Thomson Reuters

De tijd dat kranten en nieuwszenders hun dagelijkse actualiteiten zelf ‘halen’ is niet meer. Steeds vaker werken journalisten vanachter hun computers en gaan zij niet meer op pad om nieuws te vergaren. Voor haast alles wat er in de wereld gebeurt, zijn er persbureaus. Korte berichtjes in kranten zijn vaak afkomstig van persbureaus als het Nederlandse ANP of (Thomson) Reuters. Thomson Reuters ontstond na een fusie van Thomson en Reuters in 2008. Het Canadese bedrijf is vooral gespecialiseerd in economisch nieuws.

In het kort

Thomson Reuters ontstaat op 17 april 2008 na een fusie van persbureau Reuters en het Britse Thomson, een mediamagnaat die met name een bron is van economisch nieuws. Tegenwoordig is Thomson Reuters met name in het Verenigd Koninkrijk een belangrijk persbureau, maar van over de hele wereld wordt er nieuws aangeleverd en opgevraagd. Het specialisme is nog altijd economisch nieuws, maar ook internationaal nieuws, sport, lifestyle en kennis over de gezondheidszorg nemen een belangrijke plaats in. Meerdere malen is de objectiviteit van Thomson Reuters in opspraak gekomen, vooral door berichtgeving over misstanden tussen de Israëliërs en de Palestijnen.

In het verleden

Aan de fusie van Thomson en Reuters gaat een lange geschiedenis vooraf. Roy Herbert Thomson wordt geboren op 5 juni 1894 en wordt na zijn dood, op 4 augustus 1976, herdacht als de eigenaar van een Canadese krant en ‘media entrepreneur’. Paul Julius Reuter ziet het levenslicht op 21 juli 1816 in het Duitse Kassel en staat na zijn dood op 25 februari 1899 bekend als een Britse journalist en mediamagnaat en de oprichter van het Reuters-persbureau. Hoe zijn beide bedrijven ontstaan en hoe is de fusie tot stand gekomen?

Reuters

In 1851 komt de 35-jarige Paul Julius Reuter aan in Londen. Hij is afkomstig uit Aken, waar hij een nieuws- en informatiecentrum bezat waarbij hij informatie vergaarde en verkocht. Voor de opslag en werving van nieuws gebruikte hij een combinatie van de toen moderne telegraaf en een grote hoeveelheid postduiven. Reuter heeft een goede reputatie dankzij zijn accurate, snelle en integere communicatie. Reuter opent vlak na zijn aankomst een bureau in Londen, vlakbij de belangrijkste telegraafbureaus van de stad. Hij legt zich toe op de overdracht van beursnoteringen en economisch nieuws tussen Londen en Parijs. Vanaf 1858 opent hij op meerdere plaatsen ter wereld nieuwsbureaus, waaronder Brussel en Aken. Reuter wordt in zijn tijd gezien als telegraafexpert. In 1865 bericht Reuters als eerste over de moord op Abraham Lincoln. Wegens zijn slechte gezondheid gaat hij op zijn 61e met pensioen. Reuters sterft in 1899 in het Franse Nice, niet wetende dat ‘zijn’ bedrijf ooit zo groot zou worden.

In 1916 wordt Reuters heropgericht als een private onderneming. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bewijst het zijn belang als persbureau, door de Britse regering voor te zijn met het nieuws over de wapenstilstand. Reuters is de eerste die hierover communiceert naar de buitenwereld. Het persbureau gaat met zijn tijd mee. In 1923 wordt het dan vrij nieuwe medium radio ingezet om nieuws internationaal te verspreiden. Via golflengtes kan het nieuws sneller op de plaats van bestemming komen. Naarmate de radiotechnieken verbeteren en de signalen sterker worden, kunnen steeds meer delen van de wereld van nieuws worden voorzien.

In 1941 volgt een herstructurering. Reuters wordt deel van de British National and Provincial Press, samen met de nieuwsdiensten van Australië en Nieuw-Zeeland. Hoewel het nu niet meer geheel op eigen benen staat, wil Reuters wel haar principes in stand houden. De vuistregels blijven onafhankelijkheid, integriteit en vrijheid in het vergaren en verspreiden van nieuws en informatie.

Thomson

Roy Herbert Thomson wordt geboren als zoon van een Canadese telegrafist. Hij wordt afgewezen voor het leger wegens zijn slechte ogen en heeft tijdens de Eerste Wereldoorlog diverse baantjes. Zijn leven als boer is geen succes en het verkopen van radio’s bevalt hem evenmin. Toch heeft dit laatste zijn toekomst sterk beïnvloed: om zijn klanten iets te luisteren te geven, besluit hij een eigen radiostation te beginnen. Zijn carrière als mediaman is geboren. In 1934 koopt Thomson zijn eigen krant: voor een bedrag van 200 dollar wordt hij eigenaar van het Canadese Timmins Daily Press. Niet lang daarna sticht hij The Thomson Company.

Begin 1950 is Thomson de eigenaar van negentien kranten en directeur van de Canadian Daily Publishers Association. Hij besluit Canadese migranten in Engeland van nieuws te gaan voorzien, door de Canadian Weekly Review naar Groot-Brittannië te transporteren. In 1953 wordt Thomson eigenaar van de Schotse krant The Scotsman en in 1956 is hij de eerste die bericht over de Russische Chroetsjov die de misstanden van Stalin aan de kaak stelt. Wanneer Thomson in 1957 een succesvol bod doet op de commerciële televisiezender Scottish Television, lijkt niets zijn succes nog in de weg te staan. Twee jaar later koopt hij Kemsley over, de grootste krantenorganisatie in Groot-Brittannië. Hij wordt hiermee eigenaar van The Sunday Times en The Times. In 1961 wordt Thomson Publication opgericht. Thomson is nu naast het verwerven en verspreiden van nieuws ook verantwoordelijk voor het uitgeven van zakelijke en commerciële tijdschriften en boeken.

Thomson groeit met de tijd mee en maakt waar mogelijk gebruik van de computer. In 1971 wordt er voor het eerst gebruik gemaakt van een video-editing system, wat inhoudt dat journalisten hun opnames direct kunnen bewerken en verspreiden. De nieuwsverspreiding wordt steeds sneller en eenvoudiger.

Na de dood van Roy Thomson in 1976 neemt zijn zoon Kenneth de zaak over. De Times en Sunday Times worden verkocht, evenals Scottish Television. Het bedrijf gaat zich steeds meer richten op de uitgeverijsector, onder andere door de overname van de Britse uitgeverijen Sweet & Maxwell in 1987 en West in 1996. Thomson Travel wordt in 1998 voor twee miljard dollar verkocht. In de jaren die volgen zullen vele andere bedrijven worden overgenomen en, soms, verkocht. De meeste bedrijven waarmee Thomson zich uitbreidt, zijn gericht op de financiële sector, het zakenleven of de juridische wereld. Het gaat bijna altijd om uitgeverijen of nieuwsbedrijven.

Thomson Reuters

In 2007 komt het nieuws naar buiten dat Thomson Corporation en Reuters Group in overleg zijn over een fusie. Die fusie komt er in 2008 wanneer Thomson Reuters Group overkoopt. Bij de overname heeft de Thomson-familie nog altijd meer dan 50% van de aandelen van Thomson Reuters in handen. Het hoofdkantoor is gevestigd in New York.

In het heden: producten en diensten

Thomson Reuters is een multinationale mediaorganisatie die gespecialiseerd is in het aanleveren van informatie en nieuws, voornamelijk in de financiële, juridische, medische en wetenschappelijke sector. Met meer dan tweeduizend journalisten in bijna tweehonderd landen levert Thomson Reuters internationaal onder andere beursnoteringen voor de zakenwereld. Reuters Media is zowel leverancier voor de gedrukte pers als voor audiovisuele media. Hoewel Reuters lang niet meer alleen de leverancier is van economisch nieuws, is dat nog wel een van de belangrijkste onderdelen. Naar eigen zeggen brengt het bedrijf wereldnieuws ‘zoals niemand anders dat kan’: vrij van nationale en regionale bias en met een strikte en unieke balans tussen nieuwswerving ter plaatse en het bewerken van berichten op basis van een ‘internationaal’ perspectief. Dankzij de enorme spreiding journalisten wereldwijd is Reuters een uitgebreide databank voor foto’s, video’s en (korte) nieuwsberichten.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan