Glacier Bay, Alaska

Glacier Bay National Park Alaska ‘From summit to sea’ beschrijft Glacier Bay National Park in een notendop. Het enorme natuurgebied bestaat uit hoge bergen, gletsjers, gematigd regenwoud, woeste kustlijnen en diepe, beschutte fjorden. Als je je ooit afgevraagd hebt hoe de wereld er tijdens de IJstijd uitzag, is Glacier Bay het antwoord. Het park is alleen per ferry, cruiseschip of vliegtuigje (Gustavus Airfield) te bereiken, vanuit bijvoorbeeld Juneau. Als wij de reis voor je organiseren, vertrek je meestal per vliegtuigje vanuit Haines, Skagway of Juneau, waar je tevens overnacht. Een andere optie is een overtocht met de ferry vanuit Juneau, eventueel met je camper of auto. Je kunt kamperen in Bartlett cove (met tent) of Gustavus (met camper). Overnachten in lodges/hotels kan in Gustavus en de Glacier Bay Lodge.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bartlett Cove

De enige voorzieningen van dit wildernisgebied vind je bij Bartlett Cove. Je vindt er een bezoekerscentrum, lodge, uitzichtplatform, kampeerterrein (voor tenten) en er starten diverse wandelroutes. De omgeving van Bartlett Cove is gelegen in een gematigd regenwoud. Dekens van mos bedekken de takken en ook op de grond ligt een groen tapijt. Ga zelf of met een parkranger op pad over de Forest Loop Trail (1,6 km) om meer over deze natuur te weten te komen. Je slingert door een met vijvers bezaaid bos en via een zandstrand terug naar het bezoekerscentrum. Speur onderweg eens naar zeehonden en bijzondere vogels en bekijk de wilde bloemen die er in de zomer bloeien.

Glacier Bay National Park Alaska

Visitor Center

Het bezoekerscentrum van Glacier Bay National Park is gevestigd in de Glacier Bay Lodge. Tentoonstellingen laten de natuurlijke en culturele wonderen van het park zien. In het auditorium draaien verschillende korte informatieve films. Bij de lodge begint ook de Bartlett River Trail (8 km). De wandeltocht is gemakkelijk toegankelijk en voert je langs een lagune, door een bos en een reservaat met ganzen, eenden en andere watervogels. Langs het strand zijn soms coyotes en beren te zien, in het bos eekhoorns en aan het eind van de zomer zwemmen zalmen in de rivieren. De route eindigt bij de riviermonding waar 's zomers hongerige otters en beren jagen op de paaiende zalmen. Hoewel de paden van de Bartlett River Trail goed toegankelijk zijn, kunnen ze bij (zware) regenval in een modderbaan veranderen. Trek 4,5 tot 5 uur uit voor deze wandeling.

Glacier Bay National Park Alaska

Glacier Bay Day Tour

Vanuit Bartlett Cove kun je in de zomer ’s morgens op de boot stappen om Glacier Bay te verkennen. Tijdens de 200 kilometer lange vaart maken beboste kusten plaats voor kale rotsen en gletsjers. Dan komen de grote – in de zee aflopende – gletsjers in beeld. Bekijk de blauwe ijsbergen en luister naar het harde geluid van afbrekende stukken ijs. De rondvaart duurt in totaal ongeveer zeven uur en het is aan te raden de tour van tevoren te reserveren. Een parkranger vertelt aan boord het een en ander over de omgeving en zal je op wildlife attenderen. De kans bestaat dat je walvissen, zeeleeuwen, sneeuwgeiten, beren, elanden, wolven en zeevogels ziet. Vergeet je verrekijker niet en neem warme (regen)kleding mee. Als je de tour wilt maken kun je de nacht ervoor overnachten in Gustavus of in de lodge. Ook is het mogelijk om dezelfde ochtend vanuit Juneau, Skagway of Haines te vliegen (mits de weersomstandigheden dat toelaten). Doe je op een cruiseschip het nationale park aan, dan volg je meestal een vastgestelde route en programma, natuurlijk ontbreken de grote gletsjers dan niet.

Glacier Bay National Park Alaska

Kajakken

Ga je liever zelf het water op? Dat kan ook. Je kunt een kajak meenemen op de veerboot naar Glacier Bay National Park, er een ter plaatse huren of deelnemen aan een tour waarbij kajaks voor je geregeld worden. Begeleide kajaktochten vertrekken vanuit Gustavus, 12 kilometer ten oosten van Bartlett Cove. Wees erop bedacht dat kajakken in Alaska van een heel andere orde is dan kajakken op de Maas. Als je geen ervaren peddelaar bent, is een tour onder leiding van een gids aan te raden. Vanuit Gustavus kun je ook walvistours maken in de Icy Strait.

Glacier Bay National Park Alaska

Vervoer

Glacier Bay National Park & Preserve ligt ten westen van Juneau en is alleen bereikbaar per vliegtuigje of ferry. Ook vertrekken er in het hoogseizoen regelmatig cruiseschepen en tourboten richting het natuurgebied. Alaska Airlines vliegt 's zomers dagelijks vanaf Juneau naar Gustavus, dat een klein vliegveld in het park heeft. De vlucht duurt ongeveer een half uur. Buiten het seizoen vliegen er airtaxi's naar het park. 

Glacier Bay is een wildernisgebied zonder geasfalteerde wegen. Je kunt de natuur verkennen door een van de wandelpaden af te struinen of erop uit te trekken met een kajak(tour). 

Geschiedenis

De omgeving van Glacier Bay National Park wordt traditioneel bewoond door de Huna Tinglit-indianen en zij zijn er door hun manier van leven onlosmakelijk mee verbonden. Via orale tradities is hen duidelijk geworden dat ze al sinds het ontstaan van hun volk samenleven met de berg en de geltsjers. In bijna alle verhalen komen deze berg en het ijs terug. In 1741 werden de gletsjers voor het eerst door kolonisten beklommen, namelijk door Vitus Bering en Aleksei Chirikiv die onderdeel uitmaakten van een Russische expeditie. Nadat zij contact kregen met de natuurlijke inwoners van het park, eisten ze het stuk land op voor hun rijk. De Britse Amerikanen gingen zich er echter mee bemoeien en claimden het stuk land in het zuidelijkste puntje van Alaska eveneens. De exacte grens werd pas bepaald in 1903. De gletsjers krimpen echter langzaam, wat ervoor zorgt dat de grens snel onduidelijk werd. De Russen hebben zich daarna weer teruggetrokken.

In 1890 kwamen er goudzoekers naar het gebied omdat er goud ontdekt was. Vooral op Willoughby Island, een deel van Glacier Bay, kwamen veel zoekers bij elkaar en sloegen er hun kampen op. Uit deze kampen  ontstond een nederzetting die moest dienen als verblijfplaats voor de mijnwerkers: Berry. In hetzelfde decennium werd er een zoutmijn opgericht in de Barlett Cove, niet ver van de goudmijn vandaan. Hierbij werd er tevens een fabriek opgericht, maar deze werd in 1935 weer gesloten.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan