Fastfood in Amerika en Canada: Kentucky Fried Chicken

Voor gefrituurde kip, chickenwraps en kipburgers kun je nergens beter terecht dan bij Kentucky Fried Chicken. De fastfoodketen is gespecialiseerd in kipproducten en is met name in de Verenigde Staten en Canada populair. Jaarlijks worden er zo’n 850 miljoen kippen geconsumeerd. Oprichter Kolonel Harland Sanders is nog altijd het gezicht van zijn imperium.

Kentucky Fried Chicken

Geschiedenis

We gaan terug naar het jaar 1930. Vlak bij een benzinestation in Corbin, Kentucky verkoopt de veertigjarige Harland Sanders maaltijden met gefrituurde kip aan hongerige autorijders. Bij gebrek aan een goede verkooplocatie doet hij dit vanuit huis. Omdat zijn kip zo gewild is, is Sanders al gauw genoodzaakt om zijn bedrijf te verplaatsen naar een motelrestaurant. Hier werkt hij als chef en ontdekt hij al gauw dat een hoge luchtdruk de bereidingstijd van kip aanzienlijk kan verkorten – een belangrijke ontdekking omdat zijn klandizie doorgaans komt voor een snelle hap. In 1952 zag de eerste Kentucky Fried Chicken het levenslicht in Louisville, Kentucky. Sanders verkocht dat jaar zijn eerste franchise aan Pete Harman. Voor iedere verkochte kip zou de oprichter één nickel krijgen: een groot succes dat later leidde tot de eerste overzeese Kentucky Fried Chicken in Engeland en, uiteindelijk, een wereldwijd netwerk van fastfoodketens.

In de jaren vijftig creëerde Sanders een onomstotelijk imago door voortaan een snor met sik te laten staan en gekleed te gaan in een wit overhemd met een stropdas of strik. Op die manier staat Sanders nog altijd afgebeeld op het KFC-logo dat je ziet op de kartonnen bekers en bakjes waarin de maaltijden geserveerd worden. Tot het einde van zijn leven reisde Sanders de wereld rond om de vestigingen van zijn KFC-imperium te bezoeken. Hij kreeg de titel 'kolonel' overigens niet vanwege zijn verdiensten in het Amerikaanse leger; het staat voor 'Kentucky Colonel', een eretitel voor burgers uit de staat Kentucky die iets prijzenswaardigs verrichtten. Kolonel Harland Sanders overleed in 1980 aan de gevolgen van leukemie. Tegenwoordig maakt KFC deel uit van Yum! Brands, dat ook andere fastfoodketens als Pizza Hut beheert.

Het geheime recept

De elf kruiden waarmee de kolonel zijn kip 'om je vingers bij af te likken' mee bereidt, is tot op de dag van vandaag geheim. Het handgeschreven recept wordt bewaard in een kluis in het KFC-hoofdkantoor in Louisville. Op 9 september 2008 werd de enige kopie van het originele recept onder extreem streng toezicht verplaatst naar een geheime locatie, zodat KFC de beveiliging van het hoofdkantoor kon verbeteren. Slechts twee managers hadden toegang tot de kluis met twee aparte cijfersloten, op dat moment. Vijf maanden later keerde het geheime recept terug naar het hoofdkantoor, waar het in een beter beveiligde kluis werd opgeborgen. Er zijn verschillende koks die beweren dat ze het recept hebben ontrafeld.

Menu

Zoals de bedrijfsnaam al doet vermoeden, draait het bij KFC om gefrituurde kip. Deze specialiteit wordt geserveerd in verschillende vormen: extra crispy in een sandwich, als chicken wings of kipnuggets in een emmertje of verstopt in een wrap. Daarnaast kun je in de restaurants ook wat sla, verschillende soorten frietjes en enkele vegaproducten krijgen.

Meer informatie is te vinden op Kentucky Fried Chicken officiële website.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan