9 hotspots in Yukon

bijgewerkt op wo 28 dec 2022 8:30

'Larger than Life': alleen al de slogan van Yukon is uitnodigend. Deze Canadese regio is rijk aan pure natuur en historische steden. Bezoek de mijnstad Dawson City, roadtrip 700 kilometer over de Dempster Highway en bewonder de gletsjers, ijsvelden, meren en rivieren in Kluane National Park. Dit zijn onze top 9 bezienswaardigheden in Yukon.

Dawson City

De roep ‘Gold in the Yukon’ weergalmt nog tussen de houten huizen in het historische Dawson City. In Harington’s Store zie je foto’s uit de begindagen van dit stadje, waar duizenden gelukszoekers naartoe trokken toen er goud werd ontdekt. Bezoek ook zeker Diamond Tooth Gerties, Canada’s eerste legale casino, en woon een cancan-show bij (juni - sept). De gekleurde houten gebouwen met tot de verbeelding sprekende namen (Red Feather Saloon, Klondike Kate's) leveren leuke plaatjes op. Wandel ook eens langs de waterkant, waar de S.S. Keno ligt. Dit is een stoomschip dat jarenlang grondstoffen van en naar de mijnen in Stewart Crossing bracht. En last but not least: Als je wilt kennismaken met een lokale traditie met een ietwat luguber verhaal, ga dan naar het Sourdough Café om de Sourtoe Cocktail te drinken.

Bezienswaardigheden in Yukon, Canada

Bezienswaardigheden Yukon, Canada Bezienswaardigheden Yukon, Canada

Bezienswaardigheden Yukon, Canada Bezienswaardigheden Yukon, Canada

Kluane National Park & Preserve

Haines Junction is de ideale uitvalsbasis voor je bezoek aan Kluane National Park, dat gedomineerd wordt door bergen, gletsjers en ijsvelden. Je staat hier oog in oog met Canada’s hoogste berg: Mount Logan. Kluane wordt al eeuwenlang bewoond door inheemse stammen. De hoofdwegen in het park zijn Alaska Highway (met het langgerekte Kluane Lake als hoogtepunt) en Haines Highway - dat eindigt bij het schitterende Kathleen Lake, waar je kunt varen en wandelen. Een andere leuke (korte) wandeling is de Rock Glacier Trail. Je wandelt de heuvel op, naar een rotsgletsjer. Verwacht hier dus geen sneeuw! Als kers op de taart heb je een wonderschoon uitzicht op Dezadeash Lake. Voor een écht bijzondere ervaring boek je bij ons een Flightseeing-excursie over de gletsjers van Kluane.

Bezienswaardigheden Yukon, Canada Bezienswaardigheden Yukon, Canada

Top of the World Highway (Hwy 9)

Rijd je vanuit Dawson City in oostelijke richting naar Tok in Alaska, dan slinger je over de Top of the World Highway (en deels Taylor Highway). Deze 106 kilometer lange weg voert je door kolossale berglandschappen en weiden waarin kariboes grazen. Let op: deze weg is alleen geopend in de zomer en bestaat gedeeltelijk uit gravel. Informeer bij je verhuurder of je deze weg mag rijden. Bij de meeste camperverhuurders is dit toegestaan, bij de meeste autoverhuurders niet! Check ook de weer- en wegcondities voor je op pad gaat. Grappig weetje: de eerstvolgende 'grote' plaats heet Chicken. Hier kun je op de foto met een ei met de tekst 'I got laid in Chicken, Alaska'.

Bezienswaardigheden in Yukon, Canada

Bezienswaardigheden Yukon, Canada Bezienswaardigheden Yukon, Canada

Dempster Highway (en Tombstone Territorial Park)

Op de Dempster zoef je 736 kilometer langs bergen, groene valleien en uitgestrekte toendra. De Dempster Highway start ten zuidoosten van Dawson City en voert naar Inuvik in de Northwest Territories. Je rijdt onder meer door het Tombstone Territorial Park, een arctische toendra vol bergen en permafrostlandschappen. Voor wandelroutes en activiteiten kun je terecht bij het Tombstone Interpretive Centre. De meeste camperverhuurders staan het toe om op deze hobbelige gravelweg te rijden. Bij autoverhuurders is dat meestal niet zo (bij Driving Force mag het wél). Check dit dus voordat je op pad gaat. Eventueel kun je vanuit Dawson City een Day Tour boeken.

Bezienswaardigheden Yukon, Canada Bezienswaardigheden Yukon, Canada

Bezienswaardigheden Yukon, Canada Bezienswaardigheden Yukon, Canada

Noorderlicht

Naast indrukwekkende landschappen en veel wildlife heeft Yukon nog een ander natuurspektakel voor je in petto: het noorderlicht. De aurora borealis kleurt 's nachts de heldere hemel betoverend groen. Zeker in het hoge noorden en buiten de bewoonde wereld, heb je goede kans om het noorderlicht te zien. ook in Dawson City en Whitehorse ben je op de juiste plaats: rijd gewoon even de stad uit en het is stikdonker. Je kunt het noorderlicht op heldere dagen waarnemen tussen ongeveer eind augustus en begin april. In de zomermaanden heet Yukon juist 'The Land of the Midnight Sun'. De nachten zijn dan heel kort.

Bezienswaardigheden in Yukon, Canada

Wildlife

De bergen, rivieren, toendra en gletsjers in de Yukon zijn de thuishaven van vele wilde dieren. Er leven meer elanden, beren en kariboes dan mensen. Je kunt hier uren rijden zonder ander verkeer tegen te komen. Reis je met een camper? Denk er dan aan dat veel campings halverwege september alweer dichtgaan.

Bezienswaardigheden Yukon, Canada Bezienswaardigheden Yukon, Canada

Watson Lake

De eenzame Amerikaanse soldaat die in 1942 het eerste bord ophing in Watson Lake, had nooit voorzien dat het zou uitgroeien tot het Sign Post Forest. Deze collectie van plaatsnaam- en verkeersborden groeit nog altijd. Een andere indrukwekkende bezienswaardigheid is het Northern Lights Centre, waar een film over het noorderlicht op een groot koepelscherm geprojecteerd wordt.

Bezienswaardigheden in Yukon, Canada

Whitehorse

Veel bezienswaardigheden hier in de hoofdstad van Yukon herinneren aan de Klondike Gold Rush. Zo voer de inmiddels aangemeerde hekwielboot S.S. Klondike jarenlang over de Yukon-rivier en leer je in het MacBride Museum alles over goudzoekers en indianenstammen. Voor vossen, Canadese lynxen en elanden bezoek je het Yukon Wildlife Preserve. Je kunt er zelfstandig rondwandelen of een bustocht maken. De Miles Canyon is een andere natuurlijke bestemming die de moeite waard is. Langs de oevers liggen wandel- en mountainbike-paden met uitzichtpunten. Vanuit Whitehorse kun je een leuke kano-excursie doen.

Bezienswaardigheden Yukon, Canada Bezienswaardigheden Yukon, Canada

Wil jij naar Yukon?

Zie jij jezelf door Yukon cruisen in combinatie met het Amerikaanse Alaska? Bekijk deze routevoorbeelden eens:
Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan