William Henry Harrison

Portret van president William Henry Harrison, president van de VS in 1841 William Henry Harrison, de negende president van de Verenigde Staten, is vooral bekend vanwege zijn ongunstige lot. Hij was de eerste president die tijdens zijn ambtsperiode stierf. Slechtst 31 dagen nadat hij in 1841 Van Buren opvolgde, overleed hij aan de gevolgen van een longontsteking. De dood van Harrison zorgde ervoor dat binnen een jaar drie presidenten aan de macht kwamen. John Tyler volgde hem op.

Voor presidentschap

Jonge jaren

William Henry was het jongste kind in het gezin van Benjamin Harrison en Elizabeth Basset. Zijn familie, die bestond uit vooraanstaande politici, woonde op een grote plantage in Virginia. Williams vader was onder andere gouverneur van Virginia en lid van het Continentale Congres. De jonge William werd geboren in een roerige tijd waarin de Britse dominantie langzaam aan het afbrokkelen was. Toen William veertien werd, begon hij een opleiding aan de prestigieuze Presbyteriaanse school in Hampden. Hierna studeerde hij aan een academie in Southampton, waar hij in aanraking kwam met antislavernij-sentimenten van de methodisten en de Quakers. Dit wekte de woede op van zijn vader, die William naar Philadelphia stuurde. Hier ging William medicijnen studeren, een studie die hij vervolgde op de universiteit van Pennsylvania. Toen zijn vader in 1791 overleed, had Harrison geen geld meer om te studeren.

William Harrison als militair

Harrisons armoedige levensstijl werd korte tijd later bekend bij de toenmalige gouverneur van Virginia, een vriend van Williams vader. Dankzij hem kwam Harrison in het leger terecht. William ging naar Cincinnati, waar hij diende. In 1792 promoveerde hij tot luitenant en een jaar later tot hoofd van het kamp. William trouwde met Anna Symmes, de dochter van een belangrijke figuur in Ohio. Aangezien Anna’s vader het huwelijk verbood, trouwde William in het geheim met Anna. Samen zouden ze maar liefst tien kinderen krijgen, van wie negen een volwassen leeftijd bereikten.

Politieke leven: Harrison Land Act

Nadat Harrison in 1797 het leger vaarwel had gezegd, ging hij de politiek in. Zijn eerste geambieerde positie was die in de overheid van het Northwest Territory (een verzameling staten rond de Great Lakes). Zijn paardenfokbedrijf en invloedrijke vrienden zorgden ervoor dat hij een leidend figuur in de regio werd. Harrisons mening dat land goedkoper moest worden, werd door velen gedeeld en nadat hij zich kandidaat had gesteld voor het Congres werd dit een van zijn belangrijkste agendapunten. In 1799 werd hij gekozen als eerste afgevaardigde voor de Northwest Territory. In deze functie voerde hij enkele belangrijke wetten door. De bekendste was de Harrison Land Act, waardoor het gemakkelijker werd om te migreren naar het Northwest Territory. Belangrijk hierin was de lage grondprijs en de aanwezigheid van kleinere stukken land, waardoor ook armere mensen een nieuwe woonplek konden bemachtigen.

Indiana Territory

Naast deze wet werd ook ingestemd het gebied op te splitsen in Ohio en Indiana. Na de instelling van deze twee regio’s werd William door de toenmalige president John Adams zonder zijn medeweten naar voren geschoven als gouverneur voor Indiana Territory. De volgende dag werd Harrison al geïnstalleerd. Zodoende werd hij de bestuurder van Indiana Territory, een regio die de huidige staten Illinois, Michigan, Wisconsin, Indiana en een stuk van Minnesota omvatte. Harrison verhuisde naar Vincennes, de nieuwe hoofdstad van Indiana. Hier bouwde hij een groot huis op een plantage, die het middelpunt werd van het sociale en politieke leven in de regio.

De Oorlog van 1812

De Britten verklaarden de Amerikanen de oorlog in 1812. Harrison werd benoemd tot aanvoerder van de legers in Indiana. Enkele maanden later werd hij gepromoveerd tot opperbevelhebber van de noordwestelijke legers. In 1813 ging hij tot de aanval over en versloeg de indianen en Britten in Indiana en Ohio, veroverde Detroit terug en viel Canada binnen.

Van Buren vs Harrison

Toen de oorlog was afgelopen, werd Harrison door president Madison aangesteld om de vredesonderhandelingen met de indiaanse stammen tot een goed einde te brengen. In 1816 werd hij gekozen in het Huis van Afgevaardigden. In 1828 verliet hij deze post om in het Amerikaans consulaat in Colombia te gaan werken. Deze functie zou hij tot 1829 bekleden. In de jaren daarna trok hij zich terug op zijn boerderij in North Bend in Ohio. Na bijna veertig jaar gewerkt te hebben in de overheid vond hij het genoeg en legde hij zich toe op de landbouw. Harrison kon de politiek echter niet achter zich laten en in 1836 werd hij de kandidaat van de Republikeinen bij de presidentsverkiezing. Hij verloor van de Democraat Martin van Buren. De verkiezing van 1840 zette Harrison opnieuw tegenover Van Buren. Hoewel de Democraten alles deden om hem belachelijk te maken, won Harrison de verkiezingen en mocht hij zich de nieuwe president noemen.

Tijdens presidentschap

De kortste regeerperiode van een president ooit

Op 4 maart 1841 werd Harrison beëdigd als de negende president van de Verenigde Staten. Hoewel het koud en nat was, droeg hij geen jas of hoed. Zijn twee uur durende speech en parade zouden ervoor zorgen dat zijn gezondheid aangetast werd. In zijn rede beloofde Harrison dat de nationale bank in ere hersteld werd om de economie er weer bovenop te helpen. De eerste weken van zijn presidentschap werden echter gekenmerkt door sociale gebeurtenissen zoals banketten en feesten. Dit zorgde ervoor dat hij in zijn periode in het Witte Huis welgeteld één officiële handeling verrichte. Hij riep op 11 maart het Congres bijeen om te stemmen over het heroprichten van de Bank of America. Op 17 maart stelde hij dat er een speciale bijeenkomst zou plaatsvinden op 31 mei. Op 26 maart werd hij echter verkouden. Zijn toestand verergerde en hij kreeg een longontsteking. Door zijn drukke schema kon hij niet rusten. Zijn doctoren probeerden alles om hem te helpen, maar Harrison werd eerder zieker door deze pogingen en kreeg tevens hallucinaties. Negen dagen later stierf hij, waardoor hij de eerste president werd die tijdens uitvoering van het ambt stierf. Harrison was in totaal 31 dagen president van de Verenigde Staten, tot op de dag van vandaag de kortste regeerperiode van een president ooit.

Na presidentschap

Drie presidenten in één jaar

Harrison werd in Cincinatti begraven, maar werd later verplaatst naar North Bend, waar een mausoleum voor hem opgericht was. De dood van Harrison zorgde ervoor dat binnen een jaar drie presidenten aan de macht kwamen. Zijn onverwachte dood bracht verwarring. Het was niet duidelijk of de vicepresident waarnemend in functie zou komen of definitief. Uiteindelijk werd John Tyler, de vicepresident van Harrison, in 1842 beëdigd als nieuwe president. Na zijn dood werd president William Henry Harrison geëerd met verschillende plaatsbenoemingen. Ook scholen en openbare gebouwen werden vernoemd naar de overleden president. Zijn politieke carrière werd overgenomen door zijn zoon John Scott en zijn kleinzoon Benjamin Harrison, die de geschiedenis in zou gaan als 23ste president van de Verenigde Staten.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan