Fastfood in Amerika en Canada: California Pizza Kitchen

Het is niet zo verwonderlijk dat California Pizza Kitchen onbekend is in Nederland. Deze restaurantketen heeft immers geen vestigingen in Europa. Binnen de Verenigde Staten zelf is het echter een bekende speler. Bekend als CPK, is deze keten gespecialiseerd in, zoals de naam al suggereert, California Pizza.

California Pizza Kitchen

Geschiedenis

De geschiedenis van California Pizza Kitchen gaat terug tot in 1985. Twee ondernemers, Flax en Rosenfield, leenden genoeg geld bij elkaar om grond te kunnen huren in Beverly Hills. Het restaurant was vrij snel een succes en in de jaren daarna werd uitgebreid door het zuiden van Californie. In 1992 had de keten al 26 restaurants. In datzelfde jaar kocht PepsiCo ongeveer 100 miljoen dollar voor een meerderheidsbelang. Met de overname door deze multinational kwam de groei in een sneltreinvaart. In 1993 werden vijftien locaties geopend, terwijl in het jaar erop maar liefst achtentwintig California Pizza Kitchen restaurants werden geopend. De groei bleek echter te veel van het goede en PepsiCo moest flink bezuinigen om een faillissement tegen te gaan. In 1997 verkocht dit bedrijf dan ook haar meerderheid aan een aantal ondernemers. Zij gingen met het bedrijf de beurs op en stelden een uitbreidingsplan op, waarbij het aantal California Pizza Kitchen locaties binnen een aantal jaren meer dan verdubbelen zou. In 2003 meldde het bedrijf dat de inkomsten flink gestegen waren en in een uitstekende financiële staat verkeerde. Dit bleek een leugen, en een aantal bestuursleden werd ontslagen. De originele eigenaars Flax en Rosenfield namen hierna het bedrijf weer over.

Vandaag de dag heeft California Pizza Kitchen meer dan 230 locaties in 32 staten in de Verenigde Staten en elf andere landen. Voornamelijk richt het bedrijf zich op Azië, met vestigingen in China, Indonesië, Maleisië, Japan, Hong Kong, Zuid-Korea, de Filippijnen, India en Singapore. Daarnaast heeft het bedrijf nog enkele vestigingen in Mexico en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook heeft het bedrijf meerdere locaties op bijvoorbeeld vliegvelden en winkelcentra. Daarnaast verkoopt CPK ook bevroren pizza’s, welke Kraft Foods werden genoemd. Enkele jaren geleden nam Nestlé deze lijn van etenswaren over.

Menu

California Pizza Kitchen is voornamelijk bekend door haar pizza’s. In plaats van traditionele pizza’s te serveren, ontwikkelde het bedrijf verschillende nieuwe soorten. Bekend zijn onder andere de barbecue kip pizza, de Thaise kip pizza en de Jamaicaanse pizza. Daarnaast serveert het bedrijf meerdere soorten pasta, soepen, broodjes en nagerechten. Ook richt CPK zich op kinderen, met een groot aanbod voor deze doelgroep. Speciaal voor kinderen zijn er verschillende pizza soorten, pasta’s, salades en kip.

Dat CPK met de tijd meegaat blijkt uit de mogelijkheid om online eten te bestellen. Via de site kan met verschillende gerechten bestellen, die dan bezorgd worden, mits de klant in de nabijheid van een van de restaurants woont.

Meer informatie is te vinden op California Pizza Kitchen's officiële website.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan