Fastfood in Amerika en Canada: Popeyes

Een bezoek aan New Orleans kan niet eindigen zonder een bezoek aan een vestiging van Popeyes Chicken & Biscuits, een grote fastfoodketen die zijn oorsprong heeft in deze plaats. Ook als je New Orleans niet aandoet tijdens je reis, is de kruidig gebakken kip altijd lekker voor onderweg. Zoals de zelfverzekerde leus van Popeyes luidt: ‘America’s Fried Chicken Champ – The Spicy Taste That Can’t Be Beat’.

Popeyes

Geschiedenis

In 1972 opende Al Copeland een restaurant genaamd ‘Chicken on the Run’ in een buitenwijk van New Orleans. In het begin liepen de zaken niet zo goed. Om dit te veranderen, besloot de eigenaar om de ‘fried chicken’ die hij verkocht pittiger te maken. Dit was een succes.

Copeland begon met het openen van meerdere restaurants in Louisiana. Tussen 1976 en 1986 opende hij ongeveer vijfhonderd vestigingen. Hij werd hierin geholpen door B.P. Newman, die zorg droeg voor de vestigingen in Texas en omgeving. In 1984 werd tevens de eerste vestiging in het buitenland geopend. De inwoners van Toronto konden gaan genieten van de ‘fried chicken’ uit New Orleans.

In 1989 stond Popeyes in de top drie van grootste kiprestaurantketens. Het bedrijf ging samenwerken met AFC Enterprises (America’s Favorite Chicken Company). AFC Enterprises bestuurde zowel Popeyes als Church’s Chicken. Church’s Chicken en Popeyes werkten onderling ook samen. Vijftien jaar later werd Church’s Chicken verkocht en bleef Popeyes alleen over.

Locaties

In 2007 is Popeyes de tweede grootste kip-fastfood-restaurant-keten. Popeyes heeft in totaal meer dan 1800 vestigingen, waarvan de meeste in de Verenigde Staten liggen. De Amerikaanse restaurants liggen verspreid over ruim veertig staten. Daarnaast heeft de keten vestigingen in Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika.

Jimmy "Popeye" Doyle

Veel mensen zullen bij de naam ‘Popeyes’ denken aan het tekenfilmkarakter Popeye de zeeman, die dol was op spinazie. De restaurantketen is echter niet genoemd naar dit karakter, maar naar Jimmy ‘Popeye’ Doyle uit de film ‘The French Connection’. Later gebruikte de keten Popeye de zeeman wel als marketingfiguur.

Popeyes probeert ook op andere manieren in het oog te springen bij consumenten. Vroeger waren de restaurants van zwart gesteente en was het dak van rode kiezelsteen gemaakt. Later heeft het zwarte gesteente plaatsgemaakt voor geel crèmekleurig stucwerk.

In TV en radiospotjes wordt vaak gerefereerd naar de plaats waar Popeyes begon: New Orleans. Er wordt muziek uit deze stad gebruikt en Dr. John, een muzikant uit New Orleans, zingt het bekende wijsje: Love That Chicken. Popeyes ondersteunt gemeenschapsprojecten in New Orleans, zoals de ‘Popeye & Pals’ kindershow.

Menu

Kipgerechten zijn de belangrijkste gerechten die bij Popeyes geserveerd worden. Deze gerechten zijn er zowel in de milde als pittig gekruide variant. Bij de kip kun je ‘Cajun fries’, Cajun rijst, Cajun jus of aardappelpuree eten. Bij grote maaltijden krijg je er een broodje (‘biscuit’) bij.

Popeyes heeft inspiratie voor zijn menu’s opgedaan in de traditionele Louisiaanse keuken. De Cajun en Creool- erfenis zijn terug te vinden op de menukaart. Respect voor voedsel is het uitgangspunt van de restaurantketen. Dit voedsel moet langzaam en bedachtzaam worden klaargemaakt. Tegenwoordig willen mensen echter snel tussen de activiteiten door eten. Bij Popeyes probeert men deze elementen te combineren.

Prijzen

Popeyes heeft veel prijzen gewonnen voor zijn gerechten. In een nationale smaaktest versloegen ze andere grote Amerikaanse fastfoodketens. Daarnaast startte Popeyes in 1998 met de Popeyes Lousiana Legends Line van rijstsauzen. Hiervoor kregen ze de MenuMasters Award van Nation’s Restaurant News in de categorie Best Menu/ Line Extension. Tenslotte kreeg Popeyes de Restaurant Business Magazine’s Menu Strategist Award in de ‘quick service’ categorie. Popeyes heeft echter niet alleen prijzen ontvangen voor zijn eten, maar ook voor zijn klantvriendelijkheid. De keten won goud in de categorie ’klantenservice’ tijdens de Restaurants and Institutions Choice in Chains Awards.

Meer informatie is te vinden op Popeyes's officiële website.

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan