18 Juni - Genieten van de Tetons,

Door Klaas & Nanda Knobbe - 19-06-2022 20:32

Afgelopen nacht was het een stuk frisser dan de vorige dagen maar veel beter dan de hitte in Moab. Dan maar een extra deken over of even het fleece jack aan. Voor we weg gaan nog even de watertank bijvullen want de komende dagen staan we op natuur campings en zijn we helemaal op ons zelf aangewezen. Geen stroom, geen water en geen wifi. We laten Dubois achter ons en gaan richting Grand Teton National Park. Het is meer dan een uur rijden en we moeten een stuk door de Rocky Mountains. Langs de randen van Dubois veel ranches maar niet veel later zitten we al weer in de bergen. Het gaat weer up en up en na de nodige miles komen we over de continental divide. Dat wil zeggen, het hoogste punt. Al het water van de stroompjes en rivieren waar we vandaan komen op richting Dubois en over het hoogste punt gaat al het water de andere kant op. In de bergen ligt nog op plekken sneeuw en dat is laat voor het jaar.

We dalen weer af en maken de nodige wendingen. Op de achtergrond zien we grote bergen met daarop nog wat sneeuw. Dan komen we bij de Entrance en moeten we onze pas voor de parken en ons rijbewijs laten zien. Een stukje verder is Oxbow Bend. De rivier heeft hier in het verleden een grote lus gemaakt waardoor een meertje is ontstaan. Hier is veel wild zoals, elanden, elks, otters, bevers maar ook wilde zwanen, pelikanen, reigers en ander waterwild. Het is ook een prachtige plek voor een foto. Als het windstil is weerspiegelen de bergen in het meer. Gelukkig is het net nog windstil en kunnen we een paar mooie foto’s maken.

Nanda maakt even koffie en met een bakje in de hand genieten we van het prachtige uitzicht. Na een tijdje gaan we verder. We rijden het park weer uit en volgen de 191. Langs deze weg zijn een aantal uitzichtpunten. Onze eerste stop is Elk Ranch Flats. Hier staan al een groot aantal auto’s in de berm dus daar moet iets te zien zijn. Als we bij de andere kijkers staan, zien we in de verte een grote groep elks (soort edelhert) en een lonesome buffalo (bizon). De dieren zijn zo ver weg dat je er een verrekijker bij moet hebben.

De tweede stop is Cunningham Cabin Historic Site. Dat was een pionier die daar een ranch had. Het is een mooie plek en we besluiten hier ons tweede bakje te nemen. De zon komt erbij en het is heerlijke temperatuur. Met de stoeltjes voor de camper genieten we. De meeste mensen zijn met een gewone auto en jaloers, ja dat is het voordeel van een camper. Je hebt alles bij je. Dan doen we de korte trail naar de cabin. Een van de gebouwen kunnen we nog zien, de rest is al verdwenen. Op informatieborden en brochures lezen we dat de pioniers een hard bestaan hadden en dat de meesten het niet redden. De natuur was hier sterker dan de mens. Er is ook een korte trail naar een stuk weiland met gele bloemen en op de achtergrond de Tetons. Het pad loopt door hoge struiken en Nanda loopt voorop en klapt in de handen om beren te waarschuwen dat ze eraan komt. Ik maar een paar foto’s en kom er achteraan en sta tussen de struiken en kan het niet laten en begin te grommen als een beer. Nanda krijgt bijna een hartverzakking en over een tijdje zal ze me het wel betaald zetten

De volgende stop is Snake River Overlook. Op deze plek zie je ver beneden je de Snake River stromen met op de achtergrond de besneeuwde bergen. Het is een prachtig gezicht. Het begint steeds harder te waaien en de lucht begint ook te veranderen. We zouden straks wel wat regen kunnen krijgen maar met al die bergen om je heen weet je het nooit. Weer verder. Bij de volgende stop, op Teton Point Lookout, zetten we de camper zo neer dat we in de luwte zitten maar ook in de zon. Stoeltjes onderuit en genieten van het uitzicht. Omdat het hier zo fijn zit doen we hier ook de middag lunch maar met een soepje, eitje en een broodje. Heerlijk zo’n restaurant op wielen.

Genoeg gezeten en genoten weer verder. Bij Blacktail Ponds Overlook doen we een korte trail. Het pad loopt wat naar beneden en dan lopen we door een weide met allemaal bosjes, struiken, gras, bloemen en stroompjes water. Over de stroompjes liggen balken zodat we naar de overkant kunnen lopen. Leuk. Na een tijdje lopen we terug en gaan via de Antelope Flats Road naar Mormon Row Historic District. Hier staan nog een aantal oude woningen van de Mormonen. Die zijn hier begonnen als pionier en een aantal van de woningen en schuren staan er nog. Het is druk op die locatie. Het is ook wel logisch want al die mensen kunnen niet naar Yellowstone en veel gaan nu naar Grand Teton. Het is wonderlijk dat deze gebouwen er na honderd jaar nog vrij goed bij staan. We lopen erom heen en bekijken hoe ze het toen gebouwd hebben. We moeten goed oppassen waar we lopen want overal zitten gaten in de grond van grondeekhoorns. Voordat je het weet heb je een enkel verzwikt of een been gebroken. We zien een kraal waar ze de koeien bijeendreven en konden schiften. Er is een soort opgang waar ze de koeien in de truck of wagen konden drijven.

Verderop zien we een bruidspaar met een fotograaf aankomen. Dit lijkt ons niet echt een mooie locatie voor een bruidsrapportage maar ja… ieder zijn ding. Ze hebben niet de goede route genomen en komen voor een waterstroompje. De fotograaf is op slippers en neemt de bruidegom op zijn rug om naar de overkant te komen. Midden in de greppel glijdt hij uit en gelukkig voor hun alle twee vallen ze achterover op vaste grond. De bruidegom zijn schoen en broekspijp is wat nat de fotograaf heeft een natte broek en is zijn slippers kwijt. Even later ziet hij een slipper op het water drijven en als het water weer helder wordt zien we de beugel van de andere slipper onder water boven de modder uitsteken. De fotograaf blij dat hij weer wat om zijn voeten heeft. De bruid heeft intussen een eindje verderop een balk gevonden waar ze gewoon overheen kan lopen. Ach eerlijk is eerlijk soms zijn vrouwen een beetje slimmer. Dit was een leuk intermezzo.

Verderop staan nog een paar oude woningen van de Mormonen en die gaan we ook even bekijken. Een klein stukje over de dirtroad en dan zetten we de camper aan de kant. We bekijken nog een paar oude schuren, huizen en loodsen en dan vinden we het welletjes. Op naar het Visitor Center. Het is een prachtig gebouw met hoge grote ramen waardoor er veel licht naar binnen valt. Binnen is veel informatie te zien en te lezen over het park, over planten, dieren en vogels. Leuk om zo alles even rustig in je op te nemen. Dan is het tijd de camping op te zoeken, Gros Ventre. Bij de ingang worden we opgewacht en de man geeft tekst en uitleg waar we moeten staan. Rustig zoeken we ons plekje op en zetten de camper op zijn plek. Wat hebben wij genoten van het eerste stuk van Grand Teton. Morgen zijn we hier nog een dag en doen dan de andere helft.

K&N

Reacties

Tjibbe 19-06-2022 21:10 {{button-63011}}

Mooi verhaal en volgens mij zit het weer ook goed mee! Enjoy!

Teatske 19-06-2022 21:19 {{button-63013}}

Wauw, foto 2 en de één na onderste foto's kunnen zo doorgaan voor een wallpaper!

Theun en Corrie 19-06-2022 23:23 {{button-63016}}

Klaas, je mag Nanda niet zo laten schrikken (als grommende beer). Straks krijgt ze echt een "hartverzakking " en dan moet je alleen verder.Goede voortzetting van jullie prachtige vakantiereis.

Martijn 20-06-2022 10:43 {{button-63034}}

Wat een geweldige reis!

Tinus en Annie 20-06-2022 18:53 {{button-63049}}

Dag luitjes,
Wat komen jullie nu in een prachtig gebied! Veel groener en fleuriger! Heel veel mooie plaatjes schieten, dan kunnen wij op afstand fijn mee genieten!!
Groetnis fan ús..
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan