Twitter. The other blue bird.

Twitter is een sociale netwerkdienst waarmee gebruikers online berichtjes van maximaal 140 tekens kunnen versturen en berichtjes van anderen kunnen lezen. Deze berichtjes worden ‘tweets’ genoemd. Twitter is, zou je kunnen zeggen, een combinatie van een sms, weblog en chat. Via Twitter kunnen gebruikers op ieder moment van de dag een kort bericht met de wereld delen. In zo’n bericht kan staan waar ze mee bezig zijn, wat er in het nieuws is, of een foto van iets opmerkelijks dat ze zijn tegengekomen. Twitter is online sinds juli 2006 en werd opgericht door onder andere Jack Dorsey. Twitter is te bereiken via de website, maar ook via applicaties op bijvoorbeeld een mobiele telefoon of tablet.

Ontstaan

Twitter werd bedacht door Jack Dorsey in 2006. De mede-oprichters waren Noah Glass, Evan Williams en Biz Stone. De oprichters en eerste personeelsleden van Twitter werkten tot voor kort bij Odeo, een bedrijf dat gespecialiseerd was in het ontwikkelen van podcasts. Het bedrijf was noodlijdend door een gebrek aan investeerders. Uit een brainstormsessie ontstond toen Twitter. Het oorspronkelijke idee kwam van Dorsey, die op dat moment nog student was aan de Universiteit van New York. Zijn idee was om een sms-dienst op te zetten om te communiceren met een kleine groep, in plaats van met één iemand, zoals bij sms’en gebruikelijk is. De oorspronkelijke naam voor het concept was ‘twttr’, bedacht door Noah Glass. De naam was gebaseerd op ‘Flickr’ en de trend in sms-taal om woorden af te korten door het weglaten van klinkers. Later is de naam uitgebreid naar ‘Twitter’, een term die verwijst naar het gekwetter van vogels en het sturen van korte berichten die niet per se met elkaar te maken hoeven te hebben. De eerste versie van Twitter was een interne dienst voor medewerkers van Odeo. De volledige versie werd gepubliceerd op 15 juli 2006.

Opmars

Twitter maakte een razendsnelle opmars. Waar in 2007 nog 400.000 tweets werden gepost per kwartaal, verzonden Twitteraars in februari 2010 gezamenlijk zo’n 50 miljoen tweets per dag. Dat aantal zou de jaren daarna alleen maar blijven stijgen. De snelle groei van deze sociale netwerkdienst is voornamelijk te danken aan actualiteiten. Toen in eind februari 2009 een vliegtuig van Turkish Arlines neerstortte bij Schiphol, stond na zes minuten de eerste tweet al online. Via de netwerkdienst verspreidde het nieuws zich razendsnel. Na de dood van popster Michael Jackson, op 25 juni 2009, crashten de servers van Twitter zelfs omdat gebruikers maarliefst 100.000 tweets per uur wilden versturen met daarin de woorden ‘Michael Jackson’. Op 20 oktober 2009 meldde ZDNet dat de vijfmiljardste tweet ooit was geplaatst. Tijdens de Wereld Kampioenschappen van 2010 deelden Twitteraars diverse updates over de wedstrijden die zij aan het kijken waren. Ook tijdens andere belangrijke sportevenementen, zoals de NBA-finale van 2010, piekt het aantal tweets.

Op 14 september 2010 lanceerde Twitter een nieuw ontwerp voor de website, inclusief een nieuw logo. De nieuwe lay-out hield ook in dat gebruikers voortaan foto’s en video’s konden bekijken door op een individuele tweet te klikken. Ze werden hiervoor niet meer doorgestuurd naar een nieuwe pagina. In de loop der jaren die volgden zou er nog regelmatig aan de lay-out en mogelijkheden van de Twitter-website worden gesleuteld. Veel ontwikkelingen zijn niet bedacht door de oprichters van Twitter, maar door gebruikers. Voorbeelden hiervan zijn de retweet (het delen van andermans bericht) en de hashtag (het markeren van het onderwerp van je tweet). Ook het beantwoorden van tweets, de mobiele applicatie en gesponsorde reclameberichten zijn bedacht door Twitter-gebruikers. Twitter vierde haar zesde verjaardag op 21 maart 2012. Zij brachten op die dag het nieuws naar buiten dat er op dat moment maar liefst 140 miljoen Twitter-gebruikers waren, samen goed voor 340 miljoen tweets per dag. In 2011 lag het gebruikersaantal nog op ongeveer 100 miljoen.

Producten

Via Twitter kunnen geregistreerde gebruikers korte berichten van 140 tekens verspreiden. Zo’n bericht heet een ‘tweet’. In een tweet kan louter tekstuele informatie staan, maar deze kan ook een foto bevatten, of een link naar een andere webpagina met bijvoorbeeld een interessant nieuwsartikel of een filmpje. Marktonderzoek in 2009 wees uit dat het merendeel van de tweets bestaat uit ‘doelloos gebabbel’ of ‘conversatie’, slechts een klein aantal gaat over nieuws of reclame. Net als op andere sociale netwerksites zoals Facebook, is het ook op Twitter mogelijk om een eigen profiel aan te maken met een Twitter-naam, je echte naam, woonplaats, een profielfoto en een korte beschrijving van jezelf. Het aanmaken en gebruiken van een Twitter-account is gratis. Wel wordt aangenomen dat Twitter de informatie die jij deelt, bijvoorbeeld over wat je interessant vindt, wat je bezig houdt en met wie je contact hebt, door kan verkopen aan andere bedrijven. Tweets zijn in principe zichtbaar voor iedereen die het lezen wil, ongeacht of hij of zij een geregistreerde gebruiker is. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om hun tweets af te schermen, zodat deze slechts voor een beperkte groep zichtbaar zijn.

Diensten

Tweets kunnen zowel door geregistreerde gebruikers als door willekeurige websitebezoekers worden gelezen, tenzij ze zijn afgeschermd. Tweets kunnen bijvoorbeeld worden opgespoord door te zoeken op een bepaalde term (zoals ‘Koninginnedag’) of op een gebruikersnaam. Als geregistreerde gebruiker kun je zelf kiezen welke andere Twitteraars je wil volgen of followen. In dat geval ‘abonneer’ je jezelf als het ware op de berichten van die ander, de tweets van de ander(en) verschijnen dan automatisch op je scherm, gerangschikt op chronologische volgorde. Het motto van Twitter is dan ook: ‘blijf direct verbonden met wat belangrijk is voor jou: volg je vrienden, experts, favoriete beroemdheden of het laatste nieuws’. Je kunt er dus voor kiezen om vrienden, bekenden of collega’s te volgen, maar er Twitteren ook steeds meer Bekende Nederlanders zoals schrijvers en artiesten, of politieke kopstukken zoals Barack Obama of het Nederlandse Koninklijk Huis. Ook bestaan er grappige twitteraccounts zoals die van Sint Nicolaas of Harry Potter’s Lord Voldemort.

Twitteraars kunnen hun bericht versturen via de website, maar er zijn ook verschillende applicaties voor bijvoorbeeld de smartphone, waarvan de bekendste Tweetdeck is. Andere applicaties zijn Twitterific of Echofon. Twitter heeft daarnaast applicaties voor BlackBerry OS, iPhone, Windows Phone 7 en Android.

Enkele begrippen

Twitter heeft zo haar eigen vakjargon. Daarin spelen de volgende termen de hoofdrol:

  1. Hashtag (#): het hekje wordt gevolgd door één of meerdere aan elkaar geschreven woorden. Deze bevatten het onderwerp van de tweet. Vaak is dat onderwerp een actualiteit, zoals #WKvoetbal of #amberalert. Maar gebruikers zijn vrij om hashtags te plaatsen waar ze willen, het kan dus ook zijn: #zon of #hardlopen. Een van de nieuwere ontwikkelingen is om een televisieprogramma te vermelden in een hashtag, zoals #dwdd voor De Wereld Draait Door. Wanneer je de hashtag en het onderwep invult in de zoekbalk, kun je alle tweets opsporen met het onderwerp van je keuze.

  2. Trending topic: een lijst met woorden of hashtags waar het meest over gesproken wordt op dat moment. Deze lijst kan, sinds 2010, per land of stad worden bekeken. Trending topics zijn vaak afhankelijk van actualiteiten. Enige tijd is wat ophef ontstaan over het feit dat Twitter handmatig de lijst met trending topics zou sorteren.

  3. Naam/mention (@): wanneer je een bericht schrijft over een andere Twitteraar, dan doe je dat door een apenstaartje te plaatsen voor zijn of haar gebruikersnaam. Deze persoon krijgt dan een melding dat er een tweet naar of over hem/haar geschreven is, er ontstaat dan ook een linkje in jouw tweet naar de pagina van deze andere persoon. Wil je niet dat iedereen dit bericht kan lezen, stuur dan een privébericht bij ‘direct message’.

  4. Retweet (RT): heeft iemand die jij volgt een bericht gedeeld dat jij ook interessant vindt voor anderen? Dan kun je dit bericht re-tweeten, oftewel: delen. Je verstuurt dan de tweet van een ander naar je eigen volgers.

Weetjes

  • De eerste ideeën voor Twitter zouden zijn uitgewerkt in een speeltuin, terwijl de teamleden op een glijbaan zaten.
  • In november 2009 werd het woord ‘Twitteren’ door het genootschap Onze Taal uitgeroepen tot het woord van het jaar 2009.
  • Het logo van Twitter is een blauw vogeltje, genaamd LarryBird.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan