Motorola

motorola logo

Motorola is een Amerikaanse multinational binnen de sector van de telecommunicatie. In eerste instantie begon het bedrijf in 1928 onder de naam Galvin Manufacturing Company en pas in 1947 werd de naam omgezet naar Motorola. Het hoofdkantoor van Motorola is gevestigd in Schaumburg, een dorpje vlak bij de grote stad Chicago, in de Amerikaanse staat Illinois.

Algemeen

Motorola richt zich met name op de telecommunicatie en heeft twee grote doelgroepen.

Aan particulieren biedt het bedrijf voornamelijk mobiele telefonie, digitale videorecorders, computertechnologie, high-definition televisie, geluidsapparatuur en laptops aan. Daarnaast richt Motorola zich ook op bedrijven, waarbij grote ondernemingen en de overheid de belangrijkste afnemers zijn. Voor deze laatste doelgroep produceert Motorola zogeheten broadband-systemen, waarmee privé-netwerken gebouwd kunnen worden. Grote bedrijven en overheidssystemen werken namelijk vaak met geheime informatie die gecommuniceerd moet worden zonder dat iemand aan deze informatie kan komen.

Motorola was destijds een van de eersten die de walkietalkie op de markt bracht en jaren later zou ze ook een van de eersten zijn om met mobiele telefonie te experimenteren. Een belangrijke stap was om de markt op te gaan met het zogeheten Android-systeem binnen de technologie van de smartphone. Het merk Apple was eerder al met de Iphone gekomen, maar in samenwerking met Google koos Motorola voor het mobiele systeem van de Android.

Vanaf het begin van de eenentwintigste eeuw gingen de zaken minder goed voor Motorola. Het bedrijf besloot in 2011 dan ook om als twee aparte bedrijven verder te gaan. Motorola Mobility zou zich specifiek richten op mobiele telefonie, terwijl Motorola Solutions zich onder andere specialiseerde in professionele communicatie. Motorola Solutions is tegenwoordig verreweg de belangrijkste tak. Vanaf maart 2012 is Motorola Mobility volledig in handen van Google.

Feiten:

Opgericht door: Galvin Manufacturing Company Opgericht in: 1928 (in 1947 ging het bedrijf verder onder de naam Motorola) Opsplitsing: In 2011 werd het opgesplitst in Motorola Solutions en Motorola Mobility Hoofdkantoor: Schaumburg, Illinois (Motorola Solutions) Libertyville, Illinois (Motorola Mobility)

De beginjaren

Motorola begon met haar diensten onder de naam Galvin Manufacturing Coporation. De eerste producten van de Galvin Manufacturing Corporation waren onder andere de Motorola-radio, een van de eerste commerciële autoradio’s. Eerder al waren er een aantal producten op de markt gebracht waarvan de merknaam eindigde op ‘-ola’, onder andere omdat ‘ola’ een prettige klankcombinatie zou zijn aan het einde van een naam. Vanaf 1930 werd het merk Motorola dus als merknaam van de radio gebruikt, maar het zou pas vanaf 1947 gebruikt worden als officieel handelsmerk voor het gehele bedrijf.

De meeste producten van Motorola zijn verbonden met geluid en radio. Het bedrijf maakte als een van de eersten radio’s waar geen batterijen meer voor nodig waren. Daarnaast werkte Motorola aan de walkietalkie, mobiel materiaal voor Defensie en mobiele telefonie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestond de productie vooral uit oorlogsmateriaal. Walkietalkies bleken zeer noodzakelijk en er werd een zogeheten AM SCR-536 radio ontwikkeld. Dit was een speciale radio die werkte op privé-netwerken. Hierdoor konden er geheime boodschappen uitgewisseld worden zonder dat de andere partij deze kon onderscheppen. De radio was een van de doorslaggevende communicatiemiddelen van de Geallieerden tijdens de oorlog.

Beursgang en internationalisering

In het jaar 1943 besloot Motorola publiek de beurs op te gaan, en zoals eerder vermeld veranderde in 1947 de naam naar Motorola. Na de oorlog verlegde het bedrijf zijn focus naar de radio- en televisietechnologie. Vanaf het jaar 1947 begon Motorola met de productie van televisies met behulp van het zogeheten Cathode Ray Tube systeem. Hierbij wordt gebruikgemaakt van elektroden en lichtsystemen, om dan de specifieke code die uitgezonden wordt om te kunnen zetten in een beeld: het beeld dat wij uiteindelijk op de televisie zien. Het was echter de kunst om deze techniek ook voor grotere oppervlakten te gebruiken. Voorheen was de televisie, zoals je je eventueel nog kunt herinneren, een klein vierkant doosje. Vanaf het eind van de jaren ’50 kwam Motorola met de eerste grotere televisieschermen (19-inch) en in 1963 werd zelfs de eerste kleurentelevisie uitgebracht. In 1974 zou Motorola het gedeelte van televisie doorverkopen aan Panasonic om zich weer helemaal te richten op de telecommunicatie.

In 1952 besloot Motorola internationaal de markt op te gaan. De eerste internationale vestiging werd geopend in Toronto, Canada. Daarnaast werd in 1964 de eerste onderzoeksbasis gebouwd in Israël. Tot 1998 was Motorola de grootste producent van mobiele telefonie. Zo was het ook een van de eerste bedrijven met een handsfree-set voor telefoons. Dit zou later in veel landen verplicht worden als men gebruik wilde maken van de telefoon in het verkeer. Daarnaast begon ze te experimenteren met het zogeheten Android Systeem. Dit was een systeem dat ze in samenwerking met Google op de markt bracht en dat met name werd gebruikt in de smartphones. Hiermee wilde ze de concurrentiestrijd aangaan met de Iphone van het bedrijf Apple. In 1998 werd de marktpositie van Motorola in de mobiele telefonie echter overgenomen door Nokia.

Recente geschiedenis

In 2011 begonnen onderhandelingen met Google over een eventuele overname van Motorola Mobility. Ondanks het feit dat Motorola nog geen andere bieders had en er dus geen concurrentie was, deed Google zelf al zo’n 33% op de prijs die ze voor de aandelen zou betalen. Uiteindelijk werd de waarde vastgesteld op 40 dollar per aandeel. In november van het jaar 2011 gingen ook de aandeelhouders akkoord met de overname, en was Motorola Mobility officieel in handen van Google.

Bijzonderheden

Eind jaren ’50 begon Motorola met het produceren van communicatietechnologie voor NASA. Hierbij ontwierp het bedrijf de radiosystemen die de astronauten in verbinding moesten stellen met de ruimtevaartstations op de aarde, zo ook voor de vlucht die in 1969 voor het eerst naar de maan ging. Met andere woorden: de beroemde uitspraak van Neil Armstrong - ‘That’s one small step for man, one giant leap for mankind’ - werden naar de aarde gezonden met behulp van een Motorola-systeem.

Daarnaast is Motorola bekend van haar sponsoring van de Motorola-wielerploeg. De belangrijkste renner van deze ploeg was Lance Armstrong. Omdat het natuurlijk toch een communicatiebedrijf bleef, was Motorola een van de eersten die met zend- en ontvangstapparatuur werkte om de communicatie tussen de renners en de ploegleiding te verbeteren. Vandaag de dag gebruiken alle wielrenploegen dit soort apparatuur. Naast de wielerploeg sponsort Motorola ook andere sportclubs, sportcompetities en individuele personen, zoals voetbalster David Beckham en de zangeres Fergie.

De laatste jaren is Motorola bezig om bewuster te produceren. Het bedrijf gebruikt veel gerecycled materiaal voor zijn producten, zorgt ervoor dat opladers en mobiele apparatuur geen PVC bevatten en doet veel moeite om het gehele productieproces groener te maken. Door Greenpeace werd de organisatie in de top tien van groene elektronicaproducten geplaatst.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan