Walmart

walmart logo Walmart is een van de grootste Amerikaanse supermarktketens met vandaag de dag meer dan 10.000 winkels in 27 landen. Walmart werd in 1962 opgericht door Sam Walton en ging de beurs op in 1970. Het hoofdkantoor van Walmart staat nog altijd in Bentonville, in de staat Arkansas, waar Walton ooit met een kleine supermarkt is begonnen. Anno 2012 (de vijftigste verjaardag van de winkelketen) is het wereldwijd het grootste detailhandelsconcern met wekelijks meer dan 200 miljoen bezoekers. De laatste jaren is Walmart flink veranderd. Ze moet zich aanpassen aan de nieuwe eisen van het winkelende publiek en heeft daartoe bijvoorbeeld biologische producten in het assortiment opgenomen en sushibars in de winkels geopend.

Feiten

Oprichter: Sam Walton (overleden in 1992)
Jaar van oprichten: 1962, beursgenoteerd in 1970
Aantal winkels wereldwijd: Meer dan 10.000
Aantal bezoekers: Wekelijks heeft Walmart wereldwijd meer dan 200 miljoen bezoekers

Geschiedenis

Sam Walton

Walmart werd opgezet door zakenman Sam Walton. Walton kwam uit de staat Arkansas en na een aantal jaar gewerkt te hebben in een winkel in de staat Iowa, kwam hij in contact met Butler Brothers. Deze bezat diverse warenhuizen in de regio en bood een warenhuis te koop aan aan Walton. De andere warenhuizen van Brothers heetten allemaal Ben Franklin, en ook dit nieuwe warenhuis van Walton moest zo blijven heten. De zaken gingen erg goed, en na enkele problemen met de huur van het pand werd Walton gedwongen een tweede zaak te openen in Arkansas. Dit bleek, achteraf gezien, het begin van zijn grote succes. Dit warenhuis was Waltons eigendom en hij kon het zelf een naam geven. Het werd de ‘Walton’s Five and Dime’. Ook deze winkel verliep zeer succesvol en op 2 juli 1962 opende hij de eerste Walmart-supermarkt in Bentonville, waarbij de belangrijkste klanten de 2.900 inwoners van het plaatsje waren. Vandaag de dag is Bentonville de locatie van het hoofdkantoor van Walmart en veel van de 2.900 inwoners zijn op de een of andere manier werkzaam of verbonden aan het supermarktconcern. Daarnaast is er een bezoekerscentrum gebouwd, waarbij men onder andere vertelt over de geschiedenis van Walmart.

Het geheim

Het geheim van het succes van Walton was simpelweg de prijzen lager te houden dan die van zijn concurrenten. Dit kon onder andere door zijn eigen winstmarge te verkleinen. Nadat hij zag dat diverse discountsupermarkten groot succes hadden, opende hij zelf zijn eerste discount store in het plaatsje Rogers, in de staat Arkansas. Een discount store verwijst naar het type supermarkt dat de producten tegen een lagere prijs aanbiedt dan de doorsnee supermarkt. Dit kan bijvoorbeeld doordat de supermarkten groot inkopen en kunnen besparen op distributiekosten. Walmart groeide binnen vijf jaar uit tot een keten van 24 winkels in de staat Arkansas. In 1968 werd de eerste winkel buiten Arkansas geopend: in Sikeston, in de staat Missouri. Toen Walmart op 1 oktober 1970 de beurs opging, bezat het bedrijf 38 winkels met in totaal 1.500 werknemers. De jaren daarna werden winkels geopend in de staten Kansas, Lousiana, Oklahoma, Tennesssee, Kentucky en Mississippi. Zeventien jaar later, in 1987, bestond Walmart uit bijna 1.200 winkels en 200.000 werknemers. In 1988 besloot Sam Walton dat het mooi was geweest en stapte op als CEO van het bedrijf. Hij werd vervangen door David Glass. Als voorzitter van de Raad van Bestuur bleef Walton echter tot zijn dood in 1992 betrokken bij het bedrijf.

Walmart Supercenter

Tegenwoordig is het grootste gedeelte van de Walmartwinkels een Supercenter. Het eerste Supercenter werd geopend in het plaatsje Washington in de staat Missouri, in 1988. In deze Supercenters worden niet alleen supermarktartikelen verkocht, maar allerhande producten, van fietsen tot wasmachines en van sokken tot speelgoed. Daarnaast zijn er naast de supermarkt diverse kleine winkeltjes die allen behoren tot de Supercenter. Hier kan men de banden van de auto laten verwisselen, films huren en er is bijvoorbeeld een nagel- en kapsalon aanwezig. Met andere woorden, met een bezoek aan één van de Supercenters van Walmart zou men gelijk alle boodschappen en benodigdheden in één keer kunnen halen. In 1988 werd ook de eerste buitenlandse vestiging van Walmart geopend, in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf bleef groeien en in 2000 werd H. Lee Scott de nieuwe CEO van het bedrijf. Op dat moment werd Walmart gezien als het meest bewonderde bedrijf van de Verenigde Staten en stond het op de vijfde plaats van de ‘Global Most Admired All-Stars list’ van het welbekende Fortune Magazine.

Walmart in de eenentwintigste eeuw

Vernieuwing

In 2005 was Walmart uitgegroeid tot een concern met meer dan 6.200 winkels, waarvan 3.800 in de Verenigde Staten en 2.800 elders in de wereld. Op dat moment waren er 1,6 miljoen mensen werkzaam voor Walmart, wat het in de Verenigde Staten één van de grootste werkgevers van het land maakte. De laatste jaren heeft ook Walmart moeten besluiten mee te gaan met de huidige trends in winkelgedrag. Walmart werd altijd beschouwd als een discount store die lage prijzen hanteerde. Er kwam echter steeds meer kritiek op zowel de kwaliteit van de producen als de wijze van zakendoen. De laatste jaren zijn de consumenten steeds milieubewuster geworden en hechten ze meer waarde aan een plezierige winkelervaring. Voor deze winkelervaring zijn ze bereid meer geld uit te geven. Het gevolg is dat de consument de Walmart steeds vaker links laat liggen. Sinds 2006 probeert Walmart op deze tendens in te spelen. Ze is begonnen met de opening van een nieuw soort Supercenter in Texas, waarbij gebruikt wordt gemaakt van houten vloeren, brede winkelpaden, een sushibar, gratis WiFi in de hele winkel en exclusievere producten van een betere kwaliteit, zoals biologisch bier, dure wijnen en de nieuwste technologische apparaten. Daarnaast is Walmart begonnen met de opening van biologische en organische supermarkten, waarbij de prijs van de organische producten niet meer dan 10% hoger mag liggen dan die van de conventionele soortgenoot. In 2011 werd besloten om de productielijnen duurzamer te maken, met oog voor de wijze waarop er geproduceerd werd en aandacht voor de werkomstandigheden van de werknemers. Daarnaast geeft het bedrijf veel geld aan diverse internationale en nationale organisaties die zich inspannen voor goede doelen.

De organisatie Walmart

Walmart is onderverdeeld in drie divisies, namelijk de Walmart stores U.S., Sam’s Club en Walmart International. Naast de onderverdeling in divisies, maakt Walmart ook gebruik van negen verschillende verkoopkanalen, namelijk: de supercenters, de supermarkten, warenhuizen, kleinere winkeltjes, cash & carrywinkels, warenhuizen waarvoor een lidmaatschap nodig is, kledingwinkels, discountwinkels en restaurants. Zo is Sam’s Club is een speciale divisie van Walmart en kan het vergeleken worden met de Nederlandse Makro. Het is een warenhuis waarvoor een lidmaatschap vereist is en de meeste klanten komen niet voor de eigen boodschappen maar om inkopen te doen voor het midden- en kleinbedrijf. Naast 600 vestigingen in de VS heeft Sam’s Club meer dan 100 winkels in het buitenland, waaronder Brazilië, China, Mexico en Puerto Rico.

Leuke weetjes

Greeter

Elke winkel van Walmart heeft sinds 1983 een zogeheten ‘greeter’ (begroeter). Deze persoon doet de hele dag niets anders dan de bezoekers welkom heten in de winkel. Walmart probeert altijd een open sfeer aan te moedigen onder de collega’s in de winkels. Hierbij moet er zo weinig mogelijk verschil in hiërarchie zijn tussen zij die bijvoorbeeld achter de kassa staan en zij die in het Management Team werkzaam zijn.

Wal-mart of Walmart?

De naam Wal-Mart werd bedacht door de assistent van Walton, Bob Bogle, en werd vanaf 1964 ingevoerd. Pas in het nieuwe millennium werd het logo veranderd, waardoor de naam Walmart werd in plaats van Wal-Mart. Echter, het concern staat op de beurs nog altijd genoteerd als Wal-Mart Inc. In de vorige eeuw was Walmart een van de modernste bedrijven. Zo werkte de organisatie in 1988 in 90% van haar winkels met streepjescodes. Dit zorgde er niet alleen voor dat het afrekenen sneller ging, maar men wist ook wat er nog op voorraad was en welke artikelen veel werden verkocht. Dit hielp Walmart om nog beter op de wensen van de klant in te spelen, en tijdens speciale tijden van het jaar (bijvoorbeeld met kerstmis) een andere indeling van de winkel te maken, en andere producten aan te bieden.

Spreiding

Walmart heeft geprobeerd een strategie aan te houden waarbij men nooit meer dan 60 mijl (iets meer dan 95 kilometer) hoeft te rijden naar de dichtstbijzijnde Walmart. Dit gaat vooral op voor het westen van de Verenigde Staten, waar de winkels meer verspreid liggen. In het oosten van het land zal het nog geen 30 kilometer rijden zijn naar de dichtstbijzijnde Walmart.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan