Fastfood in Amerika en Canada: Panera Bread

Panera Bread is de naam van een keten van bakkerijen. Dit zijn niet zomaar bakkerijen, waar je iedere ochtend staat om brood te halen, het zijn kruisingen tussen cafés en bakkerijen waar je lekker kunt gaan zitten om een ontbijt of lunch te nemen. De Amerikanen noemen het een casual restaurant. De keten is te vinden in De Verenigde Staten, maar ook in Canada. De klant kan er onder andere brood, sandwiches, soep, salades en andere lekkernijen kopen. Panera Bread adverteert met de gedachte dat goed brood de basis is van een goede maaltijd.

Panera Bread

Geschiedenis

De geschiedenis van dit bedrijf is niet zo spectaculair als dat van vele andere ketens. Het bedrijf kende geen grote gebeurtenissen in haar historie. Toch is het bedrijf een groot succes.

Au Bon Pain Co, een fast casual bakkerij en café keten opgericht door Louis Rapuano en Louis Kane, kocht in 1993 de zogenoemde Saint Louis Bread Company over. The St. Louis Bread Company had zo’n twintig bakkerijcafés in de regio van St. Louis. Om Panera Bread tot een nationale restaurant keten te laten groeien, verkocht Bon Pain Co haar andere ketens in Mei 1999. Ze verkochten zelfs hun Au Bon Pain keten, waar de naam van af stamden. Door deze enorme verandering werd de naam van het bedrijf vervangen door Panera Bread. Het bedrijf opereert of franchised zo’n kleine 1 500 Panera Bread Bakery cafés in veertig verschillende staten.

De CEO (Chief Executive Officer) van de keten is William Moreton. Het hoofdkwartier in de stad St. Louis, Panera Bread opereert nog steeds onder de naam van St. Louis Bread Company. Dit omdat het daar oorspronkelijk van af stamt. Het St. Louis gebied heeft ongeveer honderd locaties.

Het jaar 2005 was een goed jaar voor het bedrijf. Het bedrijf werd op de 37ste plaats geranked in de ‘’Hundred Hot Growth Companies’’ en bracht op dat moment 38.6 miljoen dollar op met een groei van 42,9 procent in omzet. In 2008 werd het restaurant ook nog eens door Health Magazine benoemd tot meest ‘gezonde’ fast causual restaurant van Noord Amerika.

In 2007 kocht Panera Bread een groot deel over van de Paradise Bakery & Cafés. Dit was een keten met zeventig verschillende locaties verdeelt over tien staten, voornamelijk in het westen en zuidwesten van Amerika.

Pas in 2008 was Panera Bread ook in Canada te vinden. De eerste locaties werden gevestigd in Richmond Hill, Torhnhill en Mississauga.

Menu

Panera Bread adverteert met het aanbieden van zelfgemaakt, ambachtelijk brood dat elke ochtend vers gebakken wordt. Daarnaast zijn ze naar eigen zeggen toegewijd de klant te eten te serveren dat vers en smaakvol is, gemaakt van de hoogste kwaliteit.

Er staan zo’n 16 verschillende typen brood op het Panera Bread menu en de bagels daar nog niet eens bij op geteld. Een favoriet van velen is de ‘Tomato Basisl’. Dit brood heeft een wat sterkere smaak aan de binnenkant en heeft een zoete korst. Gecombineerd met de kalkoen, bacon, kaas en wat sla is dit een smakelijk broodje.

Wanneer je denkt dat de bakkerij stopt bij alle deze keuzes aan brood en baguettes heb je het mis. Naast deze lekkernijen verkoopt het cafe ook heerlijk versgebakken muffins, bagels, croissant, cakes, koekjes, brownies en gebak.

Een van de grote favoriete bestellingen van de klanten is de ‘You Pick Two’ deal. De hoeveelheden die je krijgt zijn niet slecht. De koppen soep zijn goed gevuld, de salades zijn prima, de sandwiches daarentegen zijn soms wat aan de kleine kant, wat niets afneemt van de smaak.

De service van het restaurant is goed te noemen. Het personeel is veelal vriendelijk, de faciliteiten van de restaurant zijn schoon en de sfeer is prima. Voor velen is een van de redenen de keten tijdens de lunch te bezoeken de aanwezigheid van gratis WiFi wat het gemakkelijk maakt tijdens het eten uw e-mail te checken.

Kortom wanneer je in een prima sfeer even lekker wilt lunchen, misschien ook nog gebruik wilt maken van het internet en je bent toevallig in de buurt bij een Panera Bread dan is het zeker de moeite waard eventjes te gaan proeven. Er zijn veel enthousiaste reacties op de mogelijkheden binnen dit restaurant. Af en toe is er nog wat commentaar en problemen met de parkeermogelijkheden, echter verschilt dit natuurlijk per locatie. Niet te vergeten dat dit restaurant tot een van de ‘gezondste’ ketens van (Noord) Amerika hoort, maakt deze keten tot een van de populairdere bakery-café’s.

Meer informatie is te vinden op Panera Bread's officiële website.

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan