moment van aanvraag. De reistoestemming vervalt als je een nieuw paspoort krijgt of als de reistoestemming herroepen wordt.
 • Kijk ook bij Vraag & Antwoord voor veelgestelde vragen over reisdocumenten

Disclaimer

Deze blog is bedoeld als uitleg. Aan eventuele typ- of invulfouten kunnen geen rechten worden ontleend.

Reis 16 mei virtueel de wereld rond tijdens de Reisrotonde. 6 Maatwerkspecialisten, 20 online presentaties.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!