Juneau, Alaska

Junea Alaska Juneau is de hoofdstad van Alaska. Met een historisch centrum tegen de bergen van Mt. Juneau en Mt. Roberts, smalle straatjes en een bedrijvige waterkant is Juneau een parel voor bezoekers. Juneau is het voormalig centrum van de negentiende-eeuwse goudkoorts en de toegangspoort tot vele natuurlijke attracties, waaronder de Mendenhall Glacier. Juneau is de meest afgelegen hoofdstad van de Verenigde Staten; het is de enige hoofdstad die niet via de weg bereikbaar is. Je bereikt Juneau enkel per boot of vliegtuig. De meeste bezoekers arriveren per cruiseschip: Juneau wordt jaarlijks overspoeld door een miljoen cruise schip-passagiers.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Excursies

Vanuit Juneau vertrekken veel tours. Je kunt kiezen voor tours van een paar uur, maar ook voor dagtours. Denk aan whale watching cruises, rafttrips, kanotochten en tours naar natuurlijke bezienswaardigheden in de omgeving. Een populaire dagtrip vanuit Juneau is een vlucht of boottocht naar de Tracy Arm-Fords Terror Wilderness, waar onder andere de Sawyer-gletsjers liggen. Deze wildernis ten zuiden van Juneau bestaat uit diepe en smalle fjorden. De langgerekte fjorden zijn tot anderhalve kilometer hoog en voor een deel bedekt met ijs en gletsjers. In de zomer zijn er veel ijsbergen en watervallen te zien.

Juneau, Alaska

Wickersham House State Historical Site

Bezoek het voormalige woonhuis van James Wickersham, een Alaskaanse legende die orde en gezag bracht in de wetteloze goudkoorts-dorpen van Alaska. Hij was bovendien belangrijk in de totstandkoming van Denali National Park en de aanleg van universiteiten en spoorwegen in Alaska. Het huis geeft samen met zijn foto’s, meubels en andere memorabilia een kijkje in het leven van de ‘frontier days’ van Alaska. Driehonderd meter verder bergafwaarts ligt een ander historisch bouwwerk: de St. Nicholas Russian Orthodox Church uit 1893. Het piepkleine kerkje is de oudste, originele kerk in Alaska. Leuk om te weten: Juneau telt meer kerken dan cafés.

Juneau, Alaska

Alaska State Museum

Hier is aandacht voor de zes grootste, inheemse volkeren van Alaska. Ingenieuze producten als een waterdichte parka en kabeljauwhengels laten je zien hoe de volkeren zich aanpasten aan en overleefden in de bittere weersomstandigheden. Ook is er een tentoonstelling gewijd aan de periode dat Alaska in Russische handen was. Het hoogtepunt is misschien wel het uitzicht op een adelaarsnest.

Alaska State Museum

Juneau-Douglas City Museum

In het Juneau-Douglas City Museum komt het (mijn)verleden van Juneau aan bod. Voor een oriëntatie op de regio kun je een groot schaalmodel van de omgeving bekijken. Soms worden er stadswandelingen georganiseerd vanuit het museum. Vlakbij staat het Alaska State Capitol. Je kunt er zelfstandig rondwandelen of deelnemen aan de tour die meerdere malen per dag plaatsvindt. Aan de andere kant van het City Museum ligt het State Office Building (SOB). Vanaf de achtste verdieping heb je een mooi zicht op het kanaal en Douglas Island.

Alaska State Capitol

Last Chance Mining Museum

Hier draait alles om de oude mijnen. Het museum is gevestigd in het voormalige complex van de Alaska-Juneau Gold Mining Company. Er zijn overblijfselen van de goudmijn te zien, inclusief gereedschap, werktuigen en een mijntunnel. Je kunt een bezoek aan het museum combineren met de Perseverance Trail, een wandelroute die je naar meer erfgoed uit de mijntijd brengt. Ook zijn er langs de route beekjes en watervallen te zien. Het is in historisch opzicht een van de meest bijzondere routes van Alaska. Het pad werd al door de indianen gebruikt. In de late negentiende eeuw, toen men goud in de omgeving ontdekte, werd het de allereerste weg van Alaska. De route verschafte toegang tot grote mijnen, waaronder de Perseverance Mine. De wandeling is 5,5 kilometer lang (one-way) en biedt bovendien toegang tot de Mount Juneau Trail. Via verschillende zijwegen zijn nog meer uitzichtpunten en mijnruïnes te bekijken.

Last Change Mining Museum

Mount Roberts Tramway

Een gondel brengt je vanaf de haven naar Mount Roberts. Een korte klim over de Mt. Roberts Alpine Trail wordt beloond met vergezichten over valleien, sneeuwgeulen, de bergen in Glacier Bay. De Tramway ligt ten zuidoosten van het centrum.

Juneau, Alaska

Omgeving

Mendenhall Glacier

De populairste attractie in de omgeving is de Mendenhall Glacier, ongeveer twintig kilometer ten noorden van Juneau. De gletsjer is letterlijk de top van een ijsberg: het is namelijk een van de vele gletsjers die uit het immense Juneau Icefield zijn ontstaan. Het ijsveld is zo’n 3.500 vierkante kilometer groot. Je kunt met eigen vervoer naar de gletsjer rijden, maar er zijn ook tours mogelijk. Ter plaatse is een bezoekerscentrum, met verschillende tentoonstellingen over de natuurlijke regio. Er draait ook een korte parkfilm. Je kunt vanuit Juneau ook gaan ‘flightseeing’ boven het ijsveld. Het is mogelijk om een landing te maken en onder begeleiding op een gletsjer te wandelen. Bij de Mendenhall Glacier zijn verschillende korte wandelroutes uitgezet, zoals de Nugget Falls Trail (naar een waterval), Steep Creek Trail (naar uitkijkplatforms bij het water).

Mendenhall Glacier

Point Bridget State Park

Dit is het enige staatspark in Juneau. Je hebt er uitzicht over Berners Bay en Lynn Canal. Verschillende wandelpaden leiden je door regenwoud en langs de ruige kustlijn. De populairste route is de Point Bridget Trail (5,6 km one-way). Aan het einde van de route kun je regelmatig zeeleeuwen en zeehonden zien. Trek voor het wandelen van deze route ongeveer zes tot zeven uur uit.

Point Bridget State Park

Admiralty Island

Admiralty Island is een van Alaska's ABC-eilanden. De wildernis van regenwoud en toendra op dit eiland vormen het leefgebied van een grote populatie bruine beren en Amerikaanse zeearenden. De populairste attractie op Admiralty Island is Pack Creek. De sterke getijdenwisseling van deze rivier trekt in juli en augustus grote hoeveelheden beren aan. En daarmee ook toeristen, die hun camera gereed houden om de dieren op zalm te zien jagen. Bezoek voor een Bear Viewing Tour het Stan Price State Wildlife Sanctuary. Onder leiding van een gids maak je een korte wandeling naar een observatietoren met uitzicht op Pack Creek. Houd er rekening mee dat de kans dat je beren ziet kleiner is op drukke dagen. Vanuit Juneau vertrekken berenexcursies naar het eiland. 

Zalmjacht beer, Admiralty Island

Vervoer

Juneau is bereikbaar via de Saint Franklin Street uit het zuiden en Highway 7 vanuit het noorden. Ook kun je via de Juneau Douglas Bridge oversteken naar het tegenover gelegen eiland. De makkelijkste manieren om Juneau in en uit te komen zijn via de lucht of door het water. Alaska Airlines verzorgt elke dag meerdere vluchten naar verschillende plaatsen en propellervliegtuigjes komen langs nabijgelegen steden. De veerboten verbinden Juneau met andere steden in het zuidoosten van Alaska.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Wie naar Alaska gaat, zal zijn zwembroek niet als eerste inpakken. Toch is het in Alaska absoluut niet altijd koud. In de binnenlanden kan het weliswaar tientallen graden vriezen, aan de Golf van Alaska is het klimaat heel wat milder. Juneau, in Zuidoost-Alaska ter hoogte van British Columbia, heeft een klimaat dat een beetje te vergelijken is met Nederland. 's Winters wordt het er ongeveer 0 tot 3 graden overdag, 's nachts vriest het tot vijf graden. Ook in maart en november kan het 's nachts nog aardig vriezen. In het voorjaar stijgt het kwik en op zomerdagen kan het gerust 17 graden worden. Op zomeravonden koelt het weer flink af naar een graad of 8. Houd er rekening mee dat het in Juneau vaker dan bij ons regent dan wel sneeuwt. 

Geschiedenis

Toen eind negentiende eeuw de goudkoorts kwam opzetten, vormde de regio van Juneau een rijk visgebied voor Tlingit-indianen. Een mijnbouwer uit Sitka, George Pilz, had de goudkoorts te pakken en loofde een beloning uit voor degene die hem naar nieuw goud kon leiden. Chief Kowee uit Juneau arriveerde in Sitka met goudklompjes uit het Gastineau Channel en Pilz stuurde prompt twee mannen naar het huidige Juneau. In 1880 vonden goudzoekers Joe Juneau en Richard Harris wat ze zochten. Ze stichtten de plaats Harrisburg, dat later omgedoopt werd tot Juneau. Zestig jaar lang was Juneau de thuisbasis van 's werelds grootste goudmijnen. De Treadwell Gold Mine sloot in 1917, de Alaska-Gastineau in 1921 en de laatste staakte de werkzaamheden in 1944 (Alaska-Juneau).

Begin twintigste eeuw was Juneau uitgegroeid tot een regionaal handels- en transportcentrum. Al in 1906 werd Juneau de hoofdstad van Alaska, vlak nadat de Amerikanen Alaska van de Russen overkochten. Een onzekere tijd brak aan in de jaren zeventig, toen de Alaskaanse bevolking naar de stembus ging om te stemmen over het verplaatsen van de hoofdstad. Deze roep om een 'capital move' zorgde voor een rem op de groei van Juneau, totdat in 1982 besloten werd Juneau als hoofdstad te behouden. De overheid is de grootste werkgever in Juneau - ongeveer één op de twee werknemers is in dienst van de overheid. De tweede grootste sector is het toerisme.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan