Fastfood in Amerika en Canada: Fuddruckers

Fuddruckers is een restaurantketen, gespecialiseerd in hamburgers. Met vestigingen in Noord-Amerika en het Midden Oosten is het logisch dat deze keten vrij onbekend is in Europa. Desondanks is Fuddruckers al jaren een gevestigde naam in de Verenigde Staten.

Fuddruckers

Geschiedenis

In 1979 opende Philip Romano in San Antonio een restaurant. Hij noemde het Freddie Fuddruckers. Gevestigd in een oud bankgebouw, begon hij een hamburgerketen omdat hij vond: ‘dat de wereld betere hamburgers nodig had’. Het idee was om grote hamburgers te serveren, in versgebakken broodjes en met veel verse tomaten,uien, sla en kaassaus. Slechts negen jaar later had het bedrijf al 150 restaurants. In 1988 verliet Romano het bedrijf om een nieuw concept te starten. Tien jaar later werd het bedrijf gekocht door Michael Cannon, die het enkele jaren later over deed aan Magic brands.

Het bedrijf is in de loop van de jaren enkele keren in opspraak geraakt, zoals recentelijk nog in 2010, toen Fuddruckers zichtbaar wapenbezit op het terrein verbood. Uitzondering hierop waren natuurlijk gezagsdragers.

De recessie van de afgelopen jaren heeft de restaurant markt flink geraakt. Ook Fuddruckers ontkwam niet aan de recessie. Het moederconcern Magic Brands vroeg in 2010 zelfs surseance van betaling aan, waarbij enkele ketens, waaronder Fuddruckers, werden verkocht aan de Tavistock groep. Op dezelfde dag van de overname werd bekend dat 24 locaties van Fuddruckers hun deuren sloten. Het bedrijf kwam echter niet definitief in handen van Tavistock, want tijdens de openbare veiling in juni 2010 werd deze groep overboden door Luby’s. voor 61 miljoen dollar verkreeg dit bedrijf Fuddruckers en Koo Koo Roo, een andere restaurantketen. In 2011 is enig herstel zichtbaar, maar het bedrijf heeft nog steeds te lijden onder de economische terugval. Vandaag de dag heeft het bedrijf 56 restaurants die bestuurd worden door het moederbedrijf, 129 franchise ondernemers in de Verenigde Staten, 1 franchise in Canada en 4 in Puerto Rico. Het hoofdkantoor bevind zich in Houston, Texas.

Het bedrijf

Sinds de aanschaf van Fuddruckers door Luby’s in 2010 is het hoofdkantoor van de keten verhuisd van Austin naar Houston. In Austin zat het bedrijf vanaf 2005, daarvoor in Danvers, Massachusetts en daarvoor in Beverly in dezelfde staat. Zoals eerder vermeld heeft het bedrijf vestigingen in Noord-Amerika, maar vanaf de jaren negentig legde het zich ook toe op de markt in het Midden Oosten. In 1994 werd in Saudi Arabie de eerste vestiging buiten Noord-Amerika geopend. Dit land werd gekozen door de aanwezigheid van vele Amerikanen. Bijna tweederde van het aantal van 200 Fuddruckers restaurants is in handen van Franchise ondernemers.

Menu

Het belangrijkste product op het menu bij Fuddruckers is de hamburger. Er zijn verschillende varianten van dit product te bestellen in het restaurant. Zo zijn er naast de gewone hamburger ook kipvarianten. De burgers zijn te bestellen vanaf 1/3 pond tot maar liefst 1 pond. Het bedrijf komt ook geregeld in het nieuws met nieuwe en extra grote hamburgers. Zo maakte een chef van Fuddruckers in 2006 de tot dan toe grootste hamburger, gebakken in een commercieel bedrijf. Deze woog maar liefst bijna 30 pond en werd verkocht voor 250 dollar. Dit record werd al in 2008 verbroken maar desondanks geeft het aan in welke mate Fuddruckers bezig is met hamburgers. Er wordt nog steeds geëxperimenteerd met verschillende en nieuwe soorten hamburgers. Om de klant tevreden te stellen bracht het bedrijf vervolgens vorig jaar verschillende ouderwetse hamburgers terug in het menu: The Southwest,Swiss Melt en Inferno Burger zijn allemaal weer verkrijgbaar bij Fuddruckers. Naast hamburgers heeft het bedrijf het standaardassortiment. Er zijn allerlei gerechten te bestellen, waarbij de burger nog steeds het hoofdingrediënt is. Fuddruckers is daarom te vergelijken met McDonald’s, alleen dan met een minder uitgebreid menu.

Meer informatie is te vinden op Fuddrucker's officiële website.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan