Tok, Alaska

Tok Alaska Aan de grens met Yukon ligt Tok (spreek uit: 'Took'). Dit rustige dorp ligt in de staat Alaska, en is de eerste "grote" plaats die je kunt bezoeken wanneer je de Amerikaanse grens oversteekt via de Top of the World Highway. Tok ontstond in 1942 als kamp voor de aanleggers van de Alaska Highway. Het wordt omringd door een ruig berglandschap en enkele mooie meren, waar veel wilde dieren in de dichtbegroeide oerbossen leven. Op twintig kilometer ten zuiden van Tok ligt het Tetlin-meer, een groot stuk water waar gevist en gevaren kan worden. Tok staat ook wel bekend als de ‘Sled Dog Capital of Alaska’. Let op: Wil je met een huurauto vanuit Tok over de Taylor Highway/Top of the World Highway naar Chicken en Dawson City (Yukon)? Kijk dan goed de voorwaarden na. De meeste reguliere verhuurders staan dit niet toe. De meeste camperverhuurders staan het wél toe, maar kijk ook hier even naar de restricties die zij opleggen.  

Bezienswaardigheden & activiteiten

'Mini-musea'

In Tok kun je een bezoek brengen aan kleine plaatselijke musea, waar je meer informatie vindt over de eerste pioniers in Alaska, het goudmijnverleden en de natuur in Alaska.

Tok Mini musea

Sleehondenraces

Elk jaar in maart vindt in Tok de Race of Champions plaats, een van de oudste en grootste sleehondenraces van Alaska. Het raceseizoen loopt grofweg van eind november tot maart.

Tok Alaska

Mainstreet Visitors Center

Dit bezoekerscentrum aan Mainstreet is gevestigd in het grootste houten gebouw van Alaska. Wanden vol brochures bieden je uitgebreide informatie over de omgeving. Bekijk ook de informatieve displays over wildlife, het zoeken naar goud en de constructie van de Alaska Highway. In de ‘mini-musea’ van Tok leer je meer over de lokale geschiedenis. Het nabijgelegen Alaska Public Lands Information Center biedt informatie over de natuurparken en buitenactiviteiten in de omgeving.

Mainstreet Visitors Center

Tetlin National Wildlife Refuge

Een flink stuk ten zuidoosten van Tok ligt dit afwisselende landschap vol bossen, toendra’s, meren, beren en gletsjerrivieren. De Tetlin Passage, de vallei waardoorheen de Tanana-rivier stroomt, vormt een belangrijke broedplaats voor vogels. De meeste migratievogels strijken vanaf april neer in het reservaat. Naast vogels leven er in Tetlin wolven, grizzly's, zwarte beren en rendieren. Het hoofdkwartier van het reservaat ligt in Tok. Rijd je van Beaver Creek (Yukon) naar Tok, dan kom je langs de oostelijke grens van Tetlin. Aan de weg starten diverse korte wandelroutes, waaronder de Hidden Lake Trail naar het gelijknamige meer (1,6 m). De beste manier om Tetlin te verkennen, is per kano. Bij de campings in het park zijn meren die toegang geven naar de Desper Creek en Scottie Creek. Het beste toegangspunt heb je bij Mile 1223 en Mile 1225 aan de Alaska Highway.  

Tetlin National Wildlife Refuge

Tanacross

Op een kleine twintig kilometer van Tok ligt Tanacross, een traditioneel dorp waar veel Athbascan-indianen wonen.

Omgeving

Top of the World Highway

Een eindje buiten Tok start de Top of the World Highway (Hwy 9), die in noordoostelijke richting naar Dawson City in de Canadese provincie Yukon kronkelt. De weg is alleen in de zomermaanden geopend: in 2023 van 1 juni t/m 4 september, tussen 09:00 en 19:00 (Yukon tijd). De route heeft afwisselend gravel en asfalt. Met overdonderend mooie uitzichten en hoge bergruggen om je heen heb je letterlijk het gevoel dat je op de top van de wereld rijdt. Zorg ervoor dat je een paspoort en wat contant geld bij je hebt, in de valuta van het land waar je naartoe gaat! Pin dus van tevoren wat Canadese dollars op Schiphol. Informeer voor je op pad gaat goed naar de weersomstandigheden en wegcondities en laat je adviseren. Maak zeker een stop in het plaatsje Chicken, dat aan de weg ligt. Je wordt verwelkomd door een reusachtig beeld van een kip. Liefhebbers kunnen er 'gold pannen' en de goudbaggermijn bekijken, maar je kunt ook een snelle sight seeing-ronde doen, een kop koffie scoren en je weg vervolgen.

Tok Alaska

Vervoer

Tok kent geen openbaar vervoerssysteem. Er rijden geen bussen van en naar het stadje. Ook is de plaats niet aangesloten op het spoorwegennet. Desondanks is Tok, dat op een kruising van verschillende snelwegen ligt, goed te bereiken. Vanuit het zuiden rijd je het dorp in via de Glenn Highway, die vervolgens middenin de stad kruist met de Alaska State Highway 2. Ook ligt er aan de rand van de stad een klein vliegveld, waar zowel lokale vluchten als verre vluchten naar bestemmingen in Canada vertrekken.

Feiten

Staat Alaska
Oppervlakte 343 km²
Hoogte 498 meter
Inwoners 1.700
Tijdzone Alaska Time Zone (tijdverschil met Nederland: 10 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Tok kent een vrij koud tot zeer koud klimaat. De ligging op slechts enkele honderden kilometers ten zuiden van de poolcirkel zegt wat dat betreft voldoende. Desondanks kunnen de temperaturen in de zomer oplopen tot 20 graden Celsius en doordat er dan weinig neerslag valt, is deze tijd van het jaar een populaire periode om Tok te bezoeken. In de winter, wanneer er overigens ook relatief weinig neerslag valt, kunnen de temperaturen echter gemakkelijk tot twintig graden onder nul dalen.

Geschiedenis

In de regio waarin Tok ligt zijn er sporen gevonden van oude indiaanse nederzettingen. De Athabascan-stam leeft al vele eeuwen in deze regio. De Westerse geschiedenis van het stadje begint pas in de jaren veertig van de vorige eeuw. De Alaska Road Commission startte een project om de snelwegen in de staat op te knappen en uit te breiden. Hiervoor werd een kamp opgericht dat al snel flink groeide. Waar de naam Tok vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Sommigen menen dat het een indiaans woord is voor 'rustige oversteek', terwijl anderen zeggen dat het genoemd is naar de mascotte van een van de constructiegebouwen.

In de jaren die volgden werden de snelwegen voltooid en opgeknapt. Ook werd er een olieleiding aangelegd, waardoor het stadje voorzien kon worden van een eigen pompstation. Door de relatief grote stroom toeristen naar Tok werden er in verhouding tot de grootte van het stadje veel hotels en motels gebouwd. Tok werd met name in de zomer een populaire vakantiebestemming.

In de jaren negentig en 2009 kwam Tok nog tweemaal in het nieuws. Allereerst door een bedreigende bosbrand, die op het nippertje de stad miste. Daarna werd de stad bekend doordat er in de winter van 2009 een temperatuur van -62 graden Celsius werd gemeten.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan