Fastfood in Amerika en Canada: Wendy's

Wendy’s Old Fashioned Hamburgers (beter bekend als Wendy’s) is een internationale fastfoodketen die op 15 november 1969 werd opgericht door Dave Thomas in Columbus (Ohio). Wendy’s is met zo’n 6650 locaties ’s werelds derde grootste hamburger fastfoodketen, na McDonald’s en Burger King. Het grootste gedeelte van Wendy’s restaurants is gevestigd in Noord-Amerika. De meeste filialen zijn franchise-ondernemingen, wat wil zeggen dat individuele eigenaren de controle hebben over openingstijden, het interieur van hun restaurant, de bedrijfskleding en het loon van hun personeel. Daarentegen stelt het hoofdkantoor van Wendy’s vast hoe het restaurant er van buiten uit hoort te zien en wat er op het menu staat.

Wendys

Geschiedenis

Wendy’s staat voornamelijk bekend om haar karakteristieke vierkante hamburgers en de ‘Frosty’, een soort softijs vermengd met bevroren zetmeel. Het idee voor deze hamburgers en ‘Frosty’ kwam niet geheel van Dave Thomas. Ze werden al eerder verkocht bij ‘Kewpee Hamburgers’ in het dorp waar hij geboren was, Kalamazoo (Michigan). Na hier wat inspiratie opgedaan te hebben opende hij in 1969 zijn eerste restaurant in Columbus (Ohio). Hij vernoemde het restaurant naar zijn vierde kind, Melinda Lou ‘Wendy’ Thomas. Wendy’s claimt dat het concept van een ‘drive-in’ van hen afkomstig is. In 1979 introduceerde Wendy’s als eerste fastfoodketen de ‘salad bar’. In de jaren ’80 en ’90 ging het economisch wat minder voor de wind. Wendy’s verfriste haar imago en veranderde haar menu, waardoor ze weer een belangrijke concurrent werd van de andere fastfoodketens.

Wendy's in de Verenigde Staten en Canada

De meeste restaurants van Wendy’s vind je in de Verenigde Staten en Canada. Het afgelopen decennium is Wendy’s steeds meer bezig om een socialere onderneming te worden. Zo hebben ze het ‘Wendy’s Animal Welfare Program’ opgezet om te zorgen voor een beter dierenwelzijn. Ook ‘Wendy’s High School Heisman Memorial Trophy Award’, een prijs voor jonge atleten, wordt door Wendy’s gesponsord.

Wendy's in de rest van de wereld

Wendy’s heeft vestigingen in ongeveer dertig verschillende landen, waaronder Costa Rica, Honduras, Indonesië. Rusland, Mexico, de Verenigde Arabische Emiraten en Nieuw Zeeland

Slogan en mascotte

Na een succesvolle start raakte Wendy’s al snel verwikkeld in een hevige concurrentiestrijd op de fast-food markt. Het was belangrijk om een goede campagne te ontwikkelen. Clara Peller speelde de hoofdrol in Wendy’s reclamecampagne in 1984 met de succesvolle oneliner; ‘Where is the Beef?’. In 1997 trok Wendy’s haar sponsorcontract met televisieserie ‘Ellen’ in, toen bleek dat de hoofdrolspeelster lesbisch bleek te zijn. Een boycot vanuit de gay- en lesbian gemeenschap volgde. Na de dood van Dave Thomas had de keten grote moeite om een goede campagne op te starten. In 2004 bedachten ze een mascotte die ze ‘Mr. Wendy’ noemden. Dit werd een extreme flop. Tegenwoordig komt Wendy’s regelmatig terug in films en tv-series, zoals de realityshow ‘Extreme Makeover: Home Edition’, waar honderd bouwvakkers werden getrakteerd op een hamburger. Sinds 2009 heeft Wendy’s als slogan: ‘You know when it’s real’.

Menu

Wendy’s menu bestaat voornamelijk uit hamburgers, kipsandwiches, frietjes en frisdranken (inclusief de ‘Frosty’). Wendy’s heeft geen zogenaamde ‘signature sandwich’, een zeer bekende en eigen sandwich, zoals de Big Mac (bij MacDonald’s) of de Whopper (bij Burger King). Wat wel kenmerkend is, zijn de vierkante hamburgers die gemaakt zijn van vers gemalen rundvlees.

Sinds 2007 kan je naast een lunch of diner, ook een ontbijt krijgen bij de meeste restaurants van Wendy’s in de Verenigde Staten en Canada. Het ontbijt bestaat uit verschillende broodjes, koeken, burrito’s, brownies, muffins en kaneelstokjes.

Friet is het belangrijkste basis-item in het menu van Wendy’s. Maar je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een salade of gebakken aardappelen te nemen in plaats van friet. Als toetje verkoopt men onder andere ‘Twisted Frosty’. Je kiest dan uit verschillende soorten ijs, wat vervolgens wordt gemixt met Oreo, M&Ms of een andere lekkernij. Andere bekende items op het menu van Wendy’s zijn de ‘Big Classic’ (enigszins te vergelijken met de Whopper van Burger King), de ‘Double Stack’ (een dubbele cheeseburger voor slechts 1 dollar) en verschillende salades zoals ‘Apple Pecan Chicken’, ‘BLT Cobb’, ‘Baja Salad’ en ‘Spicy Chicken Caesar’.

Meer informatie is te vinden op Wendy's officiële website.

9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan