Politiek in Amerika

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn iedere vier jaar weer een hot news item. Ook in de maanden voorafgaand aan de presidentsverkiezingen is de strijd tussen de republikeinen en de democraten smulvoer voor journalisten. We kennen allemaal presidenten als George Washington, John F. Kennedy en Barack Obama. Maar de Verenigde Staten van Amerika hebben niet altijd een president gehad: Amerika was namelijk jarenlang onderdeel van het Britse koninkrijk.

Bestuursvorm

De Verenigde Staten van Amerika zijn een 'federale constitutionele republiek' met als staatshoofd een president. De president, de uitvoerende macht volgens de trias politica, deelt zijn zeggenschap met het Congres. Het Congres vormt de wetgevende macht en bestaat uit de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Tot slot is er de rechterlijke macht, die ligt in de VS bij het Supreme Court: het hooggerechtshof. Amerika kent grofweg twee politieke partijen. Enerzijds de progressievere democraten (zoals oud-president Barack Obama) en anderzijds de conservatievere republikeinen (met George W. Bush als beroemd voorbeeld). Iedere vier jaar worden er presidentsverkiezingen gehouden en strijden de republikeinen en democraten om de presidentstitel. De zittende president kan één keer worden herkozen en dus maximaal acht jaar op rij president zijn. Een van de beroemdste presidenten is de allereerste president: George Washington. Naar hem werd de hoofdstad Washington DC vernoemd, het politieke hart van de Verenigde Staten.

Washington politiek Amerika

Elke president

We hebben van elke president een biografie geschreven en deze voorzien van (oude) foto's en leuke weetjes. Maak nader kennis met Abraham Lincoln, John F. Kennedy, Barack Obama en nog veel meer staatshoofden. Kies een president en lees erop los!

Washington DC

Washington DC (District of Columbia) is de hoofdstad en tevens het bestuurscentrum van de Verenigde Staten van Amerika. Hier vind je onder meer het Witte Huis, waar de president van Amerika en de First Family wonen en waar in de werkkamer van de president (de Oval Office) belangrijke politieke beslissingen genomen worden. Ook staat in Washington DC het Capitoolgebouw. Hierin zetelt het Congres: de wetgevende macht die bestaat uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Tevens vind je in DC het Supreme Court: het hoogste gerechtshof van de VS. In Washington DC zijn diverse monumenten voor voormalige presidenten te zien, zoals het Lincoln Memorial, Jefferson Memorial en het Washington Monument.

Washington politiek Amerika

Historie

In de tweede helft van de achttiende eeuw was heel Oost-Amerika een kolonie van Groot-Brittannië. De Britten voerden vele wetten in om te profiteren van hun kolonie. De Brits-Amerikaanse bevolking voelde zich daardoor steeds minder verbonden met het overzeese koninkrijk en begon te rebelleren. In 1775 brak de Onafhankelijkheidsoorlog uit en op 4 juli 1776 verklaarden de Brits-Amerikanen zich onafhankelijk met de Onafhankelijkheidsverklaring. Pas in 1783 erkende Groot-Brittannië de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten. Nog altijd viert men in de Verenigde Staten op 4 juli Independence Day om hun onafhankelijkheid te vieren.

Nu het land onafhankelijk was, moesten er een centrale overheid en een grondwet komen. In de Bill of Rights werden daarom de eerste tien amendementen van de Amerikaanse grondwet vastgelegd. Er werd een president gekozen: George Washington. Met Washington als eerste president lijfden de Verenigde Staten steeds meer gebieden in, waar voornamelijk indianenstammen de dupe van werden omdat zij van hun geboortegrond werden verdreven. De Verenigde Staten van Amerika telt vijftig staten, waarvan er achtenveertig aaneengesloten liggen en twee daarbuiten: Alaska en Hawaii. Delaware was in 1787 de eerste staat die toetrad tot de Verenigde Staten. Hawaii was in 1959 de laatste.

George Washington politiek amerika
Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan
{{javascripts}}