Top 5 bezienswaardigheden Jasper National Park

bijgewerkt op ma 5 dec 2022 14:00

Omringd door de hoge bergtoppen van de Rocky Mountains ligt Jasper National Park. Met haar diepe kloven, groene bossen, glinsterende gletsjers en meren en meer dan duizend kilometer aan wandelpaden is dit een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers. Jasper National Park is bovendien het leefgebied van veel wilde dieren zoals elanden, beren en herten. In de winter verandert het landschap in een wondere witte wereld, vol besneeuwde bergtoppen, poedersneeuw en bevroren watervallen.

Jasper National Park in het kort

  • Waar: Alberta, Canada
  • Beste reistijd: Mei t/m oktober
  • Aantal dagen: Eén tot twee
  • Good to know: Niet alleen een zomerbestemming, maar ook steeds populairder in de winter vanwege haar witte poedersneeuw en bijzondere wildlife-excursies.

5 tips voor Jasper National Park

1. Spirit Island Cruise

Spirit Island, Maligne Lake

Laat je per boot meevoeren over het op een na grootste meer ter wereld: Maligne Lake. Het water in het meer bestaat uit smeltwater afkomstig van een gletsjer. Tijdens deze Spirit Island Cruise vaar je naar het betoverende Spirit Island. Dit kleine eiland midden in Maligne Lake is namelijk een van de beroemdste uitzichten van de Canadese Rocky Mountains!

2. Wandelen over ijs bij de Athabasca Glacier

Athabasa Glacier, Jasper

Zet je voeten op het eeuwenoude ijs van de Athabasca Glacier! In het zuiden van Jasper National Park, langs de Icefields Parkway, ligt het Columbia Icefield: een van de grootste ijsmassa’s onder de Noordpoolcirkel. Bij het Columbia Icefield Discovery Center stap je aan boord van een enorme monstertruck, de Ice Explorer. Dit gevaarte kan ijs en sneeuw trotseren en brengt je naar de Athabasca-gletsjer waar je mag wandelen over het ijs. Je wordt begeleid door een ervaren gids die je graag vertelt over het gebied. Lees hier meer over de excursie.

3. Maligne Canyon

Maligne Canyon, Jasper

Iets ten noorden van het plaatsje Jasper vind je de Maligne Canyon. Via zes bruggen voert een wandelpad je langs de kalkstenen wanden van de kloof die op sommige plekken meer dan vijftig meter diep is. Bezoek je de Maligne Canyon in de wintermaanden? Dan is de Maligne Canyon Ice Walk een bijzondere uitdaging. Met stijgijzers ondergebonden bekijk je de kloof vanaf de ijzige bodem van de rivier. De ijsblauwe, bevroren watervallen en besneeuwde ondergrond staan garant voor een betoverende ervaring!

4. Sunwapta Falls

Sunwapta Falls, Jasper

Midden in het ruige landschap van Jasper National Park, op zo’n vijftig kilometer ten noordoosten van het Columbia Icefield, wachten de fraaie Sunwapte Falls. Het turbulente water van de Sunwapta-rivier stort zich hier met donderend geraas 18 meter de diepte in. Het smeltwater komt van de Athabasca Glacier en is aan het einde van de lente op z’n mooist. De bovenste watervallen bereik je heel makkelijk vanaf de parkeerplaats bij het uitkijkpunt. Wandel je 1,3 km door het dennenbos naar beneden, dan vind je hier de lager gelegen waterval.

5. Jasper SkyTram

Credits: Jasper SkyTram

Naar de top van de wereld! Geniet van het prachtige uitzicht tijdens deze rit met de Jasper SkyTram. Je spectaculaire rit met de kabelbaan begint in het plaatsje Jasper en brengt je naar de top van de 2.263 meter hoge Whistlers Mountain. Bij helder weer kun je van hieruit zes bergketens en verschillende gletsjermeren zien liggen. Eenmaal boven kun je met speciale sneeuwschoenen (verkrijgbaar bij de snowshoe-rental) de sneeuw trotseren. Sportievelingen volgen de Summit Trail naar het hoogste punt dat zich op 2.462 meter bevindt.

Bonus: winterse afdalingen in Ski Marmot Basin

Marmot Basin Ski Area

In de populaire skigebieden van Canada valt iedere winter een flinke pak poedersneeuw, zoals in het Ski Marmot Basin. Het gebied telt zo’n 100 kilometer aan pistes en ligt op ongeveer 20 minuten rijden van het knusse plaatsje Jasper. Ideaal dus voor korte of lange wintersportreizen en winterse excursies.

Ook leuk om te lezen

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan