Disney

Het Amerikaanse The Walt Disney Company is een enorme speler op het gebied van media. Haar invloed op de (voornamelijk jeugdige) kijkers van films en televisieprogramma’s, bezoekers van parken en kopers van merchandise is niet te meten. Wel kan met zekerheid gezegd worden dat iedereen in de Westerse wereld in aanraking is gekomen of komt met Disney. De oprichting van het bedrijf vond plaats in 1923. Walter Elias Disney (1901) tekende in dit jaar een studiocontract met Margaret Winkler, die eerder verantwoordelijk was voor de cartoons van Felix the Cat. Samen maakten zij animatiefilmpjes over Alice, een meisje dat in een wonderland avonturen beleefde.

Vroege jaren

Niet lang na het ontstaan van de samenwerking tussen Disney en Winkler, ging deze laatste met pensioen. Walt Disney hield de studio staande en bracht zwart-wit filmpjes uit met hoofdpersonages als Oswald the Lucky Rabbit en, in 1928, Mickey Mouse. Dit beroemde karakter is hét symbool van The Walt Disney Company geworden. In 1930 werden er ook strips uitgebracht met Mickey in de hoofdrol. Het filmpje ‘Steamboat Willie’ (waarin Mickey Mouse voor het eerst in voor kwam) was vernieuwend, omdat er geluid bij gesynchroniseerd was. Hiermee nam de populariteit van de animaties van Disney sterk toe en daarmee groeide het bedrijf ook.

In 1932 verscheen het eerste filmpje in kleur en in 1934 verscheen Donald Duck, een ander welbekend tekenfiguur, voor het eerst in een werk van Disney’s studio. Tot zover waren de filmpjes vrij kort, vaak niet langer dan 9 minuten. In 1937 kwam voor het eerst een langere film uit: Snow White and the Seven Dwarfs (Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen), een 83 minuten durende tekenfilm naar het verhaal van de gebroeders Grimm. Een ander groot succes van de studio werd de film Fantasia, waarin knap getekende beelden en muziek van beroemde componisten samensmolten. Het succes van deze films betekende voor Walt Disney Studio niet dat het er geen korte films meer gemaakt werden. Er verschenen nog honderden ‘Disney shorts’ met Mickey Mouse, Donald Duck en later ook Pluto en Goofy. Ook waren de filmpjes onder de naam ‘Silly Symphonies’, waar muziek voor geschreven werd, inmiddels heel populair geworden. In de jaren ’90 verschenen er bovendien vele korte filmpjes over nog meer verschillende karakters in ‘Disney Afternoon’ (in Nederland: Disney Festival), een programma dat op TV werd uitgezonden.

In 1949 werd Walt Disney Studio officieel omgedoopt tot het bedrijf The Walt Disney Company. In de jaren hierna werden er niet alleen korte animaties op TV vertoond, maar ook een televisieshow waar Walt Disney zelf in verscheen. Deze show heette ‘Disneyland’ en hierin speelden acteurs, mensen van The Walt Disney Company en getekende karakters samen terwijl er een kijkje in de productie van shorts en films werd genomen. De opbrengst van deze show werd gebruikt om in California het eerste themapark van Disney te construeren: Disneyland. De opening van dit park vond plaats in 1955.

Na Disneyland

Het succes van The Walt Disney Company bleef toenemen. De filmpjes en shows op TV en de films waren geliefd onder kinderen in Noord-Amerika en Europa, die de voornaamste doelgroep vormden. In 1966 stierf Walt Disney, die toen 65 jaar oud was. Zijn broer, die vanaf de samenwerking van Walt Disney en Margaret Winkler al bij het bedrijf werkte, nam The Walt Disney Company over.

In 1971 kwam er een tweede themapark bij in Florida: Walt Disney World Resort, meestal Disney World genoemd. Bij dit park werden ook hotels gebouwd. Tegenwoordig bedraagt het totale oppervlakte meer dan 60 vierkante meter en zijn er jaarlijks miljoenen bezoekers. Andere parken die werden gebouwd zijn Tokyo Disneyland (Japan, 1983), Disneyland Paris (Frankrijk, 1992) en Hong Kong Disneyland (China, 2005). Er zijn op dit moment plannen voor een nieuw resort in Shanghai, China. In alle parken zijn attracties, winkels en restaurants te vinden.

1983 is het jaar waarin The Walt Disney Company een eigen televisiezender kreeg in de Verenigde Staten. The Disney Channel zond toen 18 uur per dag tekenfilmpjes en -series uit, maar na enkele jaren werd de hele dag geprogrammeerd. Het bedrijf had toen nieuwe eigenaren: in 1984 namen Michael Eisner en Frank Wells het stokje over van Roy Disney, Walt’s broer. Onder hun tien jaar lang durende leiderschap stegen de inkomsten van het bedrijf van 1,5 miljard dollar naar 8,5 miljard dollar per jaar. Tegenwoordig bedragen de jaarlijkse inkomsten meer dan 40 miljard dollar.

Onderdelen

  • The Walt Disney Company is onderverdeeld in vijf groepen. Deze zijn verantwoordelijk voor uiteenlopende activiteiten van het bedrijf.

  • The Walt Disney Studios is het onderdeel waarop Disney gebouwd is: het draait binnen deze tak om de productie van (animatie)filmpjes, series en films. Ook de muziek en de theateruitvoeringen van deze producties vallen onder deze tak. In de loop der jaren hebben verschillende bedrijven zoals Pixar zich bij The Walt Disney Studios aangesloten.

  • Disney Interactive Media Group is verantwoordelijk voor de vertegenwoordiging van Disney op het internet en voor videospelletjes. Dit loopt dus uiteen van het bijhouden van de website van Disneyland Parijs tot het ontwikkelen van een game met Disneykarakters voor Nintendo. Ook is er voor kinderen een interactieve website gecreëerd, Club Penguin. Op deze site kunnen zij spelletjes spelen, chatten en educatieve dingen lezen.

  • Media Networks zorgt voor entertainment op TV, radio en in tijdschriften en boeken. Disney-televisiezenders over de hele wereld worden binnen door onderdeel beheerd. Alle programma’s hebben samen ongeveer 600 miljoen kijkers. The Walt Disney Company beheert zelfs een populaire nieuwszender: ABC News.

  • Het onderdeel Parks and Resorts regelt alles omtrent de themaparken en vakanties die Disney aanbiedt. Het bedrijf bezit twee cruiseschepen en een privé-eiland in de Bahama’s.

  • Tot slot is Disney Consumer Products verantwoordelijk voor alle mogelijke producten die te maken hebben met Disney: speelgoed, DVD’s, merchandise, decoratie en nog veel meer.

Films

Disney heeft honderden films uitgebracht sinds 1937. De films hebben altijd een happy ending en een positieve insteek. Ze zijn aangepast op de fantasierijke belevingswereld van het kind, maar bevatten ook morele lessen. Belangrijke en veelvoorkomende onderwerpen zijn vriendschap, eerlijkheid, liefde en het verschil tussen goed en kwaad. Disney onderscheidt Walt Disney Classics van haar andere films. De Classics worden aangeduid als ‘meest waardevol, magisch en onvergetelijk’. Films die tot deze categorie behoren zijn onder andere Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen, 101 Dalmatiërs en de Leeuwenkoning.

Bij het maken van de animatiefilms is er veel meer nodig dan alleen de tekenaars. Ten eerste moet het verhaal geschreven worden. Dan volgen de schetsen voor de personages. Als de tekeningen voor de film gemaakt worden, zijn er ook mensen nodig die model staan voor de personages en bewegingen maken ter ondersteuning van de tekenaars. Het tekenwerk wordt door een grote groep mensen uitgevoerd, en is heel erg precies. Wanneer alle tekeningen van figuren en achtergronden klaar zijn, moeten deze worden opgenomen. Vroeger gebeurde dat met behulp van camera’s, maar tegenwoordig kan dit allemaal met computertechnologie gedaan worden. Disney maakt tegenwoordig haast alleen maar films met computeranimatie-technieken. Wat volgt nadat de filmbeelden klaar zijn, is het geluid: stemmen, geluidseffecten en (achtergrond)muziek worden toegevoegd aan de film. Er worden hiervoor muzikanten, stemacteurs, allerlei apparaten en, sinds het bestaan van hiervan, computers gebruikt. Nadat alles is samengevoegd en bewerkt, kan de film pas worden uitgebracht. Het proces duurde vroeger vaak jaren, maar tegenwoordig kan een film in een jaar klaar zijn.

In de vroege jaren werden Disney’s animatiefilms gemaakt door vele verschillende tekeningen na elkaar onder een camera te leggen. Er werd gebruik gemaakt van meerdere lagen transparante vellen met tekeningen erop, zodat er diepte ontstond en ook de achtergrond bewoog. Deze methode en camera werden door Walt Disney uitgevonden. Later bedacht hij een nieuwe methode, waarbij de afbeeldingen een stukje van elkaar verwijderd waren. Glazen platen met olieschilderingen werden dichter bij of verder van de camera geplaatst om realistisch in- of uit te zoomen.

Terwijl de computer een steeds geavanceerder apparaat werd, ging The Walt Disney Company hier meer gebruik van maken. In samenwerking met Pixar Animation Studios heeft Disney haar met de computer geanimeerde films gemaakt. De figuren en achtergronden lijken door de computertechniek minder op tekeningen, maar meer op echte beelden. Er kan meer diepte worden gecreëerd en de details zijn verfijnder. De originele tekeningen worden eerst met potlood op papier getekend, om daarna met pen over te worden getrokken. Daarna worden de tekeningen in de computer gezet, waar ze bewerkt worden met behulp van 3D-technieken. Bewegingen, kleuren, schaduwen en texturen kunnen hiermee allemaal via de computer worden verwerkt. Het tekenproces is nog steeds monnikenwerk, maar het filmproces gaat sneller dan met een camera.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan