Richard Milhous Nixon

Richard Milhous Nixon Richard Milhous Nixon werd in 1969 gekozen tot de zevenendertigste president van de Verenigde Staten. Daarvoor werkte hij voor het Huis van Afgevaardigden en het Senaat van Californië. Hij wist de Vietnamoorlog te beëindigen en verbeterde de relatie van de Verenigde Staten met China en de Sovjet-Unie. Vanwege het Watergateschandaal verliet Nixon voortijdig het Witte Huis, tot nu toe als enige Amerikaanse president ooit.

Voor presidentschap

Jeugd

Richard Milhous Nixon werd op 9 januari 1913 geboren in Yorba Linda, Californië. Moeder Nixon voedde haar kinderen op met de strenge regels en gebruiken van het christelijk Quakerisme. Nixon was een erg getalenteerde jongen, maar groeide op in armoede. Elke ochtend moest hij de groente schoonmaken die door zijn vader op de markt gekocht waren. Toen hij negen jaar oud was, verhuisde het gezin naar Whittier, Californië. Hier ging vader Nixon een tankstation en kruidenierswinkel beheren.

Richard Milhous Nixon

Studie en marine

De familie Nixon kon zich geen universitaire studie veroorloven voor de getalenteerde Richard. Daarom volgde hij lessen aan een lokale ‘Quakerschool’, waar hij in 1934 zijn diploma behaalde. Door deze prestatie kreeg Richard een studiebeurs aangeboden om te gaan studeren aan de Duke University Law School. In 1937 studeerde hij af en keerde terug naar Whittier om te gaan werken bij een advocatenkantoor. Drie jaar later trouwt Nixon met Patricia Ryan, met wie hij twee dochters krijgt. Na een korte carrière als advocaat gaat Nixon bij de marine. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is hij werkzaam als luitenant-commandant.

Opmars naar de politiek

Nadat zijn dienstperiode in het leger voorbij is, wordt Nixon gekozen voor het Huis van Afgevaardigden (het Congres). In 1950 wordt hij lid van het Senaat. Twee jaar daarna kiest generaal Dwight David Eisenhower Nixon tot zijn running mate. Eenmaal vicepresident zet Nixon belangrijke stappen voor het bestuur, waarna hij zelf presidentskandidaat wordt voor de Republikeinse partij. De campagneperiode die volgde was opmerkelijk doordat er een (toen) ongekende reeks van vier televisiedebatten plaatsvond tussen de twee kandidaten. Hoewel Nixon het redelijk goed deed, slaagde John F. Kennedy erin om over te komen als jeugdige, energieke man, wat bijdroeg aan zijn overwinning tijdens de presidentsverkiezingen. Nixon trok zich terug in Californië en richtte zich op zijn privéleven. Hij schreef de bestseller 'Six Crises' en stelde zich een jaar na het verschijnen daarvan kandidaat voor het gouverneurschap van de staat Californië. Die verloor hij en hij kondigde aan om uit de politiek te stappen. Tijdens deze persconferentie viel Nixon flink uit tegen de pers. Nixon verhuisde naar New York en keerde terug in zijn ambt als advocaat. In de jaren die volgden, bouwde hij een reputatie op als expert in buitenlandse zaken en werd gezien als een sterke leider.

Richard Milhous Nixon

Tijdens presidentschap

Comeback en buitenlandbeleid

In 1968 maakte Nixon een comeback door zich opnieuw kandidaat te stellen voor het presidentschap van de Verenigde Staten. Hij won de verkiezingen van democraat Hubert H. Humphrey. Het bezorgde hem een ongewone carrière, omdat hij zijn eerdere verlies in de strijd om het presidentschap kon revancheren. Een belangrijk punt van Nixons campagne was dat hij zei een geheim plan te hebben om de oorlog in Vietnam te beëindigen. Nixon was er sterk op gericht om ‘peace with honor’ (vrede met eer) te bereiken in Vietnam. Na intensieve onderhandelingen tussen de nationale veiligheidsadviseur Henry Kissinger en de Noord-Vietamese minister Le Duc Tho, bereikte men een overeenkomst in oktober 1972. Deze werd al snel verbroken, waarna een elfdaags bombardement op Hanoi en andere Noord-Vietnamese steden volgde. Nieuwe onderhandelingen volgden in december van dat jaar, in januari 1973 werd de onmiddellijke staking van het gevecht beklonken en Amerika haar militairen zou terugtrekken, gevangenen zouden worden vrijgelaten en er een internationale troepenmacht moest komen om de vrede te bewaren. Kissinger en Tho ontvingen hiervoor de Nobelprijs voor de Vrede. Tho nam de prijs echter niet aan.

Nixon zette belangrijke stappen voor de buitenlandse politiek door de koele verstandhouding tussen de Verenigde Staten, China en de Sovjet-Unie te verbeteren. Hiervoor bracht hij in 1972 bezoeken aan Beijing en Moskou. Hieruit kwam onder meer een verdrag voor dat hij en Sovjet-leider Brezhnev tekenden om de productie van nucleaire wapens aan banden te leggen.

Ontmoeting Nixon en Mao Zedong

Binnenlandse politiek

Nixon verkoos een strenge wetgeving voor de binnenlandse politiek. Agendapunten waren het verdelen van de inkomsten, nieuwe wetten tegen criminaliteit en een breed programma ter verbetering van het milieu. Ook benoemde hij nieuwe rechters voor het Supreme Court, die een conservatieve filosofie aanhingen. De focus op de sociale programma’s voor rassenintegratie en programma’s tegen armoede kregen minder aandacht. Nixon startte een Spaceshuttleprogramma en wist de eerste Amerikaanse man op de maan te krijgen op 20 juli 1969.

Richard Milhous Nixon

Het Watergateschandaal

Tijdens de verkiezingen van 1972 versloeg Nixon zijn democratische tegenstander George S. McGovern in een van 's lands grootste overwinningen ooit. Tijdens de campagnes die daaraan vooraf gingen, bleek dat de Republikeinen de strategie van de tegenstander wel erg goed kenden. Zo kwam uit hun toespraken regelmatig gedetailleerde informatie naar voren over de democraten. Achteraf bleek dat er was ingebroken in het hoofdkwartier van de democratische partij: het kantorencomplex Watergate. Vijf mannen hadden afluisterapparatuur geplaatst en werden gearresteerd. Nixons vicepresident stapte een jaar later op. Hoewel Nixon twee jaar bleef ontkennen iets met de inbraak te maken te hebben, doken er begin augustus 1974 bandopnames op. Daardoor werd duidelijk dat de president en de republikeinen wel degelijk verantwoordelijk waren voor de afluisterapparatuur en op die manier op de hoogte bleven van de stand van zaken bij de tegenstander. Onder druk van zijn partij legde Nixon op 8 augustus 1974 zijn taken neer. De afluisterpraktijken gingen de boeken in als het Watergateschandaal.

Na presidentschap

Prestaties van Nixon

Nixon had door het Watergateschandaal grote reputatieschade opgelopen. Hij wist dit nog enigszins te beperken en te herstellen door zich te ontwikkelen als gerespecteerd staatsman. Geen enkele andere Amerikaan heeft zo'n lange tijd in de federale regering gezeten als Richard Nixon. Hij is de enige persoon uit de Amerikaanse geschiedenis die vijfmaal uitkwam voor de republikeinen voor een presidentsverkiezing. Daarvan stelde hij drie keer zijn nominatie voor het presidentschap vast en is hij tweemaal gekozen voor zowel het voorzitterschap als vicepresident. Samen met Ronald Reagan en George H.W. Bush was Nixon een van de grondleggers van de moderne republikeinse partij.

Hoewel Nixon zijn tweede presidentstermijn niet afmaakte, had hij toch een aantal grote stappen gezet voor Amerika. Zo zorgde hij ervoor dat de Amerikaanse militaire troepen uit Vietnam werden teruggetrokken en bouwde hij formele relaties op met China. Daarnaast zorgde Nixon voor een verbeterde verhouding met de Sovjet-Unie. In het eigen land decentraliseerde hij de overheid door inkomsten te verdelen, verminderde hij segregatie op scholen, bracht hij milieumaatregelen en zorgde hij voor vermindering van inflatie en criminaliteit. Op 22 april 1994 stierf Richard Milhous Nixon in New York aan de gevolgen van een beroerte. Nixon werd 81 jaar oud.

Richard Milhous Nixon
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan