William Jefferson (Bill) Clinton

Portret van president William Jefferson (Bill) Clinton, president van de VS (1993-2001) William Jefferson Clinton, beter bekend als Bill Clinton, was de 42ste president van de Verenigde Staten. De charismatische en relatief jonge (hij was de op twee na jongste president ooit) Clinton regeerde in de jaren 90, een tijd van economische voorspoed na afloop van de dreigende Koude Oorlog. Een groot smet op zijn verder vrij positief beoordeelde blazoen was echter de affaire die hij met Witte Huis-stagiaire Monica Lewinsky had.

Voor presidentschap

Jeugd

Bill Clinton is geboren op 19 augustus 1946 in Hope, Arkansas. Zijn volledige naam is William Jefferson Blythe III, naar zijn vader William Jefferson Blythe Junior. Clinton heeft zijn vader, die drie maanden voor zijn geboorte overleed, echter nooit gekend. Clintons moeder, Virginia Dell Cassidy, verhuisde na zijn geboorte naar New Orleans en liet Bill achter bij zijn grootouders die een kleine buurtwinkel runden. In 1950 keerde ze terug uit New Orleans en trouwde met Roger Clinton. De familie verhuisde naar Hot Springs. Toen Bill veertien werd nam hij officieel de achternaam ‘Clinton’ van zijn stiefvader over. Veel positieve herinneringen heeft hij echter niet aan hem: hij zegt hem voornamelijk te herinneren als een gokker en alcoholist die regelmatig geweld gebruikte tegen zijn moeder en halfbroertje.

Bill Clinton, president van de VS (1993-2001)

Clinton has a dream

Twee momenten in Clintons leven hebben voor hem de doorslag gegeven om een carrière in de politiek te starten. Het eerste moment was zijn bezoek als ‘Boys Nation Senator’ (een project voor middelbare scholieren) aan het Witte Huis, waar hij kennismaakte met president Kennedy. Het andere moment was het luisteren naar de ‘I have a Dream’-speech van Martin Luther King in 1963.

Filosofie, politicologie en economie

Met de hulp van universiteitsbeurzen kon Bill gaan studeren. In 1968 behaalde hij zijn ‘Bachelor of Science in Foreign Service’ aan de Georgetown Universiteit in Washington DC; na zijn slagen won hij een beurs om te gaan studeren aan Oxford, waar hij filosofie, politicologie en economie studeerde. In Oxford speelde hij in een rugbyteam en nam hij deel aan de protesten tegen de Vietnamoorlog. Na Oxford studeerde hij aan de Yale Law School, waar hij in 1973 zijn diploma haalde. Tijdens zijn studie leerde hij Hillary Rodham kennen. Ze trouwden op 11 oktober 1975 en kregen één dochter, genaamd Chelsea.

Officier van justitie en gouverneur

Nadat hij enkele jaren als hoogleraar rechten onderwezen had aan de Universiteit van Arkansas werd Bill Clinton gekozen tot officier van justitie van de staat Arkansas, nadat een poging in het Congres te komen had gefaald. Hij werd in 1978 gekozen als gouverneur van Arkansas, werd in 1980 niet herkozen, maar bemachtigde de positie bij de verkiezingen in 1982 voor de tweede keer. Clinton zou tot 1993 gouverneur blijven.

Bill Clinton gouverneur Arkansas

Tijdens presidentschap

Clinton wint de verkiezingen

In 1992 stelde Clinton zich verkiesbaar voor de presidentsverkiezingen. Hij dreigde echter al de Democratische nominatie mis te lopen toen er geruchten opdoken dat hij al jarenlang een affaire gehad zou hebben. Clinton ontkende de aantijgingen toen hij met Hillary op televisie verscheen, waar het echtpaar ook toegaf huwelijksproblemen te hebben. De crisis werd hiermee bezworen en Clinton behaalde een ruime overwinning op de andere Democratische kandidaten, waar geen echte partijprominenten bij zaten. Als ‘running mate’ koos hij senator Al Gore van Tennessee, net als hij een zuidelijke politicus die een centrumlinkse koers voorstond.

De tegenstander van het relatief jonge duo was zittend president George H.W. Bush, die zeer populair was geworden na de gewonnen Golfoorlog maar last had van de economische crisis die in 1990 was uitgebroken. Ook een derde, onafhankelijke kandidaat, Ross Perot, stortte zich in de verkiezingsrace. Clinton hamerde echter op het belang van de economie – ‘it’s the economy, stupid!’ – en wist met zijn gematigde politiek en innemende persoonlijkheid de verkiezingen te winnen met 43 procent van de stemmen.

Inauguratie Clinton

Eerste termijn

Clinton voerde aan het begin van zijn presidentschap een duidelijk progressief beleid. Hij voerde de ‘Family and Medical Leave Act’ in, een wet die bedrijven verplichtte werknemers verlof te verlenen bij gezondheids- of privéproblemen, en wilde de acceptatie van homoseksuelen in het leger vergroten. Weerstand van conservatieve zijde leidde tot het ‘Don’t ask, don’t tell’-compromis, later afgeschaft onder president Obama.

Voorstellen om campagnefinanciering te reguleren en de economie te stimuleren strandden, net als de pogingen van Clinton en vooral de ambitieuze Hillary om een algemene zorgverzekering in te voeren. Meer succes had Clinton bij het sluiten van de vrijhandelsovereenkomst. Een onderzoek naar vermeende corruptie van het echtpaar Clinton in verband met projectontwikkelaar Whitewater leverde niets op, maar beschadigde wel zijn imago. Bij de tussenverkiezingen in 1994 wonnen de Republikeinen een meerderheid in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat, waarmee regeren voor Clinton een stuk lastiger werd.

Familie Clinton

Tweede termijn

Twee jaar later, in 1996, wist Clinton desondanks opnieuw de presidentsverkiezingen te winnen. Hij was meer naar het politieke midden opgeschoven in zijn beleid, maar vooral ging het de Verenigde Staten economisch voor de wind. Hoewel dit niet alleen op Clintons conto te schrijven was, profiteerde hij er wel van. De economische voorspoed hield zijn hele presidentschap aan en was de reden voor zijn blijvende populariteit.

Lewinsky-schandaal

In zijn tweede termijn begon echter ook het Monica Lewinsky-schandaal. Het was niet de eerste keer dat Clinton in opspraak kwam, getuige het Whitewater-schandaal en de geruchten over zijn affaire tijdens de voorverkiezingen, maar wel de ernstigste keer. Lewinsky was een stagiaire in het Witte Huis en zou een affaire met Clinton gehad hebben. Aanvankelijk ontkende hij dit en draaide hij er tijdens hoorzittingen omheen. Toen er onomstotelijk bewijs boven tafel kwam moest Clinton toch toegeven en verontschuldigde hij zich tegenover het Amerikaanse volk en Hillary. Het Huis van Afgevaardigden begon een afzettingsprocedure tegen Clinton (‘impeachment’) omdat hij onder ede gelogen had, maar hij overleefde de stemming en bleef president. Zijn populariteit bij de kiezer had vrij weinig te leiden onder het schandaal.

Monica Lewinsky, Clinton

Na presidentschap

Na zijn presidentschap

In 2000 liep Clintons presidentschap af. Hij ging lezingen geven en bracht in 2004 zijn autobiografie uit, genaamd ‘My Life’. Dat jaar opende ook het Clinton-museum in Little Rock, Arkansas. Verder hield hij zich bezig met een aantal fondsen om wereldwijde armoede, klimaatverandering en HIV te bestrijden en werkte hij voor de Verenigde Naties. In 2008 voerde hij campagne voor presidentskandidaat Barack Obama, hoewel die Hillary in de voorverkiezingen verslagen had.

In het jaar dat Clintons presidentschap afliep, werd Hillary senator van New York. Ze was de eerste presidentsvrouw die tot een openbaar ambt werd verkozen. Hoewel Mrs. Clinton in 2008 verslagen werd in de voorverkiezingen door Barack Obama, werd ze als minister van buitenlandse zaken opgenomen in Obama’s kabinet. Ze is de voornaamste Democratische kandidaat bij de presidentsverkiezingen van 2016.

Hillary Rodham Clinton

Beroemde uitspraken

  • 'I did not have sexual relations with that woman, Miss Lewinsky.'
  • 'Indeed, I did have a relationship with Miss Lewinsky that was not appropriate. In fact, it was wrong. It constituted a critical lapse in judgment and a personal failure on my part, for which I am solely and completely responsible.'
  • 'When I was in England, I experimented with marijuana a time or two, and I didn't like it. I didn't inhale and never tried it again.'
  • 'Being president is like running a cemetery: you've got a lot of people under you and nobody's listening.'

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan