Top 10 bezienswaardigheden in Alaska & Yukon

bijgewerkt op wo 1 nov 2023 8:00

De Amerikaanse staat Alaska en het Canadese Yukon liggen naast elkaar en zijn ideaal te combineren voor een indrukwekkende rondreis met een echte wilderniservaring. In de regio’s vind je onder andere de hoogste berg in Noord-Amerika, een grote selectie wilde dieren en de onbetwiste nummer één van vele bucketlists: het noorderlicht! In deze blog lees je onze top 10 bezienswaardigheden in Alaska en Yukon.

Denali National Park, Alaska


Mount Denali

Denali Park Road Wonder Lake

Het populairste nationale park in Alaska is Denali National Park. Het park is opgericht in 1917 als Mount McKinley National Park en vernoemd naar Mount McKinley, tegenwoordig bekend als Mount Denali. Mount Denali is de hoogste berg van Noord-Amerika met een duizelingwekkende hoogte van 6.190 meter. De enige weg in het park is de 150 kilometer lange Denali Park Road en loopt langs de Alaska Range. In Denali National Park worden diverse excursies die het park verkennen aangeboden, de gaafste manier is toch wel per vliegtuig!

Fairbanks, Alaska

Het noorderlicht

Hondensledetocht in Fairbanks Maak een bustour naar de Chena Hot Springs

Met meer dan 30.000 inwoners is Fairbanks de op een na grootste stad in Alaska. De bijnaam ‘the Golden Heart of Alaska’ heeft Fairbanks te danken aan zijn goudzoekershistorie en de diepe ligging in het binnenland. In Fairbanks kun je een natuurspektakel aanschouwen dat bij veel mensen met stip op één van hun bucketlist staat: het noorderlicht. Van september tot en met mei kan je het noorderlicht aanschouwen. De beste plek om dit te doen? Het Geofysical Institute adviseert om dit te doen vanaf de berg Cleary Summit. Vanuit Fairbanks kun je diverse excursies nemen, waaronder hondensledetochten, boottochten over de Chena River, een uitstapje naar de Arctic Circle of maak een bustour naar de Chena Hot Springs.

Katmai National Park, Alaska

Beren bij Brooks Falls in Katmai National Park

Beertjes in Katmai National Park Beer in Katmai National Park

Een verlaten, afgelegen, vulkanisch nationaal park even groot als Wales: Katmai National Park. De hoofdattractie van het park is de grote populatie bruine beren. De beste tijd om deze beren te zien is tijdens de zalmtrek. De zalmtrek vindt plaats van september tot half oktober. Andere bezienswaardigheden in Katmai National Park zijn de Valley of Ten Thousand Smokes en Mount Katmai met een prachtig kratermeer. Let op: Katmai is niet beschikbaar per auto of camper! Hiervoor kun je een dagexcursie boeken.

White Pass & Yukon Route Railroad, Alaska & yukon

White Pass & Yukon Railroad

White Pass & Yukon Railroad White Pass & Yukon Railroad

Een van de mooiste treinreizen ter wereld gaat over de White Pass & Yukon Railroad (WP&YR). De White Pass & Yukon Railroad werd tijdens de Klondike Gold Rush aangelegd in 1898 om materialen zoals goud te vervoeren. Velen dachten dat het onmogelijk was om een spoor aan te leggen van zeeniveau naar de top van de White Pass op ruim 800 meter hoogte. Na twee jaar en twee maanden en het gebruik van 450 ton aan explosieven was de aanleg eindelijk voltooid. Tegenwoordig is de White Pass & Yukon Route vooral een populaire toeristische attractie. Ga aan boord en aanschouw uitgestrekte landschappen met de kolkende Fraser-rivier, gletsjers en watervallen. Er vertrekken verschillende tours vanuit Skagway, maar je kan ook kiezen voor een rondreis vanuit Whitehorse.

Kenai Fjords National Park, Alaska

Porcupine Bay, Kenai Fjords National Park

Kenai Fjords National Park Kenai Fjords National Park

Ten Zuidwesten van Seward ligt het indrukwekkende Kenai Fjords National Park. Kenai Fjords wordt geroemd om de talrijke fjorden die in het park te vinden zijn, deze fjorden zijn uitgesneden door gletsjers die zich langzaam verplaatsen. Het park bevat hiernaast ook the Harding Icefield, een van de grootste ijsvlaktes in Amerika. Harding Icefield is de bron voor minstens 38(!) gletsjers, waaronder Exit Glacier, een van de weinige gletsjers van Alaska waar je naartoe kunt wandelen. Doe je het liever wat rustiger aan en wil je meer van het park zien? Ga dan voor de Cruise door Kenai Fjords National Park.

Glacier Bay National Park, Alaska

Glacier Bay National Park

Walvissen spotten in Glacier Bay National Park Glacier Bay National Park

Als je je ooit hebt afgevraagd hoe de wereld er tijdens de IJstijd uitzag, dan is Glacier Bay National Park je antwoord. Het landschap van dit enorme natuurgebied is gekenmerkt door zijn hoge bergen, gletsjers, ruige kustlijnen en diepe fjorden. Het is echter niet alleen ijs en kou, in de omgeving van Bartlett Cove ligt een gematigd regenwoud. Hier kan je goed wandelen en wildlife spotten. Het park is alleen per ferry, cruiseschip of vliegtuig te bereiken, bijvoorbeeld vanuit Juneau.

Kluane National Park, Yukon

Kathleen Lake in Kluane National Park. Kluane National Park

Een goede manier om Kluane te verkennen is per vliegtuig. Dezadeash Lake in Kluane National Park.

Kluane National Park is een gigantisch nationaal park waarvan het landschap wordt gedomineerd door gletsjers, ijsvelden, meren en bergen. Die laatstgenoemde zijn er in enorme formaten. In Kluane vind je 17 van de 20 hoogste bergen van Canada, inclusief de allerhoogste: Mount Logan met een indrukwekkende hoogte van 5.959 meter! Mede hierdoor is Kluane een fantastisch park om te wandelen. Door de grootte van het park is het soms lastig om de schoonheid van Kluane goed te aanschouwen. De perfecte manier om dit toch te doen? Per vliegtuig!

Tombstone Territorial Park, Yukon

Tombstone Territorial Park

Tombstone Territorial Park Dempster Highway door Tombstone Territorial Park.

In Tombstone National Park vind je ruige wildernis met bossen, meren, (besneeuwde) bergen, uitgestrekte toendra en natuurlijk wildlife. Door het park heen lopen verschillende wandelroutes die beginnen aan de weg of bij een camping. Het park wordt in tweeën gesplitst door de hoofdweg van het park: de Dempster Highway. Voor huurauto's (en soms campers) is het vaak niet toegestaan om over de onverharde weg te rijden. Laat je dan rondrijden tijdens deze dagexcursie door Tombstone Territorial Park.

Dawson City, Yukon

Dawson City van bovenaf. Waan je terug in de tijd in Dawson City.

De General Story in Dawson City. Dredge No. 4 werd vroeger gebruikt om goud te vinden.

Dawson City en de Klondike Gold Rush worden vaak in één adem genoemd. Logisch, Dawson City was in 1890 namelijk het kortstondige middelpunt van de goudkoorts. Tegenwoordig is de goudkoorts allang weggetrokken, maar bij een bezoek aan de stad merk je daar weinig van. Zodra je de onverharde wegen, houten general store, saloon en het postkantoor ziet, reis je even terug in de tijd. De geschiedenis van Dawson City is erg interessant en indrukwekkend. Als je hier meer over te weten wil komen, boek dan de Dawson City & Golds Fields Tour.

Top of the World Highway, Yukon

Top of the World Highway.

Top of the World Highway. Top of the World Highway.

Als je vanuit Dawson City richting het oosten naar Tok rijdt, dan ga je over de Top of the World Highway, ook bekend als Highway 9. Deze weg van meer dan 100 kilometer lang kronkelt door enorme berglandschappen en weiden waarin je grazende kariboes kan spotten. Wanneer je boven in de bergen rijdt, lijkt het net alsof je ‘on top of the world’ bent.

Let op! De weg is alleen in de zomermaanden open en is deels van gravel. Informeer bij je verhuurder of je deze weg mag rijden.

Ook naar Alaska & Yukon?

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan