Fastfood in Amerika en Canada: Jack in the Box

Jack in the Box is een populaire Amerikaanse fastfoodketen, met een gelijksoortig menu als grote ketens zoals de McDonald’s. Naast hamburgers en friet heeft de keten ook diverse buitenlandse gerechten op het menu staan, in een Amerikaans jasje. Zo zijn er onder andere egg rolls, taco's en teriyaki te krijgen. In 20 verschillende staten zijn er meer dan 2200 Jack in the Box-restaurants te vinden, meestal op zichzelf staand in de stad maar soms ook gekoppeld aan een tankstation of winkelcentrum.

Jack in the Box

Geschiedenis

In 1951 opent het eerste Jack in the Box restaurant zijn deuren in San Diego, Californië, onder leiding van Robert O. Peterson. Het restaurant begint als een ‘drive-through’ en Jack in de Box zou de eerste grote fastfood keten worden die op deze manier begint. Na de opening van dit restaurant volgen er al snel meer onder de zelfde naam en in 1958 is het aantal restaurants onder de naam Jack in the Box in de staat Californië al gestegen tot 14. In 1960 opent het eerste restaurant buiten Californië in Phoenix, Arizona. Ook andere staten volgen al snel en slechts vier jaar later kan de restaurantketen met trots zijn 100e restaurant voor publiek openen. In 1969 is Jack in de Box de eerste fastfoodketen die een zogenaamde ‘ontbijtsandwich’ introduceert.

In 1971 wordt de huisstijl van de keten geheel vernieuwd en wordt een van de iconische kenmerken van Jack in the Box voor het eerst geïntroduceerd: de ‘Jack in the Box’ intercom in de vorm van een clown waar klanten hun bestelling aan kunnen doorgeven vanuit de auto. Vanaf 1972 is Rodney Allen Rippey het gezicht van Jack in the Box en hij blijft gedurende veertien jaar de zegsman van de keten in reclames. In 1979 zijn er al meer dan duizend restaurants geopend, inclusief in gebieden als Chicago en New York.

Het jaar erop besluit de keten zich meer te richten op een volwassen imago en om dit te onderstrepen wordt in een reclame het icoon van de keten - de Jack in the Box intercom - opgeblazen. De keten doet het zeer goed en blijft zich uitbreiden. In 1993 komt er aan het succes abrupt een einde nadat er een grote E. coli uitbraak plaatsvindt in vestigingen van Jack in the Box in het Seatlle gebied, Idaho, Calofornië en Nevada. Vier kinderen sterven en er worden honderden mensen ziek nadat ze onderkookt en besmet vlees hebben gegeten. De negatieve publiciteit zorgt ervoor dat de keten miljoenen dollars schade leidt en ook de diverse rechtszaken kosten het bedrijf een hoop geld. Het lijkt er even op dat de keten er niet meer boven op zal komen en failliet zal gaan.

Met de hulp van een reclamebedrijf uit Santa Monica, Caifornië weet Jack in the Box echter een comeback te maken. Onder leiding van Dick Sittig wordt de in 1980 opgeblazen mascotte van de keten weer tot leven gebracht. In 1995 keert Jack dankzij ‘miraculeuze plastische chirurgie’ weer terug als het gezicht van de restaurants. ditmaal is Jack geen intercom maar leidt hij met zijn pingpongballenhoofd gestoken in een net pak als eigenzinnige CEO het bedrijf. In deze rol is hij ook te zien in de zeer humorvolle en een van de meest succesvolle en langst lopende reclamecampagnes van de keten. Ook zijn familie komt regelmatig voorbij in de spotjes. Jack is tot de dag van vandaag het gezicht van Jack in the Box.

Hoogtepunten

Als echte ‘man van het volk’ verslaat Jack in 1996 als presidentskandidaat onder andere Bill Clinton en Bob Dole in een onafhankelijke virtuele stempoll met een ruime meerderheid van de stemmen. In 2008 organiseerden Jack’s fans een online campagne om Jack te steunen wederom de strijd om het Witte Huis aan te gaan.

De ‘Jack’s Back’ campagne is de langste, nog steeds lopende reclamecampagne in de fastfood industrie. De reclames hebben al diverse prestigieuze awards gewonnen, waaronder enkele Clios, Beldings, EFFIEs en ook Bronzen en Gouden Leeuwen op het Cannes International Advertising Festival.

In maart 2011 werd de ‘Munchie Mobile’ gelanceerd in San Diego. Deze verrijdbare minikeuken verkoopt enkel de hamburgers en friet van het Jack in the Box menu.

Meer informatie is te vinden op Jack in the Box officiële website.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan