Denali National Park, Alaska

Denali NP Alaska, Mount Denali Denali National Park is het populairste nationale park van Alaska en werd in 1917 opgericht als het Mount McKinley National Park, vernoemd naar Mount McKinley (nu Mount Denali), de hoogste berg van het park en tevens de hoogste berg van het Noord-Amerikaanse continent. Het park beslaat circa 25.000 vierkante kilometer (de helft van Nederland!) en kenmerkt zich voornamelijk door de grote diversiteit aan flora en fauna. Er leven onder andere grizzlyberen, elanden, vossen en wolven. De Denali Park Road is de enige weg in het park en loopt over een afstand van 150 kilometer parallel aan de Alaska Range, door valleien en hoge bergpassen. Bij normale weersomstandigheden is Mount Denali goed te zien.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Een groot deel van de Denali Park Road is gesloten vanwege een aardverschuiving. De situatie bij Polychrome Pass (bij Mile 46) is te onveilig voor verkeer. In 2024 en 2025 zullen de bussen en tours niet verder rijden dan Mile 43. Alle beschreven bezienswaardigheden hieronder, die na Mile 43 liggen, zijn dus niet toegankelijk. Het gaat onder andere om Polychrome Overlook, Toklat River, Eielson Visitor Center, Wonder Lake en Kantishna.

Bustour

Het grootste gedeelte van Denali National Park is niet toegankelijk voor privévoertuigen: vanaf mijlpaal 15 (24 kilometer van de parkingang), kun je alleen per bus verder het park in. Dit kan met een georganiseerde bustour van een hele of halve dag, waarbij een gids je meer vertelt over de natuur en je wijst op wilde dieren in de omgeving. Er rijden ook betaalde shuttlebussen. Meer over de bussen vind je onder het kopje 'vervoer'.

Denali Bustour

Flight seeing

Een indrukwekkende manier om kennis te maken met Denali National Park is per vliegtuigje of helikopter. Vanaf de noordzijde van Denali National Park kun je een rondvlucht maken over de 5.181 meter hoge Wickersham Wall. Aan deze zijde zie je voornamelijk gletsjerhellingen, uitstekende kliffen en enorme ijsblokken. Je hebt kans om wildlife te zien, waaronder kariboes en beren. Ook kun je over het mijndorpje Kantishna vliegen.

Denali National Park

Savage River

Bijna elke toerist die Denali National Park bezoekt, stopt op zijn minst bij Savage River. Bij dit punt zijn een aantal kortere wandelroutes te vinden die starten vanaf de parkeerplaats.

Denali

Sled Dog Demonstration

Van mei tot en met september zijn er dagelijks één tot drie shows met sledehonden. Tijdens deze dertig minuten durende shows wordt dé manier van reizen in Alaska gedemonstreerd. Je kunt de kennels bezoeken en meer te weten komen over hoe de honden helpen de natuur en de wilde dieren te beschermen.

Denali

Mount Denali

De hoogste berg van het Noord-Amerikaanse continent is al vanaf Mile 9 te zien. De 6.190 meter hoge top werd op 7 juni 1913 voor het eerst bereikt door Hudson Stuck, een amateurbergbeklimmer uit Londen. De expeditie, bestaande uit vier personen, was al in maart aan de bedwinging begonnen en kreeg onderweg te kampen met zeer extreme weersomstandigheden en een brand, waarbij een groot deel van hun voedsel en materiaal verloren ging. Allen keerden gezond en wel terug en tegenwoordig volgen jaarlijks duizend bergbeklimmers hun voorbeeld. De helft daarvan bereikt daadwerkelijk de top. De berg stond bij de inheemse bevolking eeuwen geleden al bekend als Mount Denali, totdat de Amerikaanse regering de berg hernoemde tot Mount McKinley, ter ere van de gelijknamige president. In 2015 draaide Obama deze naamswijziging weer terug.

Denali

Polychrome Overlook

Op Mile 46 van de Park Road ligt Polychrome Overlook. Vanaf dit uitzichtpunt heb je een caleidoscopisch zicht op de adembenemende omgeving. Dit landschap, de Polychrome Pass, is vernoemd naar de vulkanische rotsen die meerdere kleurschakeringen hebben. Op dit punt is aardig wat begroeiing en je ziet de beekjes, bergen en gletsjers die dit landschap zo uniek maken. Vanaf het hoogste uitzichtpunt kun je speuren naar beren, elanden en kariboes.  

Denali

Toklat River

Bij mijlpaal 53, op ongeveer 85 kilometer van de parkingang, ligt Toklat River. Het is een populaire plaats omdat het van alle vier de shuttlebusstops het minst ver weg ligt; een round-trip vanaf het beginpunt bij het Wilderness Access Center duurt in totaal 6,5 uur. Op dit punt komen de oostelijke en westelijke tak van de Toklatrivier samen. Je kunt er goed wandelen en wilde dieren spotten.

Denali

Eielson Visitor Center

Het vrij nieuwe bezoekerscentrum biedt door middel van interactieve tentoonstellingen veel informatie over het park. Op een heldere dag heb je hier een prachtig uitzicht op Mount Denali en in de directe omgeving zijn een aantal kortere wandelroutes te vinden. Het bezoekerscentrum ligt bij Mile 66 en een retourreis met de shuttlebus vanaf het beginpunt duurt ongeveer acht uur.

Denali

Wonder Lake

Na het passeren van verschillende bergpassen en toendra's kom je aan bij Wonder Lake, een bergmeer waarin je de omgeving fraai gespiegeld ziet. Een populair fotopunt is Reflection Pond, net na Mile 85. Als je de Wonder Lake-shuttle pakt, is het zo'n 3,5 kilometer lopen vanaf de halte. De shuttle en bustour naar Kantishna komen er beide langs. Op heldere dagen is het uitzicht op de Alaska Range en Mount Denali, de in totaal elf uur durende shuttlebustrip (totale duur heen en terug) meer dan waard.

Denali

Kantishna

Aan het einde van de parkweg, bij Mile 92, ligt Kantishna. Enkele overblijfselen herinneren aan het mijnverleden van het stadje. In het Fannie Quiqley-huis zijn tentoonstellingen over het zware leven van de eerste bewoners. Een groot deel van dit gebied is privéterrein, als je er wilt wandelen moet je vooraf om toestemming en begeleiding vragen.

Denali

Off-trail Hiking

Fanatieke wandelaars kunnen off-trail gaan wandelen. Voordat je je buiten de aangelegde paden begeeft, doe je er goed aan bij het informatiecentrum je route voor te bereiden en het een en ander te overleggen met een ranger. Het bestuderen van de topografische kaart van het gebied waar je wilt gaan lopen is daarbij essentieel. Mocht je naast een wandeltocht ook nog willen overnachten buiten de kampeerterreinen, dan dien je een Backcountry Permit te bezitten. Deze kunnen van tevoren niet aangevraagd of gereserveerd worden, maar dienen op de dag zelf aangevraagd te worden bij het bezoekerscentrum bij de ingang.

Denali

Into the Wild

Denali National Park werd ook bekend door de film Into the Wild naar het gelijknamige boek van Jon Krakauer. Het vertelt het waargebeurde verhaal van Chris McCandless die de materialistische beschaving achter zich laat en de wildernis in trekt. Hij vindt een verlaten schoolbus in het afgelegen Denali Park waarin hij gaat wonen en uiteindelijk ook sterft. De film verwierf een cultstatus. Vroeger trok de magic bus veel toeristen, maar de weg ernaartoe is gevaarlijk. Dit kostte veel dure reddingspogingen en zelfs levens. Hierdoor hebben de Amerikaanse autoriteiten in 2020 besloten de bus uit het gebied weg te halen.

Denali

Vervoer

Denali Er loopt maar één weg door Denali National Park, die tot mijlpaal 15 vrij toegankelijk is voor verkeer. Na de vijftiende mijl is de parkweg onverhard en zijn privévoertuigen verboden. Als je verder het park in wilt gaan kun je gebruikmaken van de groene shuttlebussen of beige tourbussen. Deze bussen rijden vanaf eind mei of begin juni tot en met september (mits het weer het toelaat).

De shuttlebussen rijden vier verschillende routes en vertrekken frequent en volgens vaste tijden bij het Wilderness Access Center naar Toklat River (totale duur: 6,5 uur retour), Eielson Visitor Center (8 uur retour), Wonder Lake (11 uur retour) en Kantishna (13 uur retour). Voor deze bussen moet je betalen; de prijs is afhankelijk van de route. We raden je aan om van tevoren te reserveren. In het hoogseizoen kan het namelijk zijn dat de bussen voor meerdere dagen volgeboekt raken. De helft van de plaatsen is al ver van tevoren te reserveren, de andere helft komt twee dagen voor de vertrekdatum vrij. Meer informatie over shuttlebussen vind je op: https://www.nps.gov/dena/planyourvisit/shuttles.htm. Als je eenmaal in het bezit bent van een ticket, kun je op die busroute overal in- en uitstappen. Houd er rekening mee dat aan boord van de bus geen eten en drinken verkrijgbaar is. De chauffeur is officieel geen gids, maar vertelt vaak wel het een en ander over de omgeving.

Naast de shuttlebussen zijn er de zogenaamde tourbussen. Deze zijn een stuk prijziger en dienen ook van tevoren gereserveerd te worden. De bussen rijden een vaste route en je kunt onderweg niet in- en uitstappen, zoals bij de shuttles het geval is. De buschauffeur is tegelijkertijd je gids: hij vertelt onderweg uitgebreid over de geschiedenis, geologie en flora en fauna van het gebied. Snacks, koffie/thee en lunches zijn vaak bij de tourbusprijs inbegrepen. Er zijn drie verschillende tours mogelijk: de Denali Natural History Tour (5 uur), Tundra Wilderness Tour (8 uur) en de Kantishna Experience (13 uur).

Ten slotte zijn er de camperbussen. Deze bussen hebben meer ruimte voor bagage en zijn ingericht voor het vervoer van backpackers, wandelaars, kampeerders en fietsers. Ook voor deze bussen moet je reserveren. Dit kan van tevoren, maar ook ter plekke bij het Wilderness Access Center. Bovendien dien je in het bezit te zijn van een backcountrypermit of een campingticket. De bussen rijden vanaf begin juni tot half september. In mei kunnen de genoemde groepen gebruikmaken van de groene shuttlebussen. Kampeer je in Denali national Park, dan kun je de TEK pass kopen. Hiermee kun je twee à drie dagen gebruik maken van de shuttlebus die voor de camping stopt. Als je eenmaal met de camper op de camping staat, mag je de camper namelijk niet meer gebruiken. Er geldt een minimum verblijf van drie nachten voor camperplekken op de campings.

Feiten

Staat Alaska
Oppervlakte 24.485 km²
Hoogste punt 6.194 (Mount Denali)
Opgericht 26 februari 1917
Bezoekers per jaar 400.000
Tijdzone Alaska Time Zone (tijdverschil met Nederland: 10 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Aangezien Denali National Park relatief dicht bij de Noordpool ligt, heeft het lange winters en een kort zomerseizoen waarin de natuur tot bloei komt. In de winter migreert tachtig procent van de vogelpopulatie naar andere gebieden en houden veel dieren hun winterslaap.

Het park kent twee klimaatzones: een maritieme zone ten zuiden van de Alaska Range en een continentale zone in het binnenland, ten noorden van de bergketen (waar het centrale deel van het park zich bevindt). De bergketen heeft een grote invloed op het weer in het binnenland, omdat het veel vochtige luchtstromen vanuit de Golf van Alaska tegenhoudt. Het noordelijke deel van het park is daarom droger dan het zuidelijke deel. Bovendien zijn de schommelingen in de temperatuur er groter: in de winter kan het incidenteel veertig graden vriezen, terwijl in de zomer af en toe temperaturen van dertig graden (boven nul) gehaald worden. De zomertemperatuur ligt overdag normaal gesproken rond de 20 graden, 's nachts is het enkele graden boven nul. Daarnaast kan het overdag zeer zonnig zijn, maar kan het ook binnen korte tijd bewolkt worden, hard gaan waaien, regenen of zelfs vriezen en sneeuwen.

In de winter is het over het algemeen ijzig koud, met temperaturen tussen -20 ('s nachts) en -10 graden (overdag). De faciliteiten in het park zijn in de winter gesloten en de bussen rijden pas vanaf halverwege of eind mei, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Natuur, flora & fauna

Flora

In het park zijn twee typische soorten vegetatie te vinden, namelijk taiga- en toendragebieden. In taigagebieden komen veel naaldbomen voor, zoals dennen en sparren. De gebieden in Denali waar minder bebossing voorkomt, kunnen getypeerd worden als toendra. Deze gebieden kenmerken zich door hun uitgestrektheid en door de lage beplanting, zoals struikgewassen, kleinere bloemen en mossoorten.

Fauna

In Denali lopen veel grotere zoogdieren rond, zoals wilde schapen, vossen, bevers, lynxen, beren, rendieren en elanden. Er is ook een grote vogelpopulatie, met de Golden Eagle als meest bijzondere lid. Aangezien er slechts enkele vaste wandelroutes zijn uitgestippeld, is er geen onnatuurlijke scheiding aangebracht tussen het leefgebied van dieren en de gebieden waar mensen kunnen komen. De kans bestaat dus dat je tijdens een wandeltocht een eland of een rendier tegenkomt.

Geschiedenis

Het gigantische gebied dat tegenwoordig Denali National Park heet, werd eeuwen geleden - net als de rest van Alaksa - bewoond door het inheemse Athabascanvolk. In de heuvelachtige regio ten noorden van het park joegen ze onder andere op rendieren, schapen en elanden. Verder leefden ze van bessen, vis en planten. Als het sneeuwde trokken ze naar lager gelegen riviervalleien, waar ze beschutting zochten.

In 1906 werd het gebied verkend door Charles Sheldon, die van plan was een nationaal park van het gebied te maken om de lokale grote zoogdieren te beschermen. In 1907 keerde Sheldon, nu met gids Harry Karstens, terug naar het gebied, om de grenzen vast te leggen. Na vele inspanningen werd het Mount McKinley National Park in 1917 opgericht. Sheldon wilde het park graag 'Denali' noemen, maar pas in 1980 werd gehoor gegeven aan zijn verzoek. In datzelfde jaar werd het park uitgebreid, waardoor ook de gebieden waar de Denalirendieren overwinterden bij het park betrokken werden. Bovendien hoorde vanaf dat moment de hoogste berg in zijn geheel bij het park: voorheen liepen de parkgrenzen dwars over de berg. Uiteindelijk verdriedubbelde de oppervlakte van het park en kreeg het de naam Denali National Park and Preserve. Daarnaast werd het geklasseerd als een zogenaamd ‘internationaal biosfeerreservaat’ en zou het een belangrijk gebied worden voor onderzoek naar subarctische ecosystemen.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan