Beren spotten

bijgewerkt op wo 13 sep 2023 9:00

Je reis door Amerika of Canada wordt extra bijzonder als je wildlife ziet. Vooral beren staan bij veel reizigers hoog op het verlanglijstje. We tippen je vijf plaatsen waar je goed beren kunt spotten en die nog goed toegankelijk zijn ook.

1. Campbell River

British Columbia

Het ongerepte Vancouver Island, voor de kust van British Columbia, wordt bewoond door zwarte beren. En in de baaien in het vasteland maak je ook nog kans op het spotten van de gigantische grizzlybeer. Ga in Campbell River mee met een georganiseerde boottocht. De Nederlandse eigenaren Jos en Rentia gooiden een paar jaar geleden hun leven om en begonnen het bedrijf Eagle Eye Adventures. Deze zeven uur durende tour begint met boottocht van twee uur langs kliffen en watervallen in de Toba Inlet. Je wordt welkom geheten door een gids van de Klahoose First Nations. Vervolgens rij je naar vier uitzichtplatforms langs de rivier, midden in het leefgebied van de grizzlyberen. In het zalmseizoen (de herfst), komen beren er in groten getale zalm vangen. Jos en Rentia organiseren ook whale watching tours en eentje waarbij je op zoek gaat naar beren én walvissen.

beren excursie vancouver island

2. Yellowstone & Grand Teton National Parks

Wyoming/Montana/Idaho

In het wonderlandschap van Yellowstone National Park leven natuurlijk talloze bizons. Maar ook beren zijn er niet zeldzaam: naast 700 tot 1.200 grizzlyberen leven er duizenden zwarte beren. Deze dieren zijn, in tegenstelling tot de grizzly’s, overdag actief. Je ziet ze met name in de beboste gebieden in het noordelijke deel van het park. Bijvoorbeeld tussen Elk Creek en Tower Falls en tussen Mammoth Hot Springs en Indian Creek. De vroege zomer is de beste periode om deze dieren te zien.

beren zien yellowstone beren zien yellowstone

3. Great Smoky Mountains National Park

North Carolina/Tennessee

Voor het spotten van beren hoef je niet per se de Rockies in. Ook aan de oostkust leven ze, en wel in de Great Smoky Mountains. Door de dichte bebossing kan het een uitdaging zijn om één van de (naar schatting) 1.500 beren te zien. In meer open gebieden, zoals Cataloochee en Cades Cove, maak je zeker kans. Met name in de vroege ochtend en het begin van de avond. Ook vanaf de kronkelige Roaring Fork Motor Nature Trail kun je op zoek naar beren: deze autoweg is ongeveer tien kilometer lang.

Tip: Geen beer gespot? Je kunt altijd nog een kijkje nemen bij Grandfather Mountain. Steek de mile high hangbrug over naar een prachtig uitzichtpunt met een kleine dierentuin.

beren zien great smoky mountains beren zien great smoky mountains

4. Banff & Jasper National Parks

Alberta

Vanaf de Icefields Parkway en Yellowhead Highway in Banff en Jasper National Parks heb je eveneens kans om zwarte bieren in de berm te zien snuffelen. Meer kans maken? Neem de Bow Valley Parkway! Het is er een stuk rustiger waardoor de dieren zich (iets) sneller laten zien. Rijd rustig en kijk goed om je heen. Een verrekijker kan uitkomst bieden.

Tip: Tussen Jasper en Kamploops/Clearwater ligt het plaatsje Blue River. Hier kun je mee op een riviersafari door de Grizzly Bear Valley. Je gaat op zoek naar beren, elanden en adelaars.

beren zien rocky mountains beren zien rocky mountains

5. Pocosin Lakes National Wildlife Refuge

North Carolina

Ondanks haar naam prijkt Alligator River op veel lijstjes met plaatsen waar je beren kunt spotten. Reizigersbeurs-experts Marja en Ko geven je graag een beter advies: "Bezoek Pocosin Lakes National Wildlife Refuge! Er leven ongeveer 600 zwarte beren, met name in de Pungo-regio. Naast beren vind je hier ook bobcats, wasberen en ander wildlife. Voor dit gebied is wel een auto met 4-wheel-drive nodig. Wil je zeker zijn van het zien van zwarte beren, dan raden wij aan om dit gebied met een gids te bezoeken. Dat is veiliger en leerzamer. Wij gingen op stap met gepensioneerd bioloog Mike Dunn; hij kent het gebied als zijn broekzak en weet meestal precies waar je de beren kunt zien. Wij zijn met hem naar de 'huiskamer' van de beren geweest. We zagen de slaapplekken en de dieren van heel dichtbij.

beren north carolina

Bonus: Katmai National Park

Alaska

Alaska is een berenparadijs. Met name de (schier)eilanden in het zuiden van deze staat. Wie aan Katmai denkt, denkt aan beren. En andersom. Met een populatie van 2.200 bruine beren is Katmai is een van 's werelds beste plaatsen voor bear watching. Vooral in het zomerseizoen zijn de dieren goed te zien. Ga bijvoorbeeld naar Brooks Camp, daar zijn drie wildlife viewing platforms waar je vooral in juli en september grote kans hebt om een familie beren zalmen uit de Brooks-rivier te zien vangen. Nu vast beren kijken? Kijk live mee via de webcam

beren alaska katmai

Let op!

Beren zijn geen knuffeldieren! Houd altijd voldoende afstand en voer ze niet. Komt een beer naar je toe? Loop dan zachtjes achteruit en praat kalm, maar hardop. Volgt de beer je? Schrik hem dan af door luider te praten of te roepen. Berg je voedsel goed op en laat geen verpakkingen achter. Maak je een wandeling in een gebied waar beren leven? Maak dan geluid! Praat, klap in je handen of zing een lied: laat de dieren weten dat er mensen in de buurt zijn. Zo zorg je ervoor dat je niet onverwacht oog in oog komt met een beer.

omgaan met beren amerika
Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan