Harpo (Oprah Winfrey)

harpo logo

Wie kent Oprah Winfrey niet? De presentatrice van haar eigen talkshow Oprah, die al sinds 1985 wordt uitgezonden, is ook de eigenaar van het imperium Harpo, dat ze zelf heeft opgericht in 1986. Harpo is de voornaam van Oprah, maar dan omgekeerd. De volledige naam van dit multimediabedrijf luidt Harpo Productions, Inc. Onder Harpo vallen ook Harpo Films, de tak van het bedrijf die verantwoordelijk is voor films, en Harpo Radio, Inc., de tak die verantwoordelijk is voor radio. Het bedrijf heeft haar oorsprong in Chicago, in de staat Illinois.

Oprahs kinderjaren

Harpo had niet kunnen bestaan zonder Oprah Winfrey zelf. Het bedrijf is onlosmakelijk verbonden met haar persoon. Oprah werd geboren in Mississippi en haar kinderjaren heeft ze voornamelijk in armoede doorgebracht. Haar ouders waren nog maar tieners toen Oprah geboren werd en de opvoeding in de eerste jaren kwam op haar oma neer. Op haar zesde verhuisde ze naar Milwaukee om bij haar moeder te gaan wonen. Daar werd ze seksueel misbruikt en raakte ze getekend voor het leven. Ze raakte op haar veertiende zwanger, maar de zwangerschap eindigde in een vroegtijdig stadium. Oprah liep weg van huis en kwam uiteindelijk na veel pijnlijke omzwervingen bij haar vader, Vernon Winfrey, een vroegere mijnwerker in Nashville terecht. Vernon had zich ontwikkeld tot zakenman en kon haar een thuis bieden. Hij bracht haar discipline bij en spoorde haar aan om te leren, maar vooral ook iets van zichzelf te maken.

De weg naar succes

Op haar negentiende (in 1973) werd Oprah aangenomen als reporter bij WVOl, een radiozender in Nashville. Dit markeerde het begin van haar carrière. Tegelijk met de start van haar baan studeerde ze communicatie aan de universiteit. Ze groeide snel door en kwam in de televisiewereld terecht: ze werd presentatrice van het programma People Are Talking. Niet veel later, in 1984, vertrok ze naar Chicago om het programma AM Chicago te presenteren. Dit tv-programma van een half uur was tanende en het moest ook nog eens concurreren met de show van Phil Donahue (niet te verwarren met Dr. Phil) die uiterst populair was. Toch zorgde Oprah ervoor dat een maand nadat zij het programma had overgenomen dit het best bekeken programma van Chicago werd. Daarnaast kreeg ze ook nog eens een half uur extra zendtijd en werd de naam veranderd in The Oprah Winfrey Show.

De zaken begonnen te lopen voor Oprah. Haar show won drie Emmy Awards in 1986 (de Emmy Award is een prestigieuze uitreiking voor televisieprogramma’s). In aanvulling daarop kreeg ze een van de meest indrukwekkende rollen van haar acteercarrière aangeboden toen ze in de film The Color Purple mocht meespelen naast sterren als Whoopi Goldberg en Danny Glover. Deze film werd geregisseerd door Steven Spielberg. Ze werd genomineerd voor een Academy Award en een Golden Globe Award voor beste ondersteunende actrice. Het jaar daarop speelde Oprah in een andere film samen met Matt Dillon.

De oprichting van Harpo

Oprah hield van het witte doek en haar verlangen om daar kwaliteit te brengen bracht haar op het idee haar eigen productiemaatschappij te starten, Harpo Productions, Inc. The Oprah Winfrey Show viel nog niet volledig onder haar eigen productiemaatschappij, maar werd ondertussen wel in heel Amerika uitgezonden. In 1988 verkreeg Harpo wel de rechten van de show, waardoor Oprah de eerste vrouwelijke televisiepersoonlijkheid werd die haar eigen show bezat én produceerde. In diezelfde periode werd het hoofdkantoor in Chicago opgericht. Ook was ze vastberaden om iets tegen kindermisbruik te doen en zo zette ze haar middelen in voor een nationale database van alle veroordeelde kindermisbruikers. Dit resulteerde in een nationale wet (geratificeerd door Bill Clinton); de Oprah Bill.

Harpo Films & Harpo Radio

Oprah breidde haar bedrijf uit door partnerschappen aan te gaan. Haar divisie Harpo Films werkte samen met de bekende televisiezender ABC. Samen produceerden ze films voor de televisie. Veel van de films die ze produceerden, zoals The Wedding, zijn gebaseerd op een roman. Harpo Inc. is tegenwoordig een van de meest toonaangevende en succesvolle bedrijven in de entertainmentindustrie en tegelijk een van de meest succesvolle bedrijven geleid door een Afrikaans-Amerikaanse vrouw. Maar wat doet het bedrijf precies? Het hoofdkantoor bevindt zich in Chicago en Harpo Films is gevestigd in Los Angeles, Californië. Harpo Films produceert tv-films en miniseries en werkt nauw samen met televisiezenders ABC en HBO. Een bekende film is Beloved, waarin Oprah Winfrey de rol speelt van een voormalige slaaf. Steven Spielberg was de regisseur. Harpo Radio, Inc. produceert radioprogramma’s met een breed scala aan thema’s, zoals voeding, fitness, gezondheid, persoonlijke financiën en zelfontwikkeling. De programma’s worden regelmatig door bekende mensen zoals Maya Angelou gepresenteerd. Oprah is ook op de radio te horen: ze heeft haar eigen wekelijkse radioprogramma, dat Oprah’s Soul Series heet. Voor het programma interviewt ze belangrijke spirituele leiders. Naast film en radio houdt het bedrijf zich ook met andere media bezig. Oprah heeft haar eigen tijdschrift, genaamd O, the Oprah Magazine (vaak afgekort ‘O’). Ze sierde zelf lange tijd de covers, maar daar is verandering in gekomen; Oprah heeft ondertussen al met Michelle Obama en de actrice en televisiepresentatrice Ellen DeGeneres op de voorkant gestaan. Verder produceert het bedrijf shows (waaronder The Dr. Oz Show) waarin het thema gezondheid centraal staat.

Een nieuwe weg

In 1991 belandde Oprah zowel zakelijk als privé op een kruispunt. De wijze van televisie maken stond haar tegen en ze dacht erover om te stoppen met radio en televisie. Toch zette ze door, maar niet voordat ze haar werkwijze ingrijpend veranderde. Ze ging zich richten op intellectuele zaken als kunst, literatuur, schrijvers en acteurs en de persoonlijke factor zou altijd een onderdeel van haar optreden blijven. Ze sneed onderwerpen aan als het verlies van een kind en gewichtsverlies, iets waar ze zelf ook veel mee bezig was.

De nieuwe weg die ze insloeg zorgde voor een verdere doorbraak en consolidatie van haar populariteit en macht. Oprah was de eerste vrouw en de enige Afrikaans-Amerikaanse op de lijst van de vierhonderd rijkste Amerikanen. In 2004 noemde het tijdschrift Forbes, dat regelmatig lijsten publiceert van de rijkste mensen van Amerika, Oprah de enige Afrikaans-Amerikaanse miljardair. Verder werd ze in datzelfde jaar door het tijdschrift Time genoemd als een van de 100 mensen die in de twintigste eeuw de meest beïnvloed hebben gehad.

In 1996 kwam Oprah op het idee een boekenclub (Oprah’s Book Club) op te richten om mensen weer aan het lezen te krijgen. Dat alle boeken die ze besprak bestsellers werden, illustreert haar invloed. In 1997 noemde het tijdschrift Newsweek haar de meest belangrijke persoon op het gebied van boeken en media. Oprah breidde haar invloed uit door in 1998 samen met ABC de internetsite Oprah.com op te richten. Ook richtte ze Oxygen Media op, een nieuw kabelkanaal met als doelgroep vrouwen.

In 2004 kwam het moment dat het contract van haar show afliep. Hoewel Oprah twijfelde of ze door moest gaan, heeft ze het contract tot 2011 verlengd. Nu het contract afgelopen is, is ze vooral achter de schermen van haar bedrijf actief.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan