George Herbert Walker Bush

Portret van president George Herbert Walker Bush George Herbert Walker Bush zag het levenslicht op 12 juni 1924. Hij was de 41ste president van de Verenigde Staten en maakte één ambtstermijn vol, namelijk vanaf 20 januari 1989 tot en met 20 januari 1993. Zijn voorganger was Republikein Ronald Reagan en zijn opvolger was Democraat Bill Clinton. Zelf hoorde Bush bij de Republikeinse Partij. Voordat hij president van de Verenigde Staten werd, was hij onder andere vicepresident, ambassadeur en lid van het Huis van Afgevaardigden.

Voor presidentschap

Jeugd

Bush is geboren in Milton (Massachusetts) met als vader senator en bankier Prescott Bush en als moeder Dorothy Walker Bush. Vlak na zijn geboorte verhuisde de familie van Milton naar Greenwich (Connecticut). De eerste school waar George Bush op zat was de ‘Greenwich Country Day School’. In 1936 begon hij op de ‘Phillips Academy’ in Andover. Leiderschap zat blijkbaar in zijn genen, want op deze jonge leeftijd bekleedde hij al verschillende prominente posities op school, zoals klassehoofd, aanvoerder van het baseball- en voetbalteam en redacteur bij de schoolkrant.

President George Herbert Walker Bush als kleine jongen

Militaire carrière en gezin

Na de aanval op Pearl Harbor in december 1941 besloot Bush bij de US Navy te gaan. Nadat hij geslaagd was op de ‘Phillips Academy’ in 1942 werd hij piloot bij de marine. Hij was slechts 18 jaar oud en hiermee destijds de jongste piloot van de hele marine. Tot 1944 had hij aan maar liefst 58 gevechtsmissies deelgenomen, waar hij verschillende onderscheidingen voor kreeg. Na de Japanse capitulatie in 1945 werd Bush eervol ontslagen in september van dat jaar. Enkele weken na zijn terugkeer naar de Verenigde Staten trouwde George Bush met Barbara Pierce (op 6 januari 1945). Samen kregen zij zes kinderen: George Walker Bush (1946), Pauline Robinson Bush (1949-1953, gestorven aan leukemie), John Ellis Bush (1953), Neil Mallon Bush (1955), Marvin Pierce Bush (1956) en Dorothy Bush (1959).

G.H.W. Bush, zijn vrouw Barbara en hun kinderen

Studie

Al voordat George Herbert Walker Bush Bush bij de marine ging, was hij aangenomen op de prestigieuze Yale University. Na zijn huwelijk en ontslag begon hij hier. Hij volgde een versneld programma waardoor hij in 2,5 jaar kon afstuderen in plaats van de standaard vier jaren die hiervoor staan. Hij was onder andere hoofd van de ‘Delta Kappa Epsilon’-broederschap, teamcaptain van het Yale Baseballteam en lid van de ‘Skull and Bones secret society’. In 1948 behaalde hij zijn ‘Bachelor of Arts’ in de economie. Nadat Bush zijn diploma had behaald aan Yale verhuisde hij met zijn familie naar west-Texas. Met dank aan de connecties van zijn vader in de oliebusiness kon hij aan de slag als verkoper bij ‘Dresser Industries’. Later richtte hij zijn eigen bedrijf op, genaamd ‘Bush-Overby Oil Development Company’. Ook was hij medeoprichter van ‘Zapata Petroleum Corporation’. Hiermee werd hij miljonair. Uiteindelijk bleek zijn hart toch bij de politiek te liggen.

Politieke carrière

De eerste stap van George Herbert Walker Bush Bush in de richting van de politiek was zijn werk als CIA-agent, waarmee hij in 1959 begon. In 1964 daagde hij de democratische senator Ralph Yarborough uit om een plek in de Senaat. Hij verloor deze strijd maar kreeg twee jaar later een nieuwe, andere kans. Ditmaal had hij meer geluk en werd hij verkozen als volksvertegenwoordiger in het Huis van Afgevaardigden, waar hij ook in 1968 voor herkozen werd. In 1970 probeerde hij opnieuw in de Senaat te komen. Hij verloor opnieuw, ditmaal tegen Lloyd Bentsen. Ondertussen was werd hij ambassadeur bij de Verenigde Naties en directeur van de CIA. George Bush werd in 1980 door Ronald Reagan gekozen als zijn ‘running mate’ (kandidaat voor een tweede positie naast de president). Ronald Reagan werd door het volk verkozen tot president en George Bush werd vicepresident van de Verenigde Staten. Toen Reagan in 1984 herkozen werd, bleef ook Bush in zijn ambt. Na de twee ambtstermijnen van Reagan schoven de Republikeinen George Bush naar voren als hun nieuwe kandidaat. Samen met zijn running mate Dan Quayle werd hij verkozen.

George H.W. Bush werkte jarenlang bij de CIA

Tijdens presidentschap

Presidentschap

In de Golfoorlog (zie het stuk hieronder) bouwde George Bush zijn populariteit op. Echter, deze populariteit verminderde als gevolg van de economische crisis. Aan het begin van zijn termijn werd Bush geconfronteerd met de tekorten die opgebouwd waren onder Reagans jaren. Bush deed zijn uiterste best om dit tekort terug te dringen. Hij was ervan overtuigd dat Amerika geen wereldleider kon blijven zonder dit te doen. Ondanks zijn belofte aan het volk om geen nieuwe belastingen in te voeren werden er toch nieuwe belastingen geheven. Het volk voelde zich verraden. Een kleine recessie volgde, en onder de werklozen bevonden zich veel republikeinen die altijd gedacht hadden dat hun banen veiliggesteld waren. Mede hierdoor kwam het niet tot een tweede ambtstermijn voor Bush.

Andere belangrijke zaken waarmee Bush zich gedurende zijn ambtstermijn heeft beziggehouden zijn de ontwikkeling van het Amerikaanse ruimtevaartprogramma en de invoering van wetten zoals de ‘Disabilities Act 1990’ en de ‘Clean Air Act’.

Golfoorlog

In 1990 bezette Irak haar buurland Koeweit, het betekende het begin van de Golfoorlog. Het leger van Koeweit kon slechts enkele uren symbolisch weerstand bieden. De Iraakse president Saddam Hoessein verklaarde daarna dat Koeweit een provincie van Irak was. De inval werd vrijwel meteen veroordeeld in de VN Veiligheidsraad, economische sancties werden geheven en Irak kreeg een ultimatum om zich voor 15 januari 1991 uit Koeweit terug te trekken. De Verenigde Staten brachten op uitnodiging van Saoedi-Arabië troepen naar het gebied om een eventuele volgende Irakese inval in Saoedi-Arabië tegen te gaan (hoewel hier geen aanwijzingen voor waren). Een belangrijk argument in het winnen van de Amerikaanse publieke en politieke opinie voor militair ingrijpen was een getuigenis die een vrouw deed voor een groep Amerikaanse congresleden. De vrouw vertelde verpleegster te zijn geweest in het stadsziekenhuis van Koeweit en beschreef huilend hoe Irakese soldaten baby's uit couveuses trokken en ze lieten sterven op de koude vloer. De getuigenis werd door tientallen miljoenen Amerikanen bekeken en George Bush refereerde in de weken daarop tenminste tien maal aan dit verhaal. De stemverhouding in de senaat bleek uiteindelijk 52-47 voor ingrijpen. Een jaar daarna bleek dit verhaal volledig uit de duim gezogen te zijn. De vrouw was de dochter van de Koeweitse ambassadeur in de VS en tijdens de inval woonde ze niet in Koeweit.

Officiële cijfers

De Verenigde Staten organiseerden een grote internationale coalitie van uiteindelijk 34 landen (waaronder Nederland). Begin 1991 werd Koeweit bevrijd. Daarmee kwam een einde aan de Perzische Golfoorlog die bijna zeven weken het wereldnieuws beheerste. Officiële cijfers geven aan dat aan geallieerde zijde 131 militairen sneuvelden en 100 militairen verongelukten. Irak zelf meldde 20.000 doden bij luchtaanvallen en 15.000 doden bij de grondoorlog. De verliezen aan Iraakse zijde worden echter veel groter geschat: tussen de 100.000 en 150.000 doden.

Verwijten aan Bush

Saddam Hoessein was echter nog niet verslagen. In veel Irakese steden ontstonden taferelen die leken op Dolle Dinsdag in Nederland in 1944: men verwachtte dat de dagen van Saddam Hoessein geteld waren. In het Koerdische noorden en sjiitische zuiden braken daardoor opstanden uit. Zij verwachtten dat de Amerikanen daarbij wel een handje zouden helpen. Dit gebeurde echter niet, waardoor de opstand genadeloos neergeslagen werd door Saddam Hoessein. De coalitie was te bang voor chaos en anarchie na de afzetting van Saddam Hoessein. Dit kwam president Bush op verwijten te staan. Hij had eerst rebellie opgeroepen en daarna de rebellen in de kou laten staan. Ook verspeelde hij hiermee de goodwill van verschillende groepen binnen Irak en de kans om een stabiele samenleving op te bouwen.

Vader en zoon Bush in 2008

Na presidentschap

Na het presidentschap

Na het verlaten van het Witte Huis trokken Bush en Barbara zich terug in hun huis in de exclusieve wijk ‘Tanglewood’ in Houston. Ze brengen hun zomers door op Point Walker’s in Kennebunkport. Bush houdt zijn eigen vistoernooi in Islamorada, een eiland in de Florida Keys. In 1993 werd Bush bekroond met een eervolle ridderorde door Koningin Elisabeth II. Toen Bush in 1993 een bezoek bracht aan Koeweit om de overwinning van de coalitie op Irak in de Golfoorlog te herdenken was hij het doelwit bij een aanslag. De autoriteiten van Koeweit arresteerden 17 mensen die betrokken zouden zijn bij de installatie van een autobom om Bush te doden. De FBI stelde vast dat deze aanslag werd aangestuurd door de Irakese Inlichtingendienst.

Overlijden

Op 30 november 2018 overleed voormalig president George H.W. Bush op 94-jarige leeftijd aan de complicaties als gevolg van Parkinson. Bush is begraven naast zijn vrouw Barbara en dochter Robin in het George H.W. Bush Presidential Library in de plaats College, Texas. Op de begrafenis sprak zijn zoon, George. W. Bush de woorden: "He looked for the good in each person, and he usually found it."

Bekende uitspraken van George Herbert Walker Bush "I do not like broccoli. And I haven't liked it since I was a little kid and my mother made me eat it. And I'm President of the United States and I'm not going to eat any more broccoli." "I have opinions of my own, strong opinions, but I don't always agree with them." "You cannot be President of the United States if you don't have faith. Remember Lincoln, going to his knees in times of trial in the Civil War and all that stuff."

George H.W. Bush met Obama
Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan