We love Wildlife

bijgewerkt op zo 19 feb 2023 11:00

Wildlife zien maakt je reis door Amerika of Canada extra bijzonder. Een kudde bizons op de weg, een moederbeer met jongen; grijp je camera of geniet in stilte. In deze blog: de vijf indrukwekkendste dieren van Amerika en Canada.

1. De beer

Wat is er mooier dan een moederbeer met jongen zien grazen in de berm? Adembenemender dan een grizzly die over de weg struint bij zonsopkomst? Een bruine beer die al dansend zijn rug krabt tegen een boom? Goede plaatsen om beren te spotten zijn natuurlijk de (Canadese) Rocky Mountains, Vancouver Island en de Inside Passage. Maar heb je ook wel eens aan Oost-Amerika gedacht? Dit zijn de beste plaatsen voor beren spotten in Amerika en Canada.

beer rocky mountains glacier national park beer katmai alaska

2. De bizon

De eerste keer dat je een bizon ziet, voel je je als een cowboy die uit een Wild West-film is gegaloppeerd. Vooral als het dier graast tussen de geisers en gekleurde waterpoelen in Yellowstone is dat een ‘bizondere’ ervaring. Als je voor de derde keer in de buffalo jam belandt, begint het misschien zelfs even te vervelen. Maar toch! Bizons!

Weetje: Met ruim 900 kilo is de bizon het zwaarste landdier in Noord-Amerika. Deze massieve beesten ogen traag, maar vergis je niet: ze kunnen snelheden van 65 kilometer per uur halen!

bizons yellowstone rocky mountains
Bizons zie je hier:

3. De walvis

Terwijl je in een zodiac over het water zoeft en ziet hoe een orka uit het water springt of een walvis recht op de boot af zwemt, zul je je verbazen over de grootsheid van deze waterdieren. Afhankelijk van het seizoen kun je de dieren zowel aan de oost- als westkust bewonderen.

Wist je dat de onderkant van een walvisstaart uniek is, vergelijkbaar met de vingerafdruk van de mens? Op de website happywhale.com kun je helpen met het identificeren van walvissen en tegelijkertijd bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek. Hoe? Door jouw walvisstaart-foto te uploaden! Er wordt dan gekeken of de walvis al in de database voorkomt. Is dat nog niet het geval, dan mag je hem zelf een naam geven. Leuke extra: je kunt ‘jouw’ walvis volgen en dus zien waar hij zoal uithangt. Heb jij een walvisexcursie gepland staan en heb je het geluk zo'n mooie staart te fotograferen? Dan weet je wat je te doen staat.

walvis vancouver island walvis masschusetts oost-amerika
Walvissen zie je hier:
  • Vancouver Island, British Columbia: Tofino (mrt-okt), Campbell River (mei-aug), Victoria (apr-okt).
  • Nova Scotia: Halifax (jun-aug), Digby (jun-half okt).
  • Californië: Monterey (hele jaar - verschillende soorten in elk seizoen).
  • Massachusetts: Boston (mrt-okt), Hyannis, (mei-half okt).
  • Maine, Bar Harbor (half jun-okt).

4. De moose

Moose en mood klinken niet voor niets bijna hetzelfde: weinig dieren zijn zo wispelturig als de eland. In Noord-Amerika worden er meer mensen aangevallen door een eland dan door beren en wolven samen. Laat je hierdoor niet afschrikken, dit majestueuze dier is schitterend om vanaf een afstandje gade te slaan. De mannetjeseland herken je aan zijn gewei, dat wel 1,8 meter breed kan worden. Vrouwtjeselanden hebben geen gewei. Elanden voelen zich fijn tussen hoog gras en bosjes. In de zomer heb je kans om de dieren te zien nabij meren, rivieren en moerasland.

Weetje: Elanden zijn goede zwemmers. Ze kunnen enkele kilometers zwemmend afleggen en zelfs 30 seconden onder water blijven. Ook op het land kunnen ze prima vooruit: over korte afstanden halen ze snelheden van 56 kilometer per uur.

eland algonquin oost-canada eland rocky mountains montana
Mooses zie je hier:

5. De wolf

De grijze wolf herken je aan zijn bruingrijze vacht en zijn lange, pluizige staart, die vaak zwarte stipjes heeft. Deze carnivoor doet zich het liefst tegoed aan zoogdieren zoals hertjes, bizons en elanden, maar ook bevers en hazen zijn geliefd. Hoewel eens het merendeel van de Verenigde Staten een thuis was voor de wolf, vind je ze tegenwoordig alleen nog in de noordelijke staten. Helaas zie je deze schuwe dieren niet vaak, zeker niet in drukbezochte gebieden.

Weetje: een wolf huilt voor communicatie op grote afstanden. Het is een teken dat de roedel zich terug moet trekken en om vreemden op afstand te houden.

wolf west-canada rocky mountains wolf west-canada rocky mountains
Wolven kun je hier (soms) zien:

Bonus: ijsbeer

Om ijsberen te zien hoef je niet af te reizen naar de noordpool! Alhoewel, heel noordelijk moet je wel zijn. Toch leven er in Churchill, Manitoba meer ijsberen (en beluga’s) dan mensen. Wij hebben een hele gave groepsreis naar dit einde van de wereld voor je: IJsberen en beluga's in Churchill.

ijsbeer canada manitoba

Wildlife zien tijdens jouw reis?

Met deze rondreis door Amerika en Canada zie je gegarandeerd wildlife:
Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan