Little Rock, Arkansas

Little Rock Arkansas Little Rock is de hoofdstad van de staat Arkansas. Little Rock is prachtig gelegen aan de Arkansas-rivier en is rijk aan rivier-valleien. De mooiste is zonder twijfel Riverfront Park. Leuk om te weten: Bill Clinton werd geboren in het nabijgelegen Hope en woonde een tijd in Little Rock. Ook de zangeres van de beroemde rockband Evanescence komt uit Little Rock.

Bezienswaardigheden & activiteiten

William J. Clinton Presidential Center

Dit is de presidentiële bibliotheek van oud-president William (Bill) Clinton. Hier zijn zo'n twee miljoen foto's en nog eens tientallen miljoenen documenten opgeslagen. Het vijf verdiepingen tellende gebouw biedt zo'n 1.900 vierkante meter (interactieve) expositieruimte, waarin het Amerika van de laatste eeuwwisseling centraal staat. Een tijdsbalk over de presidentsjaren van Clinton en een replica van het Oval Office van het Witte Huis geven je een kijkje in het leven van de 42ste president. Het Presidential Center ligt in een groen park met tuinen, een arboretum en een speeltuin. In het gerestaureerde treinstation Choctaw Station zijn onderdelen van de universiteit van Arkansas en de Clinton Foundation gevestigd.

Little Rock Arkansas

Arkansas State Capitol

Zestien jaar lang bouwde men aan het capitoolgebouw, dat gereed was in 1915. Het witte kalkstenen gebouw heeft drie meter hoge bronzen deuren, die speciaal uit New York gehaald werden. Op het terrein van het gebouw staan verschillende monumenten, waaronder een replica van de Liberty Bell en het Little Rock Nine Civil Rights Memorial. Op weekdagen vinden er rondleidingen plaats.

Arkansas State Capitol

River Market District

Het bruisende River Market District is een historische, multiculturele wijk aan de oevers van de Arkansas-rivier. In de Market Hall vind je een overdekte markt met lokale producten, ambachten en souvenirs. Overdag bezoek je het Inland Martime Museum of een van de kunstgalerieën, terwijl 's avonds de wijk tot leven komt met live muziekoptredens en straatmuzikanten.

River Market District Little Rock

Little Rock Central High School

Deze school is een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Little Rock. Dit heeft alles te maken met het verleden. Little Rock Central High School speelde een belangrijke rol bij de desegregatie van publieke scholen in Amerika. Aanvankelijk werd een groep van negen Afro-Amerikaanse studenten de toegang geweigerd. Hun volharding leidde ertoe dat ze de lessen toch mochten bijwonen, waardoor Little Rock Central High School uitgroeide tot het nationale voorbeeld van acceptatie. Je leert het een en ander in het bezoekerscentrum, dat dagelijks geopend is. Wil je het gebouw - dat nog steeds een school is - binnen, dan moet je deelnemen aan een rondleiding. Dit kan van maandag tot en met vrijdag. Een rondleiding duurt ongeveer een uur. Reserveren wordt aanbevolen; doe dit ongeveer twee weken van tevoren.

Little Rock Central High School

Riverfront Park

Little Rock ligt prachtig aan de oevers van de Arkansas-rivier. Niet voor niets is Riverfront Park, iets ten noordwesten van downtown, een van de leukste bezienswaardigheden. Hier kun je langs de rivier wandelen of fietsen. Het stadspark is een groene oase in een stadse setting. Het is leuk om een fiets te huren en over de Big Dam Bridge te rijden, die bijna dertig kilometer aan fiets- en wandelpaden met elkaar verbindt.

Riverfront Parkl

Quapaw Quarter

Het historische Quapaw-kwartier toont een Little Rock aan het begin van de twintigste eeuw. Er zijn hier drie historische districten te vinden met meer dan honderd gebouwen die in het National Register of Historic Places zijn opgenomen. Je kunt de districten zelf ontdekken of middel een tour de diverse Victoriaanse en vooroorlogse huizen bezoeken.

Quapaw Quarterl

USS Razorback Submarine

In de haven voor North Little Rock (aan Riverfront Park Drive) ligt USS Razorback. Deze onderzeeër werd voor het eerst bevaren op 27 januari 1944, met haar zusterschepen USS Redfish en USS Ronquil. De Razorback voer vijf gevechtspatrouilles tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je kunt het Arkansas Inland Maritime Museum bezoeken voor een rondleiding, waarbij je meer leert over de rijke maritieme geschiedenis. Het museum is alleen geopend van vrijdag tot en met zondag. Kinderen jonger dan vijf jaar mogen helaas niet aan boord.

Little Rock Submarine

Musea

In het Historic Arkansas Museum zijn diverse tentoonstellingen te bezichtigen die de kolonisatiegeschiedenis van de staat belichten. De exposities van het Arkansas Museum of Discovery richten zich meer op de wetenschap en technologie. Het Old State Museum is gelegen in het voormalige capitoolgebouw (nu Old State House genoemd) en focust zich op de meer recente geschiedenis van Arkansas. Het Arkansas Art Center is het grootste culturele instituut van de staat en is naast een levendig cultuurcentrum ook een museum voor de beeldende kunst. Er hangen meerdere werken van pointillist Paul Signac en er is een gravure van naturalist John James Audubon.

Little Rock Musea

Arkansas Repetory Theatre

Dit is het grootste professionele non-profit theatergezelschap van de staat. Er worden zeer uiteenlopende voorstellingen opgevoerd, van hedendaagse komedies tot klassieke tragedies. Het Arkansas Symphony Orchestra brengt jaarlijks meer dan dertig concerten ten gehore en speelt ook regelmatig op bijzondere gelegenheden in de stad.

Arkansas Repetory Theatrel

Feiten

Staat Arkansas
County Pulaski
Oppervlakte 300 km²
Hoogte 102 meter
Inwoners 195.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Little Rock ken teen vochtig subtropisch klimaat met natte, hete zomers en milde winters. In de zomer lopen de temperaturen op tot maxima van bijna 35 graden (juli, augustus) en in de winter daalt het kwik overdag vrijwel nooit onder de 10 graden. In januari kan het 's nachts licht vriezen. Het voor- en najaar zijn aangenaam, vanaf april tot en met oktober liggen de maximumtemperaturen vrijwel altijd boven de 20 graden. April/mei en oktober/november zijn de natste maanden en in de winter valt er af en toe sneeuw.

Geschiedenis

In 1722 belandde de Franse kolonist Jean-Baptiste Benard de la Harpe op een rivierbank van de Arkansas River, vlak bij een kleine rotsformatie die hij ‘La Petite Roche’ (little rock) doopte. Voor reizigers en handelaren was dit een herkenningspunt dat de overgang van de vlakke Mississippidelta-regio naar de steile Ouachita Mountains markeerde. La Harpe zette in de buurt van de rots een handelspost op, vlak bij de leefplaats van de indianenstam de Quapaw.

Rond het oriëntatiepunt ontstond in de daaropvolgende jaren een kleine nederzetting, bestaande uit een mengeling van Franse en indiaanse families. In de achttiende eeuw kreeg het stadsrechten en in 1821 werd Little Rock aangewezen als de territoriale hoofdstad. De stad groeide echter niet erg snel, doordat zij in een vrij afgelegen gebied lag. Rond 1830 bestond de stad uit ongeveer 400 inwoners en 60 stenen en houten gebouwen. Zes jaar later werd Arkansas officieel een staat, met Little rock als staatshoofdstad. Dit zorgde voor een kleine toename in het bevolkingsaantal: in 1860 woonden er al 3.700 mensen in huizen met gas en licht. De echte groeispurt vond plaats in de jaren 1870. Al voor de Burgeroorlog (1861-1865) begon men aan een treinverbinding tussen Little Rock en Memphis, maar doordat de werkzaamheden lange tijd stil lagen kon het spoor pas in 1871 voltooid worden. Kort erna steeg de populatie van Little Rock naar 12.400. Uiteindelijk zou dit aantal zich meer dan vertienvoudigen.

In 1957 en 1958 kwam Little Rock in de internationale spotlights te staan door het Central High School-incident. Deze school zou de eerste in de geschiedenis zijn om zwarte leerlingen toe te laten, omdat raciale segregatie in strijd zou zijn met de grondwet. Negen zwarte leerlingen ('the Little Rock nine') maakten naam in de geschiedenis van de Amerikaanse mensenrechten toen zij onder bescherming van het Amerikaanse leger en president Dwight D. Eisenhower in september 1957 de school binnen gingen. Eisenhower had het leger ingeschakeld nadat Arkansas’ gouverneur Orval Faubus onder het mom van stadsveiligheid de leerlingen wilde weigeren met behulp van de National Guard.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan