Homer, Alaska

Homer Alaska 'Kosmisch gehucht' en 'heilbothoofdstad van de wereld': twee bijnamen van het kleine plaatsje Homer in Alaska. Met slechts vijfduizend inwoners is Homer geen sprankelende metropool, maar wel een haven van rust waar liefhebbers van uitgestrekte en ruige natuur gelukkig van worden. Homer staat bekend om zijn artistieke sfeer en goede restaurants en vormt het eindpunt van de Sterling Highway (Hwy#1), die dwars over het Kenai-schiereiland loopt. In de zomer kun je in Homer mee op tour om grizzlyberen te zien en wordt er in de wateren rondom Homer volop gevist. Bekijk de omgeving vanuit een vliegtuigje of maak een boottocht langs de gletsjers van Kachemak Bay State Park.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Sterling Highway

Je kunt naar Homer toe rijden met je auto of camper vanuit Cooper Landing. De rit is een kleine 200 kilometer en kost je ongeveer 2,5 uur (vanaf Anchorage 5-6 uur in totaal). De Sterling Highway is het hele jaar door geopend en leidt naar Alaska's beste plaatsen om te vissen. Aan de weg liggen leuke plaatsen voor een tussenstop. Rijd als je de tijd hebt zeker Skilak Lake Road (zie hieronder) en bezoek Soldotna: een goede plek om zeearenden te spotten. Bij Scenic View RV Park kun je terecht voor uitzicht op de vier vulkanen Mt Illiamna, Mt Redoubt, Mt Augustine en Mt Spurr. Ook leuk om even aan te doen is het Russisch-orthodoxe plaatsje Old Ninilchik Village. De mooiste stopplaats is de pull-out aan de rechterkant van de weg, waar je vanaf een heuvel uitkijkt over Homer. Je ziet vissersbootjes dobberen op Cook Inlet en Kachemak Bay met de besneeuwde bergtoppen op de achtergrond. Je rijdt via dezelfde route weer terug.

Mt illiamna, Sterling Highway

Skilak Lake Road

Voor een prachtig uitzicht over het Kenai Peninsula, kun je vanaf Sterling Highway (Hwy#1) afslaan naar de Skilak Lake Road voor een extra rondrit van 29 km. Deze gravelweg is de beste om wildlife te zien op dit schiereiland. Je wordt bovendien getrakteerd op uitzichten over gletsjers en meren. Ook starten aan de weg enkele wandelroutes. Meer informatie

Skilak Lake Road

Wandelen

Een van de mooiste hikes rond Homer is de Homestead Trail (11 km). Deze route start bij Roger's Loop Road (1,6 km ten noorden van Homer) en strekt zich uit door bossen, open velden en langs waterstromen. Onderweg heb je mooie uitzichten op de Cook Inlet en Kachemak Bay, met wat geluk zie je een eland. De Diamond Creek Trail (3,5 km) loopt een vergelijkbaar landschap en eindigt op het strand van Cook Inlet. De gemakkelijke Calvin & Coyle Trail (1,6 km) brengt je naar een uitzichtpunt. Bezoek het Alaska Islands & Ocean Visitor Center voor meer informatie over  wandelroutes en omgevingsactiviteiten. Hier kun je ook speuren naar wildlife, vogels en kijken naar mooie tentoonstellingen.

Homer Alaska

Kachemak Bay State Park

Vanaf het schiereiland Homer Spit, enkele minuten rijden ten zuiden van Homer, kijk je uit op de groene kustlijn van Kachemak Bay State Park. De kustlijn wordt versierd door fjorden, gletsjers en besneeuwde bergtoppen. Kachemak Bay State Park ligt aan de overkant van de gelijknamige baai en is alleen bereikbaar per watertaxi. De overtocht duurt ongeveer 25 tot 30 minuten. Tijdens de vaart geniet je van de bergen, gletsjers en zeedieren. Een gave manier om kennis te maken met Kachemak Bay State Park, is per kajak. Er zijn verschillende aanbieders van kajaktours: aan het einde van de pier in Homer zit True North Kayaking.

Homer Alaska

Clam digging

De oevers op ongeveer een uur rijden ten noorden van Homer staan bekend om de hele grote mosselen die er gevonden worden. Ga mee op een 'clamming expedition' en maak kennis met deze heuse sport en de manier van graven. Aan de oevers van Cook Inlet worden er elk jaar meer dan een miljoen stuks gevonden. In Cohoe en Clam Gulch is clamming het hele jaar door toegestaan.

Homer Alaska

Wildlife

Van juni tot en met eind september staat Homer in het teken van beren. In deze periode verzamelen bruine beren zich aan de kusten en stromen in de wildernis van Katmai National Park en Lake Clark National Park & Preserve (zie kopje 'omgeving'). Verschillende organisaties bieden trips vanuit Homer aan om de beren in hun natuurlijke leefomgeving te bekijken. Ook tijdens een wandeling over een van de trails langs de Kachemak Bay bestaat de kans dat je beren ziet. Konijnen, vossen, stekelvarkens en elanden zijn andere dieren die je tegen kunt komen. Elanden nemen zelfs wel eens een kijkje in de straten van Homer. Als je dieper de wildernis in wilt, of een tocht over de Kachemak Bay wilt maken om papegaaiduikers en walvissen te zien, dan zijn er talloze organisaties waaruit je de keus hebt.

Homer Alaska

Beerexcursie

Als je een berentour wilt maken, informeer dan vooraf wanneer de  zalmtrek is in de diverse rivieren. Zit er geen zalm in de wateren, dan is de kans klein dat je beren ziet. Veel beerexcursies vanuit Homer gaan niet naar de rivieren, maar naar de graslanden aan de overkant van de Cook Inlet (zoals Wolverine Creek of Hallo Bay). Sommigen vinden dit minder spectaculaire tours dan tours die wel naar de rivieren gaan. Laat je vooraf dus goed informeren.

Homer Alaska

Pratt Museum

Het bekendste museum van Homer, het Pratt-museum, biedt 'art, science and culture of Kachemak Bay'. In het Pratt Museum vertellen tentoonstellingen je over de geschiedenis van de Kachemak Bay-regio en zijn inwoners. Je maakt kennis met persoonlijke verhalen. Daarnaast zijn er regelmatig exposities waarin kunst, cultuur en wetenschap centraal staan.  

Pratt Museum

Actief

De inwoners van Homer zijn dol op wintersporten. Dit uitte zich in het mede organiseren van de Arctic Games in 2006. De omgeving leent zich in de winter uitstekend voor skiën en langlaufen. Buiten het winterseizoen kunnen avonturiers gletsjers bewandelen, rotsklimmen of skydiven.

Homer Alaska

Omgeving

Katmai National Park & Preserve

Het verlaten, afgelegen en vulkanische Katmai National Park is zo groot als Wales en heeft als hoofdattractie een populatie met bruine beren. Katmai is niet per auto of camper bereikbaar: je moet ernaartoe met een klein vliegtuigje. Hiervoor kun je een dagexcursie boeken. De beste tijd om beren te zien, is tijdens de zalmtrek. Deze loopt van grofweg eind juni tot juli en van september tot half oktober. De populairste plek in Katmai om beren te zien, is Brooks Falls. Beren staan dan zij aan zij om (niet altijd even effectief) de oranje-roze vissen uit het water te slaan. Houd er rekening mee dat niet alle excursies hiernaartoe gaan, laat je vooraf goed informeren! Houd in Katmai altijd rekening met gure weersomstandigheden, neem ten alle tijden een wind- en waterdicht jack mee.

Homer Alaska

Lake Clark National Park & Preserve

Lake Clark lijkt een compositie van Alaska, met haar heuvels die met toendra bedekt zijn, bergen, gletsjers, de kustlijn, de actieve vulkanen Redoubt en Iliamna en uitgestrekte meren. Hoogtepunt van het National Park is het 67 kilometer lange Lake Clark. Het desolate National Park trekt slechts 5000 bezoekers per jaar omdat het lastig bereikbaar is. Het bezoekerscentrum van Lake Clark National Park ligt in Anchorage (240 West 5th Ave) en is de beste plaats om je bezoek te beginnen. De beste manier om Lake Clark National Park te verkennen, is per boot. Alaska Marine Highway Ferry vaart tussen mei en september langs de oostkust van het park. Onderweg zie je groene bergen, rotsformaties, kliffen, walvissen, zeeleeuwen en bruinvissen. De boottocht kan behoorlijk pittig zijn vanwege de harde wind. De beste reistijd is tussen juni en augustus. In Lake Clark ligt ook de 3.108 meter hoge Mount Redoubt, de actiefste vulkaan van Alaska. Hoewel hiken in dit park fenomenaal is, is het voorbehouden aan de ervaren wandelaar.

Lake Clarck Alaska Lake Clark National Park

Seldovia

De ‘City of Secluded Charm’, aan de zuidelijke kant van Kachemak Bay, heeft een authentiek Alaskaans karakter. Het is een van de oudste nederzettingen aan de Cook Inlet en stamt uit de late achttiende eeuw. Als je even weg wilt uit het bedrijvige Homer, is Seldovia een perfecte dagtrip. De gemeenschap leeft van de visserij en manifesteert zich steeds meer als een toeristenbestemming. Je kunt er goed wandelen en fietsen. Bezoek het Seldovia Visitor Center & Museum, Outside Beach en de St. Nicholas Orthodox Church.

Seldovia

Feiten

Staat Alaska
County (borough) Kanai Peninsula
Oppervlakte 69 km²
Hoogte 29 meter
Inwoners 5.000
Tijdzone Alaska Time Zone (10 uur vroeger dan in Nederland)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Homer heeft net als de rest van Alaska een redelijk koud klimaat. Van november tot en met maart is het echt winter; de maxima liggen dan niet hoger dan 3 graden boven het vriespunt. Toch daalt de temperatuur 's nachts niet heel erg, kouder dan -8 wordt het niet vaak. Met een hoge luchtvochtigheid en een constante wind gedurende het jaar kan het in Homer toch vrij koud aanvoelen. In de winter valt er sneeuw, hoewel het gemiddelde lager is dan in de rest van Alaska. Juni, juli, augustus en september zijn geschikte maanden voor een bezoek, de maxima liggen dan tussen de 13 en 16 graden.

Geschiedenis

De omgeving van Homer is altijd rijk geweest aan natuurlijke grondstoffen en was daarom een aantrekkelijke plaats om te wonen. Dit gold voor de vroegere indianenstammen, maar ook voor de Russen die in de zeventiende eeuw naar het gebied kwamen vanwege bont en de vele vis die in de baai aanwezig was. De achttiende eeuw markeerde het begin van de Amerikaanse overheersing van het gebied. Kolenmijnen zorgden voor een toename van inwoners maar het was pas aan het einde van de negentiende eeuw dat de eerste grote gold rush plaatsvond en vele goudzoekers naar Alaska trokken. Op zoek naar succes en in een poging hun vermogen uit te breiden, vestigden zij zich in de regio waar nu Homer ligt. Een van hen was Homer Pennock, naar wie het latere stadje vernoemd werd. Een paar jaar na de opening van enkele mijnen kreeg de ontstane nederzetting een spoorwegverbinding met het binnenland van Alaska. Tot en met de Tweede Wereldoorlog zou de spoorweg in gebruik zijn. Rond het begin van de twintigste eeuw was de vraag naar kolen echter al afgenomen en Homer ging zich toeleggen op de visserij, wat de economie stimuleerde. In de ruime eeuw die het plaatsje bestaat, heeft het zich ontwikkeld als een ideale plaats voor toeristen en visserij.

De bijnaam 'heilbothoofdstad van de wereld' laat weinig aan de verbeelding over. Maar niet alleen deze vissoort wordt veelvuldig gevangen: ook zalm en krabben komen in de netten van de vissers binnen. De wateren waarop de beroepsvissers uit Homer hun vangst proberen veilig te stellen waren ook te zien in de documentaire reeks Deadliest Catch van Discovery Channel. De tweede grote bron van inkomsten is het toerisme. Ook dit is niet verwonderlijk, gezien de gletsjers in de buurt, de bergachtige omgeving met ruige natuur en wilde dieren en de uitgestrekte zeeën.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan