Reis in beeld: rondreis Yukon Canada

bijgewerkt op wo 26 jul 2023 10:35

Vandaag nemen we je mee op een rondreis dwars door de Yukon. Misschien ken je deze Canadese Territory nog helemaal niet, of rinkelt er ergens in de verte een belletje. De Yukon is een territory in het noordwesten van Canada. Hier is de natuur nog ongerept en ruig, met meer wilde dieren dan mensen. Je treedt er in de voetsporen van Canada's First Nations en (on)fortuinlijke goudzoekers. In deze blog laten we de hoogtepunten zien van een camperrondreis door de Yukon. We volgen de route van camperrondreis The Yukon. Deze rondreis is een suggestie, je kunt 'm helemaal naar wens aanpassen.

rondreis Yukon

Welkom in hoofdstad Whitehorse

Het wilde noordwesten van Canada heet je welkom. Je Yukon-camperreis begint in Whitehorse. Neem een of twee nachten de tijd om te acclimatiseren en om je alvast onder te dompelen in de o zo levendige geschiedenis. Van sabeltandkatten en mammoeten in het Beringia Interpretive Center tot het schip S.S. Klondike, waar je in gedachten de goudzoekers nog ziet rondwandelen. Het is overigens ook mogelijk een auto te huren in Whitehorse en in hotels te overnachten. We kunnen dit voor je boeken! Wees er wel op tijd bij, want de hotels zijn schaars en snel volgeboekt.

Lees ook onze blog Wat te doen in Whitehorse.

Five Finger Rapids camperreis Yukon

Terug in de tijd in Carmacks

Na één nacht haal je de camper op, twee nachten kan uiteraard ook. Eén hotelovernachting is in ieder geval verplicht: camperverhuurders willen niet dat je direct na een lange vlucht achter het stuur kruipt. In deze Yukon-rondreis heb je een korte eerste rijdag. Het is twee uur naar Carmacks. Meestal kun je je camper pas in de middag ophalen. Daarna is het slim om boodschappen te doen. Het is fijn als je daarna niet meer zo ver hoeft te rijden, want voor je het weet is het avond. Nu scheelt het dat het in de zomer nooit helemaal donker wordt in de Yukon dankzij de middernachtzon.

Lees onze tips voor de eerste camperdag.

Zoals wel meer plaatsen in de Yukon, dankt Carmacks zijn naam aan een fortuinlijke goudzoeker: Washington Carmack. Hij was een van de bofkonten die er als eerste goud vond. Bezoek het Tagé Cho Hudän Interpretive Centre, dat interessante tentoonstellingen heeft over inheemse volken, de goudkoorts en leefwijzen van vroeger en nu. Je ziet er een boot van elandenhuid, een houten kano, gereedschap van botten en stenen en traditionele kledij.

Museum Carmacks

Geen goud, maar zilver in Keno

Op weg naar het noorden maak je een kleine side trip naar Mayo en Keno. Onderweg is er veel moois te zien. Bijvoorbeeld de Five Finger Rapids. Op deze plek is de Yukon-rivier op zijn smalst, met stroomversnellingen. Ten tijde van de Gold Rush sloegen hier om de haverklap boten te pletter, totdat er met dynamiet een bredere doorgang werd gecreëerd. Je hoeft deze tip overigens niet te onthouden, want elke reiziger krijgt van ons een persoonlijke reisgids. In dit boekwerk lees je alles over de plaatsen op de door jou gekozen route. De Five Finger Rapids staan er zeker in! De eindbestemming van vandaag is Mayo of Keno. Keno is een spookstadje, dat begin twintigste eeuw nog floreerde vanwege de vondst van zilver. Het Mining Museum en de Signpost op de top van Keno Hill zijn een bezoek waard. Vanaf september kun je vanwege de geringe lichtvervuiling hier soms al het noorderlicht spotten.

Keno Mining Museum Five Finger Rapids Yukon

Toendra in Tombstone Territorial Park

Deze plek laat zich lastig omschrijven. Hier is het buitenaards mooi, ruiger dan ruig. De markante Tombsonte Range is erg fotogeniek en het landschap varieert van bossen met meertjes tot uitgestrekte toendra, meanderende rivieren en spitse besneeuwde bergtoppen. Je verkent Tombstone Territorial Park met je camper via de beroemde en beruchte Dempster Highway, ten noordoosten van Dawson City. Het eerste deel van de hobbelige weg voert je door Tombstone Territorial Park. Wanneer je nog zo'n achthonderd kilometer verder zou toeren, steek je de Poolcirkel over en kom je via Inuvik bij Tuktoyaktuk aan de Beaufortzee. Wat je ook gaat doen, begin je bezoek in het Tombstone Interpretive Centre voor informatie over activiteiten en wandelroutes. Knoop in je oren: Tombstone Range Viewpoint voor een blik dwars door de vallei en de Goldensides Trail voor ongekende uitzichten. Voor een once-in-a-lifetime experience boek je vanuit Dawson City een rondvlucht over Tombstone. Op deze manier krijg je pas echt een goede indruk van de ruigheid én veelzijdigheid van dit immense landschap. Tip: in de herfst is het park gehuld in een gele jas van bladeren, wat het extra fotogeniek maakt.

Lees onze tips voor de Dempster Highway.

De camperverhuurders in Whitehorse (Fraserway en Canadream) staan het toe om de Dempster Highway met je camper te rijden (Canadream tussen 15 mei en 15 september). Autoverhuurder Driving Force ook. Bij de meeste andere autoverhuurders, waaronder Alamo, is de Dempster verboden terrein of op eigen risico.

Tombstone camperreis Yukon
Dempster Highway Tombstone Territorial Park luchtfoto

Goudkoorts-dromen in Dawson City

Struinend door Dawson City laait de goudkoorts in je direct op. Red Feather Saloon, Diamond Tooth Gerties Gambling Hall, The Drunken Goat, Klondike Kate's... Oude tijden herleven dankzij deze letterlijk en figuurlijk bontgekleurde verzameling gebouwen. Bezoek de S.S. Keno en volg een rondleiding door baggerschip Dregde No.4. Bekijk de cancan-show, waag een gokje en sla het beruchte lokale drankje 'Sourtoe Cocktail' achterover, nadat de Toe Captain zijn beroemde woorden spreekt: "You can drink it fast, you can drink it slow, but your lips have gotta touch the toe”. In onze routesuggestie voor deze camperrondreis hebben we twee nachten Dawson City opgenomen. Als je de route opent en kiest voor 'bewerk in routeplanner', maak je de route en het aantal dagen helemaal naar wens.

Lees onze tips voor Dawson City.

Dawson City

Wat was er eerder? Chicken of Tok?

In dit geval Chicken. Vanuit Dawson City brengt de honderd kilometer lange Top of the World Highway je via Chicken naar Tok, gelegen in Alaska. Doordat er zo weinig doorgaande wegen zijn in de Yukon, ontkom je er niet aan om nu je rondreis een klein stuk te vervolgen door Alaska. Reken voor de Top of the World Highway zeker een halve dag. Niet alleen vanwege de ontelbare mooie stoppunten onderweg, maar ook vanwege het soms slechte (onverharde) wegdek en de lage maximumsnelheid. Je rijdt hier op het dak van de wereld en krijgt geen genoeg van de weidse uitzichten. Stop voor een lunch in Chicken en maak een foto met het iconische ei 'I got laid in Chicken'.

Top of the World Highway Tok

Beaver Creek

We gaan weer richting de Yukon. Naar Beaver Creek, op de kaart een grote rode stip in the middle of nowhere. 'Ha, een grote stad', zou je denken. Niets is minder waar. Beaver Creek bestaat slechts uit een paar gebouwen. Het bewijst dat het in Yukon vooral draait om het buiten zijn, de grootse en gevarieerde landschappen, de voelbare goudzoekersgeschiedenis en de ervaring van de leegte, de middernachtzon of het noorderlicht.

Kluane National Park

Gletsjers en ijsvelden, die hebben we deze rondreis nog niet veel gezien. Daar komt nu verandering in. We kunnen voor jou een rondvlucht boeken over het grotendeels onbegaanbare Kluane National Park. Vanuit de lucht kijk je je ogen uit over de vele glinsterende gletsjes. Is dit niets voor jou? Niet getreurd, want de Alaska Highway en de Haines Highway lopen dwars door Kluane. Langs de route liggen diverse (kleine) musea en bezoekerscentra, waar de natuurlijke geschiedenis en inheemse geschiedenis centraal staan. De Haines Highway ga je niet helemaal afrijden, je rijdt hetzelfde stuk weer terug om straks om uiteindelijk weer in Whitehorse uit te komen. Ga bijvoorbeeld tot de Rock Glacier Trail. Hier wandel je een waaier van stenen op, sierlijk over de berg gedrapeerd. Je kijkt schitterend weg over Dezedeash Lake (tip: hier is ook een mooie campground). Strijk even noordelijk neer bij Kathleen Lake voor een picknick en wandeling langs de oever.

Kijk voor mooie campings en campingreviews in onze campingdatabase.

Kluane National Park Flightseeing

Kluane National Park Kathleen Lake

Terug in Whitehorse - Jouw camperreis door de Yukon

Na je bezoek aan Kluane, ga je weer terug naar Whitehorse. Hier lever je de camper in.

  • Bekijk de reis hier, kies je aantal dagen of pas de route naar wens aan met de knop 'bewerk in routeplanner': Camperreis The Yukon
9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan