NBC

nbc logo

NBC, de National Broadcasting Company, is een Amerikaanse commerciële omroep die tegenwoordig bestaat uit een tv-netwerk, maar vroeger ook een radionetwerk bezat. De omroep is in 1926 door de Radio Corporation of America (RCA) opgericht en was het eerst grote omroepnetwerk van de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor zit in het Rockefeller Center in New York City. Het logo van NBC bestaat uit een gekleurde pauw, waardoor de omroep soms ook als ‘the Peacock Network’ wordt aangeduid.

Geschiedenis

De NBC werd officieel gelanceerd op 15 november 1926. Als radio-omroep besloot de NBC meerdere marketingstrategieën aan te houden en werd de omroep verdeeld over twee netwerken. ‘The Red Network’ bood commerciële uitzendingen, waarin gesponsorde items aan bod kwamen, terwijl ‘The Blue Network’ niet-gesponsorde uitzendingen maakte, zoals nieuws en culturele programma’s. In de jaren die volgden breidde de NBC uit en kreeg het meer netwerken onder haar vleugels. In 1934 moest de NBC noodgedwongen afstand doen van ‘The Blue Network’, omdat de omroep volgens een onderzoekscommissie de Amerikaanse radio domineerde. Hierop besloot de NBC haar omroep te scheiden en van ‘The Blue Network’ een apart netwerk te maken. Dit netwerk, Blue Network Company, Inc., werd verkocht en later omgedoopt tot American Broadcasting Compagny (ABC). De naam ‘The Red Network’ werd weer vervangen door NBC.

In de jaren veertig werden artiesten en programma’s belangrijker voor NBC. Veel populaire artiesten uit die tijd, zoals Bob Hope en Fred Allen, noemden de NBC hun thuisbasis. De omroep hielp ook bij het opzetten van het NBC Symphony Orchestra. In de late jaren veertig kreeg de NBC flinke concurrentie van het Columbia Broadcasting System (CBS), dat artiesten de mogelijkheid bood hun platen bij hen te produceren. Dit had tot gevolg dat veel programma’s en artiesten van omroep wisselden. Hierop besloot de NBC zich vooral op het nieuwe medium televisie te richten. In 1939 zond de NBC haar eerste tv-programma uit. Hoewel er tijdens de Tweede Wereldoorlog een beperkt aanbod was, werd er tijdens de oorlog al nagedacht over nieuwe programma’s en de manier waarop de zender verder moest. Voordat de oorlog voorbij was werden er al enkele programma’s verzonden naar aangesloten uitzendstations. Op 8 mei 1945 maakte de NBC een opname van een feestende menigte die bij Hotel Astor in New York vierde dat de oorlog in Europa voorbij was. Daarna ging het vlug: steeds meer tv-stations konden zich dankzij de technologische ontwikkelingen aansluiten bij de NBC. Deze omroep was ondertussen volop bezig met het ontdekken van de mogelijkheden van de televisie. Shows, opera’s, concerten en sportwedstrijden werden uitgezonden en goed bekeken. Tussen 1948 en 1952 zond de NBC tien klassieke concerten uit, die simultaan op de radio te horen en op de tv te zien waren.

Het werd voor de NBC steeds moeilijker om haar radionetwerk winstgevend te houden, omdat veel luisteraars tv-kijken boven radio luisteren verkozen en adverteerders liever op tv reclame maakten. De grote shows en komedie verdwenen van de radio en maakten plaats voor nieuwsuitzendingen. Dit hield de NBC tot de jaren tachtig vol, tot het radionetwerk in 1987 werd verkocht aan Westwood One.

In 1953 werd het mogelijk om uitzendingen in kleur aan te bieden. De NBC startte hiermee in 1954 en kon in 1956 trots meedelen dat een van de tv-stations uit haar netwerk (WMAQ-TV) het eerste kleuren-tv-station in het land was. Het duurde echter nog tot 1967 voordat alle NBC-programma’s in kleur werden uitgezonden.

Hoewel het tegenwoordig nog amper voor te stellen is, was tv-kijken in de late jaren zestig vooral een aangelegenheid voor 50+’ers. Het programmaaanbod was redelijk verouderd en niet aantrekkelijk voor de jongere kijkers. Hierop besloot de NBC haar doelstellingen aan te passen en de leeftijdsgroep 18-49 als uitgangspunt te nemen voor programma’s. Zo werden er series uitgezonden waarin jonge acteurs speelden en moderne onderwerpen aan bod kwamen. Ook films, miniseries en specials werden ingezet om jonger publiek te trekken. Helaas bleek dit geen groot succes te zijn. Wat wel een succes werd, is het programma The Tonight Show, dat tegenwoordig nog steeds wordt uitgezonden.

Pas aan het einde van de jaren tachtig ging het weer beter met de NBC. Onder de vleugels van voorzitter Bob Wright zond het netwerk achttien van de dertig best beoordeelde programma’s van het seizoen 1988-1989 uit, een prestatie die sindsdien niet meer geëvenaard is door de NBC. Ook heeft de omroep sinds 1988 de uitzendrechten van de Olypische Zomerspelen en sinds 2002 die van de Olympische Winterspelen. In de jaren negentig zond het de hitseries Friends, Mad About You, Frasier, ER en Will & Grace uit. Verder had NBC het recht om de sportwedstrijden van vier grote sportorganisaties, waaronder de NBA (National Basketball Association), uit te zenden. Ook de legendarische Super Bowl-uitzendingen behoorden tot het aanbod van de NBC. De piekjaren werden echter beëindigd toen de populaire series Frasier en Friends in 2004 stopten. De series die sindsdien door het netwerk worden uitgezonden zijn gemiddeld succesvol: sommige series flopten, terwijl andere series, zoals Law and Order, Heroes en The Office een redelijk succes bleken. Ook shows zoals America’s Got Talent en The Voice (het programma van ‘onze’ John de Mol) bleken een blijvertje.

Nieuwe ontwikkelingen

Met de komst van smartphones en tablets is de entertainmentmarkt niet meer voorbehouden aan de tv. Sinds 2007 is het mogelijk om NBC-series on demand te bekijken op een mobiele telefoon of tablet. Hiermee had het netwerk de primeur. Ook heeft de NBC geprobeerd om een internetportaal te starten waarmee gebruikers konden e-mailen, hun eigen site konden opzetten, konden chatten et cetera. NBC opereerde toen onder de naam NBCi, maar toen het experiment geen succes bleek werd de naam weer gewoon NBC.

Momenteel is NBC het vierde best bekeken netwerk in de Verenigde Staten, achter CBS, ABC en FOX. De beroemde soap Days of our Lives, die al sinds 1965 wordt uitgezonden, is nog steeds te zien op NBC. Andere populaire series en programma’s die momenteel op NBC worden uitgezonden zijn onder andere Law & Order, Parenthood, The Office, 30 Rock, The Biggest Loser, The Voice, America’s got Talent, The Tonight Show with Jay Leno en Late Night with Jimmy Fallon.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan