Fastfood in Amerika en Canada: Dunkin' Donuts

Dunkin’ Donuts is een internationale fastfoodketen die vooral bekend staat om haar rijkelijk versierde donuts. De keten richtte zich aanvankelijk op donuts en andere gebakken producten, zoals bagels, maar tegenwoordig bestaat meer dan de helft van de omzet van Dunkin’ Donuts uit de verkoop van koffie. Het hoofdkantoor is gevestigd in Canton, Massachusetts. Dagelijks bedienen medewerkers van Dunkin’ Donuts in totaal meer dan drie miljoen klanten wereldwijd.

Dunkin Donuts

Geschiedenis

In 1950 richtte William Rosenberg Dunkin’ Donuts op in Quincy, Massachusetts. Vier jaar later werd Rosenberg door verschillende magazines, waaronder The Saturday Evening Post, geroemd als aanstormend talent onder de jonge ondernemers. Hij had inmiddels al vijf Dunkin’ Donuts-winkels geopend. Rosenberg bleef niet stilzitten en richtte in 1960 de International Franchise Association op. Op 22 september 2002 overleed hij op 86-jarige leeftijd.

Dunkin’ Donuts vestigingen

VS en Canada

Dunkin’ Donuts heeft meer dan 6.700 vestigingen in 35 staten van Amerika. Het bedrijf heeft zich tot doel gesteld dit aantal in 2020 uitgebreid te hebben tot maar liefst 25.000 winkels. In Canada zijn slechts enkele winkels te vinden, deze zijn gevestigd in Québec. De meerderheid van de vestigingen werd in 2010 gesloten.

Wereldwijd

Dunkin’ Donuts heeft momenteel meer dan 12.000 vestigingen in 45 landen, waaronder Aruba, Brazilië, Saudi-Arabië, Mexico en Spanje. In Europa is het bedrijf op 240 locaties actief. In Nederland zal in 2017 de eerste Nederlandse vestiging worden geopend in Amsterdam. In de komende vijf jaar wil Dunkin' Donuts nog eens vijfentwintig filialen openen in Nederland.

Mascotte en logo

Dunkin’ Donuts sponsort verschillende professionele sportteams, zoals de Dallas Cowboys (American football) en de New York Yankees (honkbal). De slogan van Dunkin’ Donuts is ‘America Runs on Dunkin’. Een alternatieve slogan die onlangs gelanceerd werd is ‘You ‘Kin Do It!’. De allereerste slogan die ze voerden was ‘Sounds Good, Tastes Even Better’. In 2007 ontwikkelde Dunkin’ Donuts een reclamecampagne rond een koffiekopje genaamd Joe Dunkin. Er werden verschillende commercials gemaakt met topsporters en Joe Dunkin.

Menu

Dunkin’ Donuts heeft meer dan vijftig verschillende soorten donuts. Daarnaast verkopen ze diverse soorten koeken, brownies, bagels, muffins, pasteitjes, sandwiches, wraps en tosti’s. Op het gebied van koffie zijn ze een autoriteit en een grote concurrent van ketens als Starbucks en Krispy Kreme. In Canada en in het noorden van de Verenigde Staten is voornamelijk Tim Hortons een belangrijke concurrent. Dunkin’ Donuts verkoopt onder andere espresso, cappuccino en verschillende lattes. Andere dranken die ze verkopen zijn vanillethee, ijsthee en warme chocolademelk. In augustus 2007 lanceerde Dunkin’ Donuts grootschalige plannen om het vetgehalte van de producten te verlagen. Het bedrijf is daarom overgestapt op het gebruik van een mix van palmolie en olie uit sojabonen.

Meer informatie is te vinden op Dunkin' Donuts officiële website.

9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan