Seward, Alaska

Seward Alaska Seward is een kleine maar bloeiende gemeenschap in de kop van de Resurrection Bay op het Kenai-schiereiland. De stad is omringd door hoge bergen, met besneeuwde toppen en bedekt met groene wouden, alpenweiden en gletsjers. Seward is het beginpunt van zowel de Alaska Railroad als de Seward Highway. Rondom de stad liggen verscheidene beschermde natuurgebieden, zoals het Chugach National Forest, het Kenai Fjords National Park en de Caines Head State Recreation Area. Seward bestaat grofweg uit twee delen: de moderne, populaire haven en het historische 'downtown'. 

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kenai Fjords National Park & Exit Glacier

Ten zuidwesten van Seward ligt het fenomenale Kenai Fjords National Park. Grote publiekstrekkers in dit nationale park zijn Exit Glacier, het ruim 200 km² grote Harding Icefield en de gletsjers die uitlopen in de zee. Exit Glacier is een van de weinige gletsjers van Alaska waar je naartoe kunt wandelen. De Edge of the Glacier Trail duurt 15-20 minuten en start bij het Exit Glacier Nature Center. Via een bospad wandel je in 15 à 20 minuten het krakende, glinsterend blauwe ijs tegemoet. De Lower Trail is een aanrader omdat je dan naar een mooie plek wandelt waar je een foto kunt maken recht voor de gletsjer. Ben je in voor meer avontuur, dan kun je de Harding Icefield Trail wandelen (11,2 km totaal) wandelen. Je moet stevig klimmen, maar wordt getrakteerd op adembenemende uitzichten op het massieve Harding Icefield en zijn 38 gletsjers. Deze stevige klim is alleen voor geoefende wandelaars en houdt je een hele dag zoet (open juni - september). Begin je verkenningstocht in het Kenai Fjords National Park Information Center in Seward voor brochures, plattegronden en parkvideo’s. Vanaf dit bezoekerscentrum start 's ochtends en 's middags een hike onder leiding van een gids. Het Information Center is dagelijks geopend van eind mei tot begin september, alleen dan zijn activiteiten beschikbaar.

Kenai Fjords NP Alaska

Alaska SeaLife Center

Het Alaska SeaLife Center is het enige openbare aquarium en opvangcentrum van Alaska. In het centrum wordt veel onderzoek verricht naar zeedieren, waardoor er diverse educatieve programma's beschikbaar zijn voor bezoekers. Daarnaast worden er veel gewonde of zieke dieren opgevangen, om ze vervolgens weer terug te zetten in zee. In het centrum kun je van dichtbij zeedieren als papegaaiduiker, zeeleeuwen en inktvissen bekijken. Leuk is het grote basin waarbij je zeevogels en zeehonden van bovenaf kunt zien en zeeleeuwen en papegaaiduikers onder water.

Alaska SealLife Center

Benny Benson Monument

Benny Benson is misschien wel de allerbekendste inwoner van Seward. Hij ontwierp in 1926 op 13-jarige leeftijd de vlag van Alaska. Het ontwerp bevat de Poolster (North Star), die de meest noordelijke staat van Amerika symboliseert, en de Grote Beer. De Grote Beer staat voor kracht. De blauwe achtergrond staat voor de lucht en het vergeet-me-nietje, de staatsbloem van Alaska. Op de hoek van de Seward Highway en Dairy Hill Lane is een monument voor Benny opgericht.

Vlag Alaska

Seward Community Library & Museum

In dit kleine museum, dat is gevestigd in de plaatselijke bibliotheek, staat de historie van Seward centraal. Tot de collectie van curieuze artikelen behoort een oude Amerikaanse vlag met 49 sterren en voorwerpen uit de tijd dat Alaska nog in Russisch bezit was. Ook is er aandacht voor de aardbeving van 1964. Onder de antieke voorwerpen hoort ook een historische haarkruller.

Seward Community LibraKenai Fjords NP Alaska

Buitenactiviteiten

De natuurlijke omgeving biedt volop gelegenheid tot het beoefenen van talloze buitenactiviteiten. Zo kun je in de zomer kajakken op de zee en de fjorden van Kenaj Fjords National Park. Een andere mogelijkheid is een begeleide wandeling door de natuur, waarbij je verschillende dieren kunt spotten. Ga mee met een cruise en bekijk walvissen en orka's van dichtbij. Ook fietsen, zeilen en vissen zijn geliefde activiteiten in de zomer. 's Winters is 'ice hiking' erg populair.

Buitenactiviteiten, Seward

Mt Marathon Trail

Rond Seward vind je een aantal interessante wandelroutes. De Mt Marathon Trail is een flinke klim (4.8 km) naar Mt Marathon, ook bekend als Lowell Mountain. Op 4 juli wordt er een race georganiseerd en rennen honderden hardlopers deze heuvel op en af. Het record is van Bill Spencer, die de route in ruim 42 minuten wist te voltooien. Ga je niet rennend, maar wandelend heuvel opwaarts, trek daar dan een groot deel van de dag voor uit. Wil je op eenvoudigere wijze naar de top? Wandel dan de Jeep Trail. 

Mt Marathon Trail, Seward

Iditarod National Historic Trail

Deze kilometers lange route was een van de eerste wegen die dorpen in Alaska met elkaar verbond. De Iditarod Trail speelde bovendien een belangrijke rol tijdens de goudkoorts. Rijd je vanaf Seward 3 kilometer in oostelijke richting over Nash Road, stop dan bij Mile 3,2 op de kruising met Seward Highway. Vanaf hier kun je een deel van de Iditarod National Historic Trail volgen. De route slingert 6,4 kilometer door bossen en dichte begroeiing naar Bear Lake. Je kunt vanaf daar verder lopen over Mt Alice Trail; een pittige klim van vier kilometer richting de boomgrens. Onderweg heb je prachtige uitzichten, kun je blauwebessen plukken en spot je regelmatig een adelaar. 

Andere wandelroutes

Een kortere wandelroute in de omgeving van Seward is de Two Lakes Trail (1,6 km) door Two Lakes Park. Je loopt door bosgebied langs twee meren aan de voet van Mt Marathon. Je kunt vanaf hier de Jeep Trail de berg op volgen. Verwar de Two Lakes Trail niet met de Lost Lake Trail (11,2 km), die naar een hooggelegen meer leidt. Het is een van de wandelroutes op Kenai Peninsula met de mooiste uitzichten (in de zomer).

Caines Head State Recreation Area

Enkele kilometers ten zuiden van Seward ligt het Caines Head State Recreation Area. De immense landtong torent tweehonderd meter uit boven de Resurrection Bay, tegen een mooie achtergrond van bergweiden en hoge bergpieken. Het recreatiegebied was tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijk militair terrein. Er zijn nog veel sporen van te vinden, onder andere het inmiddels deels vergane Fort McGilvray. Bekijk de overblijfselen van het fort of maak een wandeling door het grote natuurgebied, dat vanaf Seward per boot of te voet bereikbaar is. Vanaf Lowell Point in Seward begint een zeven kilometer lange route langs de kust, die eindigt bij North Beach. Hier vind je de resten van een legerpier uit 1941. Een deel van de route kan alleen tijdens laag tij gewandeld worden. In het park zelf vind je onder andere routes die oude militaire wegen volgen richting het oude fort en South Beach, een spookstad met verlaten gebouwen en barakken van soldaten die er gelegerd waren.

Vervoer

Seward wijkt af van de meeste Alaskaanse stadjes, omdat er een verbinding met de rest van het land is door middel van een snelweg, de Seward Highway, die bekendstaat als een National Scenic Byway (een weg met prachtige uitzichten) en een All-American Road. Er rijdt ook een busdienst. Seward is zoals gezegd het zuidelijke eindpunt van de Alaska Railroad. De stad is eveneens het eindstation van verscheidene cruiseschepen.

De stad is erg fietsvriendelijk: er is een fietspad van het centrum naar de haven en ook een eind langs de highway. Er zijn fietsen te huur en je kunt ook met een gids een fietstocht door Seward en de omgeving maken. In de zomer kun je je door Seward verplaatsen met de Summer Shuttle Bus, die dagelijks een halfuur durende lus maakt, beginnend bij de kade waar cruiseschepen aankomen en eindigend bij het Alaska SeaLife Center. Je kunt voor een klein bedrag een dagkaart aanschaffen. Naast de bus kun je gebruikmaken van een watertaxi.

Feiten

Staat Alaska
Borough Kenai Peninsula
Oppervlakte 56 km²
Hoogte 0 meter
Inwoners 2.7000
Tijdzone Alaska Time Zone (tijdverschil met Nederland: 10 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Seward kent een zeeklimaat. In de winter ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 0 en -8 graden Celsius en in de zomer tussen de 10 en 17 graden Celsius. De temperatuur is zo gematigd omdat er een warme golfstroom door de Golf van Alaska stroomt. Het is er vaak bewolkt en het kan flink regenen, maar de zon kan ook erg fel schijnen. Het weer is over het algemeen tamelijk wisselvallig, dus het is verstandig om zowel regenkleding als bescherming tegen de zon mee te nemen.

Natuur, flora & fauna

Flora

De natuur in de omgeving van Seward heeft vaak veel te verduren van de elementen. Seward mag dan vanwege de warme golfstroom in de baai een zeeklimaat kennen; landinwaarts en in de bergen wordt het weer al snel extremer. De planten in deze omgeving moeten dus erg taai zijn. Grote delen van het jaar worden ze door een laag sneeuw bedek, en ze groeien vaak op korte afstand van ijsvelden. Toch komen er dichte bossen voor, voornamelijk met naaldbomen, en zelfs hier en daar loofbomen. Hoe hoger je komt, hoe meer gras- en mossoorten je kunt ontdekken.

Fauna

Het spreekt voor zich dat in een dergelijk gevarieerd gebied ook veel verschillende diersoorten voorkomen. Vogelkenners roemen de grote variatie aan vogels, van eksters en adelaars tot meeuwen en alken. Ook kom je hier bijzondere zoogdieren tegen: zwarte en bruine beren, elanden, berggeiten, allerlei herten, otters, zeehonden en zeeleeuwen, dolfijnen, orka's, bultrugwalvissen en vinvissen. Bovendien kun je in de baai zeeschildpadden spotten en komen op het land hagedissen en slangen voor.

Geschiedenis

In 1793 stichtte Alexander Baranov van de Shelikhov-Golikov Company (de voorloper van de Russian-American Company) een bonthandelpost aan de Resurrection Bay, op de plek waar nu Seward ligt. Toen deze Baranov later een schip wilde laten bouwen, herinnerde hij zich de beschutte baai. Uiteindelijk liet hij op dezelfde plek een driemaster, de Phoenix, bouwen door ene James Shields, een Engelse scheepsbouwer in dienst bij de Russen.

In de jaren 1890 kwam kapitein Frank Lowell naar de Resurrection Bay met zijn indiaanse vrouw Mary en hun kinderen. De echte stichters van de stad arriveerden in 1903, toen er een spoorlijn werd aangelegd. Toen kreeg de nederzetting ook de naam Seward, vernoemd naar William H. Seward, de minister van Buitenlandse Zaken onder het presidentschap van Abraham Lincoln en Andrew Johnson. In 1867 speelde hij een belangrijke rol bij de aankoop van Alaska, en mede dankzij zijn onderhandelingen verkregen de Verenigde Staten het gebied uiteindelijk van Rusland.

De stad is het eindstation van de Alaska Railroad aan de oceaanzijde. Het is de enige ijsvrije haven in Alaska dat over trein-, auto- en luchtverbindingen beschikt met de grote stedelijke centra en de binnenlanden van Alaska. Door deze strategische positie is Seward de ideale plek voor handel via zee.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan