Alaska

Ten westen van Canada, los van het continentale deel van de Verenigde Staten, ligt de enorme, besneeuwde staat Alaska. Alaska is verreweg de grootste en tegelijkertijd dunst bevolkte Amerikaanse staat. De natuur is er uniek en uitgestrekt: Mount McKinley is de hoogste berg van het Noord-Amerikaanse continent en Alaska telt maar liefst acht nationale parken. Sommige parken liggen zo afgelegen dat ze alleen per vliegtuig te bereiken zijn.

Feiten

Bijnaam: The Last Frontier / North to the Future
Hoofdstad: Juneau
Grootste stad: Anchorage
Bevolking: 710.000
Oppervlakte: 1.717.854 km²
Toetreding tot de VS: 3 januari 1959
Officiële website: www.alaska.gov

Vlag & Seal

Vlag Alaska Seal Alaska

Cultuur/Geschiedenis

In 1867 kochten de Verenigde Staten het gebied van Alaska voor een laag bedrag over van Rusland. Het nut hiervan werd toen door veel mensen niet ingezien, en hoewel het een goedkope transactie was geweest, bestond er niet veel enthousiasme over. Later werden er echter grote gas- en oliereserves ontdekt, wat veel welvaart bracht. Verder draaide de economie op huiden, vis, hout en toerisme. Alaska maakt pas sinds 1959 deel uit van de Verenigde Staten. Het is daarmee (na Hawaï) de jongste staat.
 
In Alaska wonen veel Inuit. Hun voorouders waren al lang voordat de Europeanen arriveerderen in het gebied aanwezig. Oorspronkelijk komen de Inuit uit Azië, maar duizenden jaren geleden trokken vrijwel alle Inuit over een landbrug naar het Amerikaanse continent. Hoewel Inuit tegenwoordig gebruikmaken van verschillende moderne voorzieningen, doen ze nog veel dingen volgens hun eeuwenoude tradities. Veel van hen gaan bijvoorbeeld nog steeds op jacht. Van de dieren die ze gedood hebben gebruiken ze alles dat op de een of andere manier bruikbaar is: het vlees wordt gegeten, de huiden worden gebruikt voor tenten, doeken en kleding en van de botten worden naalden en jachtattributen gemaakt.

Feesten

Om de kou en duisternis buiten te houden, staat het stadje Talkeetna de hele maand december in het teken van het Talkeetna Winterfest. Overal in de stad worden lichtjes opgehangen en het hoogtepunt is een bal. Er wordt ook een ‘Wilderness Woman Contest’ gehouden, een wedstrijd voor alleenstaande vrouwen van boven de 21. Zij demonstreren dan hun vaardigheden in vissenvangen, dieren schieten en andere activiteiten die nodig zijn om in de wildernis te overleven.

Culinair

In Alaska wordt heel veel vis gegeten, met name zalm. Er wordt ook eland gegeten, bijvoorbeeld in gehaktballetjes en stoofpotten. Een andere specialiteit uit Alaska is ‘Alaska tea’. Deze drank bestaat uit water, veenbessen, kaneel, suiker en sinaasappel- en citroensap en wordt warm gedronken.

Klimaat

Het klimaat in Alaska is onder te verdelen in een aantal verschillende klimaatzones. In het zuidoosten van de staat, dat aan de Canadese provincie British Columbia grenst, heerst een gematigd zeeklimaat. Dit deel is vrij nat, maar ook redelijk warm: in de winter liggen de maxima rond het vriespunt, in de zomer wordt het bijna twintig graden. In de binnenlanden zijn geen vier seizoenen te onderscheiden: hier valt veel sneeuw vriest het zes maanden per jaar, met een maximumtemperatuur van -18 in januari. ’s Nachts kan de temperatuur dalen tot tientallen graden onder het vriespunt, maar in de korte zomer is het weer aangenaam met maxima van twintig graden. Het klimaat van de kuststrook waaraan de grootste stad Anchorage ligt, is iets gematigder. Van november tot en met februari vriest het overdag licht en ’s nachts tot tien graden. In juni, juli en augustus wordt het 17 à 18 graden.

Beste reistijd

De meeste mensen bezoeken Alaska in de zomer, wanneer de dagen bijna oneindig lang zijn, omdat de zon nauwelijks ondergaat. Op 21 juni, de langste dag van het jaar, wordt het zelfs helemaal niet donker. De temperaturen in de zomer zijn bovendien aangenaam.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan