Fastfood in Amerika en Canada: Quiznos

Voor ciabatta's, sandwiches, soepen en salades kun je terecht bij Quiznos. Quiznos is redelijk onbekend in Nederland, maar is na Subway een van de grootste broodjesrestaurants van de Verenigde Staten. In vrijwel elke Amerikaanse staat is een Quiznos-restaurant te vinden. Hoewel de sandwiches van Quiznos tot 2007 letterlijk als warme broodjes over de toonbank gingen, kampt de fastfoodketen met grote verliezen en heeft het zwaar te lijden onder concurrentie van onder meer Subway.

Quiznos

Geschiedenis

Concurrerende broodjeszaken

De geschiedenis van Quiznos gaat terug tot 1978. Terrel Braly kocht samen met een groep investeerders een oud tankstation en bouwde deze om tot een broodjeszaak genaamd ‘Sandwich World’. De bedrijfsmanager zag brood in het grillen van sandwiches in een pizza-oven. Het publiek was daarover eveneens tevreden, wat leidde tot concurrentie: in 1979 opent een tweede broodjesrestaurant haar deuren, pal tegenover Sandwich World. Footers Restaurant, met chefkok Jimmy Lambatos en restauranthouder Todd Disner als eigenaars, maakt grotere en betere broodjes. In 1981 nemen Lambatos en Disner Sandwich World over en hernoemen het Quiznos. Dit was ook de eerste aanzet tot de uitbreiding naar een keten. In de twintig jaar die volgden, groeide het aantal Quiznos-restaurants gestaag.

Als warme broodjes over de toonbank

In 1987 zijn er al twaalf Quiznos-restaurants in de Verenigde Staten. De 23-jarige Rick Schaden en zijn vader kopen een Quiznos-franchise in Boulder, Colorado. Niet veel later nemen ze de gehele keten over, die dan achttien restaurants telt en een beurswaarde heeft van $4,4 miljoen. In 1995 opent Quiznos haar 103de broodjeszaak, om dit aantal in twee jaar tijd nog eens ruimschoots te verdubbelen. Quiznos profiteert in 2002 van grote campagnes tijdens de Super Bowl. Het broodjesbedrijf profileert zich als humoristisch met opmerkelijke reclame-uitingen. Ook worden er straatartiesten ingezet om mensen naar de Quiznos-restaurants te lokken. Quiznos breidt uit naar Canada (1999), het Verenigd Koninkrijk (2001) en India (2011) en bereikt in 2007 een piek met maar liefst 5000 franchise-zaken.

Quiznos verbrandt

Tussen 2007 en 2009 gaat het Quiznos niet langer voor de wind. De concurrentie op de broodjesmarkt is moordend. Er zijn regelmatig rechtszaken tussen Quiznos en concurrenten als McDonald's en Subwaydie meer geld kosten dan opleveren. Vanaf 2007 sluiten duizend Quiznos-restaurants hun deuren. De fastfoodketen wordt ervan beschuldigd geld af te troggelen van werknemers en franchise-houders tot verkapte consumenten te maken. Tijdens de [Grote Depressie] gaan nog eens tweeduizend restaurants failliet. Quiznos wordt overgekocht door Avenue Capital Group of New York in 2012, maar wordt desondanks bankroet verklaard op 14 maart 2014. De schuld bedraagt op 30 juni 2014 maar liefst $400 miljoen. Anno 2015 heeft Quiznos nog 1.500 restaurants, waarvan zo'n 900 in de Verenigde Staten. Men is een nieuwe koers gaan varen en begonnen met grootschalige ontslagrondes. Het is echter nog maar de vraag of Quiznos kan blijven bestaan in de competitieve broodjesmarkt met Subway als grootste concurrent.

Menu

Het zal je niet ontgaan zijn dat het menu van Quiznos hoofdzakelijk broodjes behelst. De keuze varieert van Italiaanse ciabatta's en flinke sandwiches die rijkelijk belegd zijn met bijvoorbeeld rundvlees, bacon en/of cheddarkaas. Ook zijn er kalkoensandwiches, salades en soepen te koop. Wie de Quiznos bezoekt voor het ontbijt, kan rekenen op een geroosterd broodje met roerei en kaas. Let je op de lijn, dan hoef je Quiznos niet direct voorbij te lopen. Er is een speciaal menu met gerechten onder de (slik) 500 calorieën. Hierop staan onder meer een broodje met guacamole of een caesarsalade, maar ook eenvoudige koekjes en brownies.

Meer informatie over Quiznos vind je op Quiznos officiële website.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan