11 Juni - In het land van de rots bogen en van de canyons,

Door Klaas & Nanda Knobbe - 12-06-2022 05:53

Vandaag gaan we naar Arches National Park en de naam zegt het al: een park met rots bogen. Het is een populair park. Om het park in te mogen moet je tegenwoordig een permit (toegangsbewijs) aanschaffen. Dat kan een paar maanden vooraf. Bij de aanvraag moet je opgeven welke dag en hoe laat je het park in wil. Het is een soort tijdslot alleen tussen die tijd mag je dan het park in. We hebben voor 8.00 uur gekozen en achteraf maar goed want het gaat vandaag weer heet worden. Om halfacht vertrekken we en even voor achten zijn we er al. Er staan maar een paar auto’s voor ons en niet veel later rijden we het park in. Gelijk als je het park al inrijdt, is het spectaculair. Via een steile weg gaan we naar boven en heb je een prachtig uitzicht over de Moab Fault, een breuklijn van rotsen. Dan zie je de vallei met grote oranjerode rotsformaties, schitterend.

Het plan was een trail te doen in de Fiery Furnace. Dat is een doolhof van rotsen en het moet heel mooi maar ook zwaar zijn. Geprobeerd tickets te krijgen maar dat is niet gelukt. Je kunt ook met een ranger mee en die tickets kun je 7 dagen voor de datum die jij wel aanvragen. Even niet opgelet en net een dag te laat, geen tickets meer te krijgen. Daarom gaan we als eerste naar de Windows Section want het is nu nog niet zo druk. In de Window Section zijn rotsen met een holte waar je door heen kan kijken, een window. Na een kort rit zijn we er en de bovenste parkeerplaats staat, ondanks dat het vroeg is, al vol. Op de onderste parkeerplaats is nog plek en daar parkeren we de camper. Wat drinken mee en op pad. Na een paar honderd meter zien we de North Window.

Je kan onder de boog gaan staan. Heel veel mensen doen dat voor een selfie of dat iemand anders een foto neemt. Het is er zo druk dat je geen kans hebt een foto te maken zonder dat er mensen op staan. Het is niet anders. De volgende is Turret Arch. Als je onder door de opening heen kijkt zie je een toren op de achtergrond. Ook hier kun je naar boven klimmen en in de opening gaan staan. Het is wel spectaculair. Alle windows staan vlak bij elkaar en de derde is de South Window. Hier kun je niet inklimmen, er alleen maar onder staan maar dat is ook heel indrukwekkend. Via de Primative Trail kun je achter de windows langs lopen en zie je ze van de andere kant. Na een korte wandeling zijn we weer bij de camper en drinken we weer als een koe. De camper kunnen we laten staan voor onze volgende tocht, Double Arch. Dat zijn twee bogen die met elkaar verbonden zijn en die moet heel mooi zijn. En dat klopt, wat zijn dit mooie rots bogen, vooral met de blauwe lucht op de achtergrond. Je kunt er mooi in de schaduw zitten of naar boven klimmen. Na een tijdje gaan we terug. Bij de camper de stoeltjes eruit en even later zitten we aan een bakje koffie.

De volgende stop is de Garden of Eden. Na een korte rit zijn we er. Bij de parkeerplaats staat een hoge smalle rots. Een berg beklimmer is bezig deze smalle rots te beklimmen, nou hij liever dan ik. Wij lopen naar boven en even later zien we uit op de Garden van Eden. Het is een ronde vallei die omringt is door hoge rotsformaties. Eden is het ook niet. Geen weelderige begroeiing met bomen, struiken en bloemen laat staan met fruitbomen. Als we uitgekeken zijn gaan we terug en zien dat de rotsbeklimmer op de top van de rots staan. Hij kan trots op zichzelf zijn. Vervolgens rijden we een paar uitzichtpunten af en willen we nog even kijken bij de Fiery Furnace Trail, wat we missen. Het ziet er spannend uit en we lopen even naar het uitzichtpunt. Waar de trail begint staat een ranger, die controleert of je wel een vergunning hebt om die wandeling te doen. Het gebied is heel kwetsbaar vandaar dat ze zo streng zijn. Op een bord zien we dat als je gepakt wordt zonder vergunning, je een boete kan krijgen van $ 500 of een vakantie van 6 maanden in jail. Zo, dat is pittig. Twee jonge dames waren in gesprek met de ranger en lopen naar de auto. We vragen hen of zij de trail hebben gedaan, nee. Ze waren wel een stukje de trail opgelopen, 20 steps, toen de ranger hen zag en terugriep. Voor deze overtreding kregen ze beiden een bon van $ 280 en dat is veel geld. Ze vertelden ook dat ze niet tegen de ranger in zijn gegaan want met deze jongens valt niet te spotten. Ze baalden verschrikkelijk, 20 stappen en dan gelijk een bon. Wij kunnen ons wel voorstellen dat ze de smoor in hebben.

Het is lunchtijd en we rijden even door naar Delicate Arch Trailhead. Deze arch is heel beroemd en staat op veel foto’s en posters. Vooral bij zonsondergang is deze arch is fantastisch en daar weten wij (2013) van mee te praten. Heel in de verte bovenop een rots zien we Delicate Arch. Het wordt te warm om nog te wandelen in de de gekoelde camper rijden we een paar uitzichtpunten af en rijden dan het park uit. De volgende stop is Canyonslands National Park dat ruim 45 mile vanaf Arches ligt. Dit is een park met heel veel canyons, vandaar ook weer de naam. Het is een lang stuk rijden maar in de gekoelde camper gaat het prima. Het eerste stuk is weer klimmen en dan rij je over een mesa, een platte smalle berg. Je ziet bijna over alles uit. De eerste stop is Shafer Canyon Overlook. Onder ons zien we een dirtroad waar alleen terreinwagens over rijden. Het moet heel opwindend en bijzonder zijn als je die trail  rijdt. Dan rijden we door naar het laatste uitkijkpunt, Grand View Point Overlook.

Vanaf dit punt heb je een wijds uitzicht. Onder ons is een vlakte met daarin weer canyons en kloven. Het is wel mooi maar veel minder indrukwekkend dan Arches. Het komt denk ik door de afstand. Ook bij de andere uitzichtpunten hebben wij dezelfde beleving, mooi, maar niet van dit wil je niet missen. Als laatste gaan we naar Mesa Arch. Het is een roundtrip van 30 minuten. Dit is een platte arch die op de rand van een klif staat. Je kunt er onder doorkijken en dan zie je in de diepte de vlakte met enkele canyons. Dit is wel weer leuk om te zien. Nog leuker zijn de Japanners die daar foto’s maken. Ze maken er een heel circus van met natuurlijk de nodige selfies.

Dan is het tijd terug te gaan. Voor morgen hebben we een boot tocht over de Colorado River geboekt met een jetboat. Dat moet supergaaf zijn en we zijn heel benieuwd. Voor de zekerheid kijken we even waar we moeten zijn, of we daar morgen de camper kwijt kunnen. Dat is geen probleem. Dan op naar de camping en de airco aan. Straks nog wat eten, douchen, wat lezen en dan in de lakenstraat. Morgen weer een nieuwe dag.

K&N

Reacties

Tjibbe 12-06-2022 20:50 {{button-62717}}

Mooie foto's!

Teatske 12-06-2022 21:27 {{button-62719}}

Tjee wat een dure boetes, daar kun je flink wat stukken watermeloen, bakjes koffie en ijsco's voor kopen ;-) Op de 4e foto lijkt het wel een reusachtige dinosaurus 🦖 voetstap ;-)
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan