Duracell

duracell logo

Duracell is de naam van een Amerikaans batterijenmerk. Het merk werd aan het begin van de jaren twintig van de vorige eeuw opgericht door wetenschapper Samuel Ruben en ondernemer Philip Rogers Mallory. Duracell produceert momenteel alkalinebatterijen in veel gangbare maten, maar voorziet ook in J-batterijen die in ziekenhuisapparaten worden gebruikt. Ook de zogeheten knoopbatterijen, die onder andere in rekenmachines en gehoorapparaten worden gebruikt, worden door Duracell vervaardigd. De Duracell Bunnies zijn de mascottes van het merk.

Geschiedenis

Toen wetenschapper Samuel Ruben zo’n negentig jaar geleden materiaal nodig had voor een experiment besloot hij Philip Rogers Mallory, fabrikant van wolfraamdraad, te bezoeken. Mallory, eigenaar van de P.R. Mallory Company, zag nieuwe mogelijkheden voor zijn bedrijf. Rubens vindingrijkheid zou in combinatie met Mallory’s productiekracht het bedrijf een impuls kunnen geven. De bundeling van kracht resulteerde in de productie van kwikcellen, die ervoor zorgden dat de destijds veelgebruikte zinkkoolstofbatterijen overbodig werden. De kwikcel bood meer capaciteit in een compacter formaat, en was ook beter bestand tegen klimaatwisselingen. Deze factoren zorgden ervoor dat de kwikcellen de zinkkoolstofbatterijen vervingen in oorlogsgebieden in Noord-Afrika en de Zuid-Pacific. Aan de zinkkoolstofbatterijen was namelijk geen lang leven beschoren in de lokale warme klimaten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog en de jaren daarna produceerde P.R. Mallory miljoenen kwikcellen voor oorlogsapparatuur.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw richtte Samuel Ruben zich op het verbeteren van de alkalinebatterij. Van kwik werd namelijk al snel bekend dat het giftig was en dat het dus gevaarlijk kon zijn in het gebruik. Het zou te veel eer voor Ruben zijn om de omschakeling van kwik naar zinkpoederpasta, mangaan en grafiet volledig aan hem toe te schrijven, omdat er destijds meer wetenschappers onderzoek deden naar de verbetering van batterijen. Feit is wel dat Ruben de alkaline duurzamer en krachtiger maakte dan de batterijen die tot op dat moment geproduceerd werden. En dat kwam goed uit, want rond die tijd kwam Eastman Kodak, producent van camera’s, voor het eerst met een camera met ingebouwde flitser. Voor deze camera’s waren alkalinebatterijen nodig, maar wel in een ander formaat. P.R. Mallory zorgde ervoor dat dit formaat, AAA, ontwikkeld werd en verkocht de technieklicensie aan andere bedrijven.

In 1964, toen Mallory en Ruben al ruim veertig jaar samenwerkten, werd het merk Duracell geïntroduceerd. De naam is een samentrekking van de woorden ‘durable’ (duurzaam) en ‘cell’. Het ging al snel zo goed met het merk dat er in 1970 niet meer aan de vraag voldaan kon worden en de productiecapaciteit uitgebreid moest worden. Ruben en Mallory bleven samenwerken tot het overlijden van Mallory in 1975 en vormden de basis van Duracell International.

Het bedrijf Dart Industrie nam P.R. Mallory over in 1978, en fuseerde vervolgens met Kraft, een Amerikaans megabedrijf. Het merk Duracell werd in 1988 gekocht door Kohlberg Kravis Roberts en overgenomen door Gillette in 1996. Procter & Gamble namen in 2005 Gillette en dus ook Duracell over.

Producten

Duracell produceert al tientallen jaren alkalinebatterijen in de gangbare maten AAA, AA, C, D en 9V. Ook worden er knoopbatterijen (die de vorm van een knoop hebben) gemaakt voor in gehoorapparaten, horloges, rekenmachines en andere kleine apparaten. Deze batterijen worden vooral door particulieren gebruikt. Daarnaast maakt Duracell ook batterijen van andere formaten, zoals AAAA-batterijen die onder andere in piepers (pagers) en bloedglucosemeters worden gebruikt. Ook de in de inleiding genoemde J-batterijen worden gebruikt voor ziekenhuisapparatuur.

Naast de ‘gewone’ batterijen vervaardigt Duracell ook speciale batterijen, zoals oplaadbare batterijen en accu’s. De batterijen onder de naam Coppertop gaan extra lang mee en de Ultra-batterijen zijn speciaal ontwikkeld voor digitale apparaten en apparaten die meer stroom nodig hebben, zoals fotocamera’s. De laatste jaren richt Duracell zich op de ontwikkeling van prismatische batterijen, zoals telefoonbatterijen. Deze batterijen hebben niet langer de vorm van een cilinder, maar zijn afhankelijk van het apparaat waarvoor het gebruikt zal worden. Ook produceert Duracell sinds 2008 samen met het bedrijf Dane-Elec geheugenkaarten, harde schijven en USB-sticks die de naam Duracell dragen.

In september 2011 ging Duracell een samenwerking met Powermat aan om een kleine draadloze oplader voor mobiele telefoons en kleine elektronische apparaten te ontwikkelen.

Duracell Bunnies

De mascotte van Duracell is de Duracell Bunny. Dit konijntje werd in 1973 voor het eerst in reclameuitingen gebruikt en vormt sindsdien het ‘gezicht’ van het merk. De reclameboodschappen waarin het konijntje voorkomt moeten het publiek overtuigen dat Duracellbatterijen veel langer meegaan dan batterijen van een ander merk. Om dit te bewijzen, gaat het konijntje (dat werkt op Duracellbatterijen) altijd een uitdaging aan en deze wordt uiteraard altijd door het knaagdier gewonnen.

Van Azië en Australië tot Colombia en Kroatië; overal is de Duracell Bunny geweest om consumenten te overtuigen van zijn lange levensduur. Hiervoor werd er getrommeld, maar ook geskied, geroeid, gebokst, gevoetbald, gedanst en zelfs bergen beklommen.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan