Apple

apple logo Mede dankzij Steve Jobs geldt Apple als een belangrijke speler op de computer- en gadgetmarkt, bekend om zijn Mac-computers, iPods, iPhones en iPads. Het bedrijf brengt naast hardware ook veel software uit voor eigen apparatuur en Windows.

Geschiedenis

De eerste jaren van Apple

Steven Wozniak en Steven Jobs, dan nog twee buitenbeentjes met een grote voorliefde voor elektronica, raken bevriend op de middelbare school. Het contact tussen de jongens houdt ook stand na hun afstuderen. Ze kappen beiden hun vervolgstudie af voor een baan in het walhalla van technologiebedrijven: de ‘Silicon Valley’ bij San Francisco. Wozniak start bij Hewlett-Packard, Jobs begint zijn carrière bij Atari. Wozniak houdt zich onder andere bezig met het ontwerpen van computers en begin 1976 ontwerpt hij een nieuw model. Jobs blijkt dan al een goede neus voor technologie te hebben, hij dringt er bij zijn naamgenoot op aan het model op de markt te brengen. In april van datzelfde jaar is de eerste ‘Apple’-computer een feit. De naam is onder meer afgeleid van de ‘fruitariër’-periode van Steve Jobs.

Apple II

In de eerste instantie wordt de computer niet erg serieus genomen door hobbyisten, maar hier komt in 1977 verandering in wanneer de Apple II wordt gepresenteerd op een computerbeurs. Het model geldt namelijk als de eerste persoonlijke computer met kleurkaart en een omslag van plastic, en maakt daardoor veel indruk op het publiek. Na de presentatie is er veel vraag naar de Apple II en het bedrijf van Wozniak en Jobs groeit. In 1980, het jaar waarin de Apple III wordt geïntroduceerd, heeft Apple al een paar duizend mensen in dienst. Een jaar later raakt Wozniak gewond tijdens een vliegtuigongeluk en hij trekt zich noodgedwongen terug uit het bedrijf. Jobs wordt daarmee het hoofd van Apple.

Strijd

In 1981 brengt concurrent IBM zijn eerste PC uit, een computer die door sterke marketing al snel een monopoliepositie inneemt op de computermarkt. Jobs realiseert zich dat zijn bedrijf hard zal moeten strijden om een goede marktpositie te behouden en vindt zichzelf niet de geschikte persoon om dit te sturen. Hij benadert daarom in 1983 John Sculley, dan nog directeur van Pepsi-Cola. Sculley besluit de positie van directeur en CEO van Apple op zich te nemen, terwijl Jobs zich toelegt op een van de projecten van het bedrijf; de ontwikkeling van de Macintosh. Jobs werkt zeer hard aan het project, maar al snel blijkt dat het publiek niet tevreden is met het nieuwe model. Jobs en Sculley, die elkaar vanaf begin af aan niet goed liggen, krijgen mede hierdoor grote onenigheid. De ruzie loopt dusdanig uit de hand dat Jobs in 1985 een coup probeert te plegen tijdens de afwezigheid van Sculley. Het plan lekt echter uit en het bestuur van Apple besluit te stemmen. Sculley komt unaniem naar voren als verkozen directeur van Apple en Jobs neemt hierop ontslag.

Bedrijfsproblemen

In de maanden na de aanvaring tussen Jobs en Sculley gaat het niet goed met Apple. Sculley moet hierdoor meer dan duizend mensen ontslaan en Apple kent voor het eerst een flink verlies in inkomsten. Binnen het bedrijf begint twijfel te ontstaan over het werkelijke kunnen van Sculley, die ondertussen niet alleen te maken heeft met problemen binnen zijn eigen bedrijf: er speelt ook een flinke ruzie met Bill Gates van Microsoft, die op dat moment Windows 1.0 op de markt introduceert. Het systeem vertoont veel kenmerken van de interface van Apples Mac. Het geschil eindigt wanneer Gates erin toestemt een contract te ondertekenen met daarin de belofte geen gebruik te maken van Mac-technologie. De advocaten van Microsoft zorgen ervoor dat de opgestelde verklaring enkel en alleen van toepassing is op versie 1.0 van Microsoft. Hierdoor blijkt Apple het exclusieve recht op zijn vooruitstrevende interface voorgoed kwijt te zijn. Het ondertekende document zou in toekomstige aanvaringen tussen Apple en Microsoft nog een grote rol spelen.

Ondanks alle tegenslagen weet Apple toch weer op te krabbelen door introductie van de vernieuwde Mac. In 1987 wordt de Mac II geïntroduceerd en het lijkt erop dat de zorgen van het bedrijf voorbij zijn. Dit blijkt echter valse hoop. Tegen het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw wordt de computermarkt overspoeld met klonen van IBM’s pc, terwijl Apple het enige bedrijf is dat Macs verkoopt. In mei 1990 brengt Microsoft Windows 3.0 uit, een systeem dat op praktisch alle verschillende pc’s kan draaien. Daarmee zet het bedrijf zich zeer sterk op de markt, terwijl Apple zich met zijn nicheproducten in een benarde positie bevindt.

In een poging sterk terug te komen op de computermarkt brengt Apple in 1991 zijn eerste generatie PowerBooks uit, een nieuw soort computer met een ingebouwde persoonlijke digitale assistent (PDA). Vooral Sculley ziet een toekomst in de PDA en maakt zich sterk voor een verdere ontwikkeling van persoonlijk assistent ‘Newton’. Voor de dagelijkse zaken van Apple heeft hij echter weinig interesse meer en in 1993 besluit het bestuur Michael Spindler als directeur aan te stellen. Hoewel hij enkele goede beslissingen maakt voor het bedrijf, blijft Apple problemen houden. Zo staat er in 1995 voor een biljoen dollar aan bestellingen klaar, maar beschikt Apple niet over de onderdelen om ze uit te voeren. In 1995 en 1996 gaat het bedrijf hierdoor door het diepste dal dat ze hebben gekend en er wordt helemaal geen winst gedraaid.

Jobs keert terug

In 1996 maakt Apple bekend dat het NeXT aan zal kopen, het computerbedrijfje dat Jobs in 1985 na zijn ontslag bij Apple heeft opgezet. De incorporatie vindt voornamelijk plaats om het innovatieve besturingssysteem NeXTstep in handen te krijgen, welke de basis zou worden voor de nieuwe generatie computers van Apple. In 1997 wordt bestuurder Gil Amelio vrij onverwachts ontslagen en er wordt geen nieuwe directeur aangekondigd. De financiële bestuurder van Apple neemt de dagelijkse taken tijdelijk op zich en Jobs krijgt een ‘uitgebreide positie’ aangeboden. Zonder directeur en met een dramatisch laag aandelenkapitaal moeten er snel beslissingen worden gemaakt en Jobs neemt deze taak op zich. Zo schaft hij het hele Newton-project van Spindler af en vernieuwt het hele bestuur. In 1997 maakt Jobs bekent dat Apple een vijfjarig verbond aan zal gaan met Microsoft. Door deze samenwerking moet er een einde komen aan de spelende ruzie over interfaces en wordt Microsofts populaire Office-pakket ook uitgebracht voor de Mac. Datzelfde jaar worden er ook twee nieuwe Apple-modellen geïntroduceerd.

Een andere succesvolle beslissing van Jobs is de oprichting van de online Apple Store, welke meteen een groot succes blijkt. Het bedrijf maakt dankzij Jobs voor het eerst in een lange tijd weer winst. Hij zet als ‘tussentijdse directeur’ de positieve lijn voort door onder ander een nieuw Mac-design in te voeren, de succesvolle iMac, gevolgd door de iBook in 1999. Een jaar later wordt bekend dat Jobs als volwaardig directeur van Apple wordt aangesteld. Het bedrijf boekt steeds betere resultaten. In 2001 krijgt de Apple Store echte vestigingen waar niet alleen computers worden verkocht, maar ook andere ‘lifestyle producten’ zoals videocamera’s en MP3-spelers. In 2001 brengt Apple de populaire iPod uit en in 2003 volgt de introductie van iTunes, een vernieuwende service in de muziekindustrie. Het eerste jaar verkoopt de iTunes-muziekwinkel meer dan zeventig miljoen liedjes, waarmee Apple meer dan een derde van de legale muziekverkoop beheert. De iPods van Apple zijn gewilde items en het bedrijf heeft voor het eerst in lange tijd weer een monopoliepositie op een product. Ook andere nieuwe producten, waaronder de iPad (2010), slaan zeer goed aan bij het publiek. Tegenwoordig heeft het bedrijf een beurswaarde van ruim 620 miljard dollar en staat het sterker op de markt dan ooit tevoren.

Design

Apple geldt heden ten dage als een populair merk, wat voor een groot deel te maken heeft met het aantrekkelijke design van de producten. De creatieve kracht achter de ontwerpen is de Apple Industrial Design Group, de designtak van Apple Inc. Hier worden alle producten van het bedrijf ontworpen. De Design Group werd in 1977 opgericht toen Steve Jobs Jerry Manock in dienst nam om de Apple II te ontwerpen. Jobs staat dan al bekend om zijn obsessie voor vormgeving en stijl en samen met Manock stelt hij zorgvuldig een designstijl samen, onder andere gekenmerkt door afgeronde hoeken en frisse kleuren, die tot begin jaren negentig zou worden gehanteerd. Hoewel Jobs samen met Manock al een belangrijke basis heeft gelegd, wenst hij een van de beste designers ter wereld aan Apple te kunnen koppelen. Er wordt daarom op aanraden van Manock een wedstrijd georganiseerd, welke Hartmut Esslinger met verve wint. Esslinger ontwikkelt vervolgens een uniek design waarmee Apple zich voorgoed als een volwassen merk op de markt zet.

Tegenwoordig staan producten van Apple bekend als innovatief, stijlvol en hip. De verkoop van Macs, iPads, iPhones en iPods loopt goed en er komen regelmatig nieuwe modellen op de markt. Hoewel Steve Jobs in 2011 aan kanker overleed, wordt hij nog steeds gezien als een pionier van de computerindustrie en de grote kracht achter het bedrijf Apple.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan