Ronald Wilson Reagan

Ronald Wilson Reagan, president van de VS 1981-1989 Ronald Reagan was de veertigste president van de Verenigde Staten van Amerika, van 1981 tot 1989. Hij begon zijn carrière als filmster en maakte via de Republikeinse partij zijn weg naar het Witte Huis. Reagan heeft tijdens zijn ambtstermijn de economie efficiënter gemaakt en de welvaart in de Verenigde Staten doen groeien. Tegenstanders wijzen er vooral op dat Reagan de staatsschuld heeft verviervoudigd en ook wordt zijn rol tijdens de Koude Oorlog, waarin een wapenwedloop met de Sovjet-Unie losbarstte, betwist.

Voor presidentschap

Badmeester en filmster

Ronald Wilson Reagan werd geboren op 6 februari 1911 in Tampico, Illinois. Hij was de tweede zoon van John Edward en Nelle Wilson Reagan. Vader Reagan was alcohol-verslaafd en zorgde regelmatig voor opschudding binnen het gezin, dat meerdere malen verhuisde tot het in Dixon, Illinois bleef. Naar het schijnt redde Reagan 77 mensenlevens dankzij zijn baan als badmeester in de zomers van 1926 tot 1933. Hij ging naar de middelbare school in Dixon en studeerde economie en sociologie aan het Eureka College. Zijn liefde voor sport bleek uit zijn baan als sportverslaggever bij de radio. Na een screentest in 1937 kreeg Reagan een contract aangeboden bij de wereldberoemde filmmaatschappij Warner Bros en werd hij acteur. De twee decennia daarna verscheen hij in maar liefst drieënvijftig films. Ronald Reagan ontving redelijke recensies, maar was geen bijzonder goede acteur. Met de rol van George Gipp kreeg, een voetbalster op een universiteit in de film ‘Knute Rocken- All American’, werd Ronald Reagan beroemd. Zijn belangrijkste rol was in Kings Row, een film uit 1942 die genomineerd werd voor drie Oscars.

Ronald Reagan gezin

Leger en vakbond

Toen de Tweede Wereldoorlog in Europa uitbrak, had dit invloed op Reagans acteercarrière. Hij werd afgekeurd als soldaat, maar mocht wel trainingsfilmpjes gaan maken voor het leger. In januari 1940 trouwde Ronald Reagan met actrice Jane Wyman, met wie hij een dochter (Maureen) en een zoon (Michael) kreeg. Het huwelijk hield niet lang stand en de twee scheidden in juni 1948. Een van de oorzaken van de echtscheiding zou de obsessie van Reagan zijn met betrekking tot de ‘Screen Actors Guild’. Dit was een vakbond voor filmacteurs en Reagan was voorzitter van het gilde van 1947 tot 1952 en in 1959. Gedurende deze tijd werd hij ook bekend om zijn sterke anti-communistische opvattingen. Zijn politieke opvattingen verschoven van liberaal naar conservatief. In die tijd begon zijn eigen acteercarrière te haperen en kreeg hij niet veel rollen meer. In 1952 trouwde hij opnieuw met een actrice, ditmaal met Nancy Davis. Het echtpaar had twee kinderen genaamd Patricia Ann en Ronald Prescott.

Ronald Reagan gezin

Politiek

In 1962 werd Reagan een officieel lid van de Republikeinse partij. Hij ging zich fulltime op de politiek storten. In 1965 besloot een groep prominente conservatieven uit Californië, die zich afzetten tegen verandering en tradities in stand wilden houden, dat Reagan zich kandidaat moest stellen voor het gouverneurschap van Californië. Reagan kreeg financiële steun, zette een goede campagne op en won met gemak de verkiezingen. Hij streed tegen de democratische gouverneur Edmund G. Brown en won met een marge van één miljoen stemmen. Reagan nam onmiddellijk drastische maatregelen. Hij sneed in de begroting van de staat en ging bezuinigen. Hij werd in 1970 herkozen als gouverneur en verwierf status vanwege zijn goede financiële management en zijn hervormingen.

Ronald Reagan gezin

Opmars naar het presidentschap

Tijdens zijn eerste termijn deed Reagan een gooi naar de nominatie voor het Republikeinse presidentschap. Hij won deze nominatie niet, maar zijn campagne maakte de weg vrij voor een mogelijk presidentschap in de toekomst. In 1976 was hij een waardig tegenstander van de Republikeinse president Gerald Ford, maar slaagde nog niet.

Ronald Reagan Gerald Ford

Tijdens presidentschap

Televisiedebat als doorslag

Ronald Reagan won de Republikeinse nominatie voor het presidentschap in 1980 en George Herbert Walker Bush, ambassadeur van de Verenigde Naties, als zijn running mate. Reagan voerde een felle en conservatieve campagne. Een sterk optreden in een televisiedebat tegen huidig president Jimmy Carter, leidde er mede toe dat Ronald W. Reagan in november 1980 werd uitgeroepen tot veertigste president van de Verenigde Staten van Amerika. Vele zagen zijn overwinning als een nieuw begin.

Poging tot moord op de president

Reagan hield zich vast aan zijn doelstellingen, zoals het verlagen van de belastingen en het verhogen van de defensie-uitgaven. Op 30 maart 1981, 69 dagen nadat Reagan aantrad als president, werd hij neergeschoten. De dader, John Hinkely, Jr., zou indruk willen maken op de actrice Jodie Foster. De kogel raakte Reagan vlak naast het hart en doorboorde de long. Toch herstelde Reagan goed en keerde hij terug naar het Witte Huis. De president sprak tijdens diverse toespraken met humor en genade over het levensgevaarlijke incident. Deze ‘luchtigheid’ van praten viel bij het publiek in smaak en Reagans populariteit steeg. Reagan ontpopte zich tot 'Great Communicator': hij kon zijn ideeën goed verwoorden en gaf het volk inzicht in complexe problemen.

Ronald Reagan presenteert plan voor tax-verlaging

Reagans tweede termijn

Tijdens de presidentsverkiezingen in 1984 werd Reagan opnieuw gekozen. Hij versloeg zijn democratische tegenstander Walter Mondale met maar liefst 58 procent van de stemmen. Reagan werkte intussen samen met de Sovjet-Unie aan een overeenkomst om de wapenwedloop ten einde te brengen. Tot dan toe streden de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten erom zo veel mogelijk krachtige kernwapens te produceren, een spannende strijd die de wereld de adem in deed houden. Tijdens ontmoetingen met Sovjetleider Michail Gorbatsjov in 1985 en 1986 werden dan ook geen oplossingen gevonden die de Koude Oorlog konden beëindigen. Intussen kreeg Amerika te maken met economische problemen: de import was hoger dan de export. Daar kwam nog eens bij dat Reagan eind 1986 bij het 'Iran-contra'-schandaal betrokken raakte: hij had toegestemd tot een geheime verkoop van wapens aan Iran, schijnbaar om Amerikaanse gijzelaars vrij te krijgen. Met het geld werd steun gegeven aan de 'Contras', groeperingen die de socialistische regering omver wilde werpen in Nicaragua. Het congres had deze steun echter verboden.

Na presidentschap

Alzheimer

Ook na het presidentschap bleef Reagan een populair en actief publiek figuur. Hij woonde in het zuiden van Californië. Halverwege de jaren negentig werd bij Reagan de ziekte van Alzheimer gediagnosticeerd. Zijn situatie verslechterde en Reagan trok zich terug. In de ochtend van 5 juni 2004 overleed Ronald Reagan op 93-jarige leeftijd in zijn woning aan een longontsteking. Reagan kreeg op 11 juni 2004 een staatsbegrafenis in Washington D.C., na een dag van nationale rouw. De Amerikaanse vlag hing dertig dagen lang half stok op het Witte Huis en andere officiële Amerikaanse instellingen.

Ronald Reagan graf

Nalatenschap

Reagan had zowel voorstanders als tegenstanders. Voorstanders prijzen Reagan voor het efficiënter maken van de economie en het feit dat hij de Verenigde Staten welvarender heeft gemaakt. Tegenstanders wijzen er vooral op dat Reagan de staatsschuld heeft verviervoudigd. Tevens wordt zijn rol in het beëindigen van de Koude Oorlog betwist. Reagan kreeg tijdens zijn presidentschap regelmatig de kritiek dat hij door grapjes en anekdotes belangrijke gespreksonderwerpen omzeilde. Hij was daarnaast geregeld onderwerp van persiflages. Toch wordt Reagan, decennia later, gewaardeerd in publieke populariteitspolls. Binnen de Republikeinse Partij wordt hij nog steeds gezien als held.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan