Fastfood in Amerika en Canada: Nathan's Famous

Nathan’s Famous is een bedrijf dat opereert in de Amerikaanse fastfoodbranche. De keten is bekend door haar specialisatie in hot dogs. Het originele kraampje stond op de hoek van de Surf and Stillwell Avenues in Coney Island, New York. Wat begon als een simpele hot dogstand groeide uit tot een bedrijf dat enkele honderden mensen per dag van hot dogs voorziet.

NathansFamous

Geschiedenis

Nathan Handwerker werd geboren op 14 juni 1892. Hij reisde van Polen naar België toen hij zo’n achttien jaar oud was. Twee jaar later zette hij voet op Amerikaanse grond. Voordat zijn grote avontuur begon, was Nathan afwasser en verkoper bij Max’s Busy Bee in Manhattan en verdiende in het weekend bij door te werken bij Feltman’s. Bij Feltman is de hot dog uitgevonden, maar Handwerker maakte het product populair en bracht het naar het volk. Hij deed dit als volgt.

Nathan begon in 1916 een kraam en verkocht daar zijn eigen hot-dogs. Zijn stand stond in Coney Island en had de naam: Nathan’s. Zijn vrouw, Ida Handwerker, hielp hem bij de bezigheden. Ze waren een waar top duo. Handwerker werd door zijn collega’s bij Feltman’s German Gardens aangemoedigd om de concurrentie aan te gaan met zijn vorige werkgever. Nathan besloot dit te gaan doen en verkocht zijn hot- dogs voor slechts vijf cent, terwijl zijn voormalige werkgever en grootste concurrent de hotdogs voor het dubbele verkocht.

Handwerker was marketingtechnisch ook erg vaardig. Zo huurde hij huurde mensen in, die hij met hot dogs betaalde, om ze bij zijn standje te laten staan. Zo leek het alsof het er altijd druk was. Drukte betekende tevredenheid, waardoor de mensen vanzelf naar de stand van Handwerker kwamen. Binnen een korte periode werd Handwerks hotdogkraam enorm populair. Daarom ging hij nog een stapje verder. De ingehuurde mensen gingen doktersjassen en outfits dragen en Nathan’s adverteerde met de tekst: ‘Als zelfs dokters onze hot dogs eten, moeten ze wel goed zijn!’.

De hot dog werd zo populair dat in 1939 het eiland een National Hot Dog Day vierde. In de naoorlogse periode maakte Nathan’s grootste concurrent Feltman maar weinig omzet en zij gingen uiteindelijk in 1954 failliet. Het strand was niet langer een plaats voor de zogenoemde ‘sit down restaurants’, maar werd volledig overgenomen door het fast-food concept van Nathan. Een jaar later, op 6 juli 1955, verkocht Nathan zijn miljoenste hot dog.

1955 was tevens het jaar dat Nathan’s door kon groeien. Nathan’s zoon, Murray Handwerker, leidde deze uitbreiding. Een tweede branch werd in 1959 geopend. Dit keer was het op Long Beach Road in Oceanside, New York. De daarop volgende uitbreiding vond plaats in 1965 in Yonkers. Het bedrijf liep goed en werd uitstekend gerund waardoor Murray Handwerker in 1968 benoemd werd tot president van Nathan’s Famous. In 1987 werd alles wat de Handwerker familie had opgebouwd verkocht aan een stel investeerders. Vanaf dat moment werd Nathan’s Famous gefranchised en binnen een korte periode werden er talloze nieuwe locaties geopend in de regio New York City.

In september 2001 bestond Nathan uit 24 bedrijfsunits, 380 franchise bedrijven gevestigd in meer dan 1400 winkels in 41 staten. Op 11 september 2001, tijdens de aanslagen op de torens van het World Trade Center, ging er een unit verloren.

Menu

Ondanks het lange bestaan van Nathan’s is het altijd uitstekend voedsel blijven serveren. Nathan’s Famous verkoopt jaarlijks nog steeds meer dan 1 miljoen hot-dogs per jaar. De restaurantketen is het gehele jaar door geopend, 24 uur per dag, zodat de klanten altijd naar het restaurant kunnen gaan.

Wanneer we het over het menu van Nathan’s hebben wordt natuurlijk eerst over de wereldberoemde hot dog gepraat. De hot-dogs van Nathan’s zijn in een woord ‘super’. Ze zijn knapperig, vol smaak en alles wat je van een hot dog mag verwachten. Daarnaast worden de frietjes regelmatig bestempeld als de beste frietjes in de markt van fastfoodketens. Ze hebben een lekkere bite met een overheerlijke smaak. Natuurlijk hebben ze nog veel meer te bieden variërend van hamburgers tot kikkerbillen. Enkele andere (standaard) gerechten van het menu zijn veelal klaargemaakt met kip, Fish and Chips, hamburgers en nog veel meer.

Kortom, de recensies over deze fastfoodketen zijn uitstekend. Het is daarom ook een van de betere fastfoodrestaurants en de moeite waard eens een bezoekje te brengen.

Meer informatie is te vinden op Nathan's Famous officiële website.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan